Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 15

Vilniaus savivaldybė pasiruošusi renovuoti ištisus daugiabučių kvartalus, bet pinigų tam tikisi tik po Seimo rinkimų

Anot Vilniaus mero Artūro Zuoko, sostinė jau šiandien yra pasiruošusi renovuoti ištisus daugiabučių namų kvartalus, tačiau tam reikia Vyriausybės palaiminimo ir leidimo naudotis JESSICA fondo pinigais. O to tikimasi sulaukti tik po naujų Seimo rinkimų.
Ketinama renovuoti ne pavienius namus, o ištisus kvartalus.
Ketinimai renovuoti ne pavienius namus, o ištisus kvartalus vis dar stringa. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė tvirtina jau parengusi kelių sostinės daugiabučių kvartalų renovacijos planus – kiekvieno atskiro namo renovacijos projektą, automobilių stovėjimo aikštelių šalia jų, vaikų žaidimų aikštelių projektus ir t.t.

„Tai daugiausia susiję su Žirmūnais, kur tam yra didžiausias poreikis. Kartu esame paruošę naująją tvarką, pagal kurią renovaciją atliks Vilniaus savivaldybės įsteigta viešoji įstaiga. Gyventojams nereikėtų eiti į banką, imti kreditų patiems, tai padarytų ši įstaiga. O gyventojai pagal pasirašytas sutartis sumokėtų tai įstaigai per tam tikrą laiką“, – teigė A.Zuokas.

Daugeliu atvejų net ir Vyriausybės lygmenyje atsakingi asmenys pripažįsta klaidingus sprendimus, tačiau jie tapo klaidingų sprendimų įkaitais. Dėl politinių sumetimų jie nenori nieko keisti“, – sakė A.Zuokas.

Šiuo metu esą trūksta tik vieno dalyko – kad Vyriausybė ir konkrečios įstaigos, kurios valdo lėšas ir prižiūri renovacijos procesą, pakeistų požiūrį ir suteiktų tas lėšas savivaldybės. „Tuomet savivaldybės, pasinaudojusios finansiniais resursais galėtų atlikti renovaciją. Kitas būdas – ieškoti privačių partnerių, įvairių fondų. Derybos su jais irgi vyksta. Bet privačių partnerių įsitraukimas procesą pabrangins, palyginti su tuo, jeigu jis vyktų pasinaudojus esančiu milijardu litų, kuris guli pagal JESSICA programą užsienio bankuose, nors galėtų būti panaudotas renovacijai“, – kalbėjo Vilniaus meras.

A.Zuokas neslėpė nesitikįs, kad ši Vyriausybė pakeis tvarką, nors pakeitimai jau svarstomi. „Aš nežinau, ar ši Vyriausybė spės tai padaryti, nėra likę jau daug laiko. Aš tikiuosi, kad valdančioji dauguma ir Vyriausybė po Seimo rinkimų iš naujo pasižiūrės į šią problemą. Matau, kad daugeliu atvejų net ir Vyriausybės lygmenyje atsakingi asmenys pripažįsta klaidingus sprendimus, tačiau jie tapo klaidingų sprendimų įkaitais. Dėl politinių sumetimų jie nenori nieko keisti“, – sakė A.Zuokas.

Projektą, kaip būtų galima renovuoti ištisus Vilniaus daugiabučių kvartalus, sostinės savivaldybė pradėjo rengti dar 2010 metais, kai miestui vadovavo Vilius Navickas. Tačiau iki šiol nė vienas iš tų projektų taip ir netapo realybe.

Aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas 15min.lt yra sakęs, kad renovacija vyksta, ypač sparčiai atnaujinamos švietimo įstaigos, ligoninės. Esą klaida buvo padaryta tik viešai kalbant, jog renovacija bus ekonomikos gelbėjimo planas.

„Sako, ketverius metus renovacija nevyksta. Išeikime į gatvę ir pažiūrėkime, ar nematyti renovuotų namų. Jau nekalbu apie švietimo įstaigas. Švietimo ir mokslo ministerijos paklausiau, kiek renovuota per šitą kadenciją, – nustebau ir aš, ir jie: per 700 pastatų. Nekalbu apie ligonines ir kitus visuomeninius pastatus, kurių renovaciją finansavo Ūkio ministerija. 2 mlrd. Lt išleista renovacijai ir rekonstrukcijai“, – kalbėjo aplinkos ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas