Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 06

Vilniaus savivaldybė rado būdą valstybės lėšomis sušelpti partijų jaunimą

Vilniaus savivaldybė nutarė, kad su sostinės valdžioje esančiomis politinėmis partijomis susijusios jaunimo organizacijos Lietuvos liberalus jaunimas ir Lietuvos sakaliukų sąjungos Vilniaus miesto filialas „Padėk pritapti“ nuo šiol gali pretenduoti į valstybės paramą neformaliam ugdymui, nors ji turėjo būti skiriama tik būreliams.
Vilniaus miesto savivaldybė
Vilniaus miesto savivaldybė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prieš savaitę Vilniaus savivaldybė paskelbė sąrašą būrelių, kuriems už kiekvieną lankantį mokyklinio amžiaus vaiką kas mėnesį sumokės po 15 eurų. Savivaldybė jau tikslina, kad visiems išmokėti po 15 eurų neįstengs ir parama gali būti mažinama tiems, kurie būrelius lanko ne pirmus metus.

Tačiau tuo pačiu tarp paramos nusipelniusių ugdymo tiekėjų Vilniaus savivaldybė įrašo su Vilniaus savivaldybės valdančiajai daugumai priklausančiomis politinėmis partijomis susijusias jaunimo organizacijas.

Paskelbtame sąraše nurodoma, kad su Liberalų sąjūdžiu susijęs „Lietuvos liberalus jaunimas“ teiks savaitgalinio pilietiškumo klubo paslaugą, o Lietuvos sakaliukų sąjungos Vilniaus miesto filialas „Padėk pritapti“ mokys socialinių įgūdžių, dailės, higienos įgūdžių ir kalbos.

Nei Kaune, nei Klaipėdoje su politika susijusioms jaunimo organizacijoms neformaliojo ugdymo tiekėjomis tapti neleista.

Kas vertino – liko neaišku

Vilniaus savivaldybė nenurodė konkrečių asmenų, kurie įvertino „Lietuvos liberalų jaunimą“ ir Sakaliukų sąjungos filialą kaip tinkamus užsiimti neformaliu ugdymu.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Linas Kvedaravičius
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Linas Kvedaravičius

Situacijos nekomentavo nei už neformalų ugdymą Vilniuje atsakingas vicemeras Linas Kvedaravičius, nei savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Rokas Uscila.

Užuot atsakęs pats, R.Uscila iš 15min.lt gautus klausimus perdavė Vilniaus savivaldybės Neformaliojo švietimo poskyrio vedėjai, buvusiai Seimo narei Zitai Užlytei, kuri nurodė, kad programų vertintojais buvo pakviesti universitetų dėstytojai, ugdymo įstaigų, nevyriausybinių organizacijų atstovai.

„28 komisijos nariai programas vertino po du, neįvertintos tos programos, kurios neatitiko reikalavimų, ir kurias abu vertintojai įvertino neigiamai“, – raštu į 15min.lt klausimus atsakė Z.Užlytė.

28 komisijos nariai programas vertino po du, neįvertintos tos programos, kurios neatitiko reikalavimų, ir kurias abu vertintojai įvertino neigiamai, – aiškino Z.Užlytė.

Savivaldybė teigia, kad neformaliojo vaikų švietimo programas teikė 108 teikėjai, iš viso pateikė 266 programas, teigiamai įvertintos buvo 228. Teikėjai buvo tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys. Iš 108 teikėjų 30 yra laisvieji mokytojai.

Tarnautoja, žinoma, nevertino politinio situacijos konteksto. Ji tik užtikrino, kad neformaliojo vaikų švietimo teikėjais galėjo tik tas, kas atitiko visus reikalavimus.

„Be jokios abejonės, nė viena neformaliojo vaikų švietimo programa nebuvo vertinama, jei teikėjai neturėjo teisės teikti švietimo paslaugas“, – nurodė Z.Užlytė.

Ministrė žada reviziją

Tačiau švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė tikina, kad su politika susijusios organizacijos paramos gavėjomis tapti, ko gero, negalėjo. Anot A.Pitrėnienės, šis atvejis rodo, kokia netobula dar yra paramos būreliams teikimo sistema.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Audronė Pitrėnienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Audronė Pitrėnienė

„Reikės atkreipti dėmėsį ir pažiūrėti, kas ten mokytojai, ar ten tikrai yra pedagoginį stažą turintys žmonės, kurie ves užsiėmimus, ar programos atitinka reikalavimus. Jie užsirašė, kad tai bus savaitgalinis pilietiškumo klubas, bet ar tikrai taip ir bus? Gal ir galima galvoti, kad viskas ten bus gerai, bet įtarimų yra. Baisiausia, kad neatsitiktų taip, kad iš valstybės biudžeto lėšų finansuojami mūsų vaikai turės atlikti tam tikrus dalykus rinkimams, kurie jau ant nosies“, – kalbėjo ministrė.

Jie užsirašė, kad tai bus savaitgalinis pilietiškumo klubas, bet ar tikrai taip ir bus? Gal ir galima galvoti, kad viskas ten bus gerai, bet įtarimų yra, – sako ministrė.

Anot jos, Švietimo ir mokslo ministerija yra pasiruošusi tikrinti visus būrelius, kurie bus remiami valstybės lėšomis, taip ir pat ir Liberalųjį jaunimą bei „Sakaliukus“.

„Gal ir galvojama, kad Vilnius liberalų, tai liberalų jaunimo niekas netikrins arba nematys, ko nereikia. Tačiau mes tikrinsime. Tie pinigai yra skiriami būreliams, vaikų gebėjimams lavinti, jokio politikavimo ir įtraukimo, panaudojimo vaikų rinkimų agitacijai nešioti negali būti. Tai būtų protu nesuvokiami dalykai“, – kalbėjo ministrė.  

Liberalus jaunimas kratosi liberalų

Lietuvos liberaliojo jaunimo pirmininkas Mantas Šnioka tikino, kad politikuoti į savaitgalinius pilietiškumo mokymus susirinkusių paauglių nevers.

Pasak jo, Lietuvos liberalus jaunimas nėra su Liberalų sąjūdžiu susijusi organizacija ir savo veikloje siekia ne auginti liberalių pažiūrų žmonių gretas, o tik mokyti jaunimą mylėti tėvynę.

„Mes nesame partijos jaunimas. Tiesioginio ar netiesioginio ryšio su jokia partija mes neturime. Ką mes darome, tas neformalaus švietimo krepšelis ir įprasmina. Mes šviečiame jaunimą, mokome ne tik apie liberalizmą, bet apie visas ideologijas ir politinę sistemą apskritai“, – aiškino M.Šnioka.

Jis tikino, kad savaitgalinis pilietiškumo klubas bus skirtas nebūtinai Lietuvos liberalaus jaunimo nariams, nors pripažino, kad bus laukiami ir jie. Tuomet ir už savo organizacijos narių mokymą „Lietuvos liberalus jaunimas“ gaus paramą iš valstybės.

Nėra taip, kad vien dirbdami su savo nariais už tai dar gausime ir finansavimą, – tikina M.Šnioka.

„Mes visada vaikštome po mokyklas, pristatome savo organizaciją ir tas būrelis bus atviras visiems – ir organizacijos nariams, ir kitam jaunimui. Nėra taip, kad vien dirbdami su savo nariais už tai dar gausime ir finansavimą“, – sakė M.Šnioka.

Jis tikino, kad organizacija labai stengėsi įvykdyti visas būtinas sąlygas paramai gauti, ieškojo žmonių su pedagoginiu išsilavinimu. Paklaustas, kas bus tie mokytojai būrelyje, M.Šnioka įvardijo liberalaus jaunimo valdybo narį Haroldą Maselį.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Mantas Šnioka
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Mantas Šnioka

Kol kas jaunieji liberalai planuoja, kad į savaitgalines pamokas susirinks apie 30-40 asmenų, tuomet per mėnesį organizacija iš valstybės gaus po 450-600 eurų paramos. M.Šnioka tikino, kad pinigai bus skiriami ne lektorių algoms, o būrelio narių pavežėjimui į mokymus. 

„Sakaliukai“ ugdys romų vaikus

Sakaliukų sąjunga pretenduoti į būreliams skirtus pinigus rado visai kitokį būdą. Dar prieš šešerius metus organizacija įkūrė Vilniaus miesto filialą „Padėk pritapti“. Su šiuo filialu „sakaliukai“ pernai parašė projektą romų vaikų integracijai ir pelnė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansavimą.

Dabar tam pačiam projektui „Sakaliukai“ pinigų gaus ir iš neformaliojo švietimo krepšelio.

Šiuo metu Sakaliukų sąjungos  filialas yra pasirašęs sutartis su 38 vaikų tėvais dėl būrelio lankymo ir per mėnesį turėtų gauti 570 eurus valstybės paramos.

Dienos centras romų vaikams,  kurį įkūrė su socialdemokratų partija siejami „Sakaliukai“, veikia Naujininkuose. Ten romų vaikai mokosi higienos, lietuvių kalbos, elgesio, žaidžia ir paruošia namų darbus.

„Tas projektas tęsiasi jau šešerius metus. Anksčiau gavome Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansavimą per vaikų gerovės programą. Dabar atsirado proga, parašėme programą  ir gausime dar papildomų lėšų dienos centro veiklai“, – aiškino Sakaliukų sąjungos pirmininkas Romas Turonis.

Dienos centras ir anksčiau vaikams buvo nemokamas, todėl papildomą paramą ketinama skirti centro darbuotojų algoms didinti bei mokymo priemonėms pirkti.

Draugaujame su Socialdemokratų partija, nes labai daug vaikų mūsų organizacijoje yra Socialdemokratų partijos narių vaikai, bet mes tikrai nepolitikuojame, su vaikais politikuoti – slidu, – sako R.Turonis.

R.Turonis 15min.lt neigė, kad „Sakaliukų“ projektui gauti teisę būti finansuojamam kaip būreliui pagelbėjo tai, kad socialdemokratai yra Vilniaus valdžioje. Jis aiškino, kad jo vadovaujama organizacija su socialdemokratais susijusi tik tiek, kad dauguma jos narių – socialdemokratų vaikai.

„Mes su politika susiję tik tiek, kad vaikus ugdome pilietiškumo dvasia ir draugaujame su Socialdemokratų partija, nes labai daug vaikų mūsų organizacijoje yra Socialdemokratų partijos narių vaikai, bet mes tikrai nepolitikuojame, su vaikais politikuoti – slidu“, – aiškino R.Turonis.

Lengvas būdas gauti pinigų?

Tačiau kitos su politinėmis partijomis susijusios jaunimo organizacijos tokiu kolegų akiplėšiškumu piktinasi. Jos tikina, kad su politika susijusios jaunimo organizacijos savo projektams gauti finansavimą gali iš Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir neturėtų kišti rankų į programas, kurios skirtos tik būreliams.
 
„Tai yra ideologinės organizacijos, o ne paprasti būreliai. Panašu, kad liberalai ketina susirinkti pinigus už mokymus, bet tai atrodo labai keista. Kyla klausimų ir dėl viešųjų bei privačių santykių, nes liberalai ir socialdemokratai Vilniuje yra valdžioje, o būtent jų jaunimo organizacijos finansuojamos“, – teigė Jaunųjų konservatorių lygos pirmininkė Agnė Kaniauskaitė.

Kyla klausimų ir dėl viešųjų bei privačių santykių, nes liberalai ir socialdemokratai Vilniuje yra valdžioje, o būtent jų jaunimo organizacijos finansuojamos, – sako JKL pirmininkė.

Jaunieji konservatoriai taip pat rengia pilietiškumo mokymus, tačiau jiems nė nekilo minčių finansavimą šiems mokymams bandyti gauti apsimetant būreliu.  

„Jaunimo organizacijos nėra būreliai. Dar galima pagalvoti, jei imtumėmės ko nors konkretaus, pavyzdžiui, programavimo, mokyti, gal tada ir viskas gerai, bet tam reiktų samdyti mokytojus, specialiai dirbti. O dabar,  bent jau liberalai, panašu, ims pinigus už tai, kad skleis savo ideologiją jaunimui“, – kalbėjo pašnekovė.

Be to, ji įtarė, kad sutartis su Lietuvos liberaliu jaunimu dėl mokymų lankymo greičiausiai pasirašys patys organizacijos nariai, o ne žmonės iš šalies. „Tai lengvas būdas pasiimti pinigus“, – apibendrino ji.
 
Žada sankcijas

Švietimo ir mokslo ministrė A.Pitrėnienė tvirtina, kad jau dabar matyti labai daug bandymų naudoti valstybės paramą neformaliam ugdymui ne pagal paskirtį. Todėl kitais metais ministerija ketina tvarką tobulinti įvesdama sankcijas piktnaudžiaujantiems.

„Jeigu teikėjas neskaidriai arba ne tam skiria paramą, kuri skirta vaiko ugdymui, tai šitai nustačius, jis turėtų iki trejų metų išvis neturėti teisės gauti finansavimą. Mes turime gražių pavyzdžių, kur atėjusiems su krepšeliu vaikams mokestis sumažinamas visais 15 eurų, kaip ir turi būti, bet yra ir tokių, kurie kainos visai nesumažino, o pinigus pasiima sau“, – piktinosi ministrė.

Ji prašė visų tėvų, kurie susiduria su piktnaudžiavimu, pranešti apie tai ministerijai.

„Idėja buvo tokia, kad tie pinigai yra skiriami vaikui, kad jis galėtų būti ugdomas, kad jis galėtų pasirinkti būrelį iš daugiau galimybių, bet jeigu tai yra nukreipiama, vagiama iš vaikų, šitai reikia stabdyti“, – sakė A.Pitrėnienė.

Tuo tarpu idėjos paremti būrelius 15 eurų suma autorius Seimo narys liberalas Gintaras Steponavičius sako, kad nieko bloga net, jei kai kurie būreliai neatpigs, tačiau galės teikti geresnes paslaugas vaikams. Nesipiktina politikas ir tuo, kad į eilę prie būreliams skirtų pinigų stojo ir jaunimo organizacijos.  

„Labai gerai, kad visos Lietuvos mastu užsiregistravo visai nemažai jaunimo organizacijų. Skautai, ateitininkai. Pagrindinis kriterijus yra tas, kad programos turėtų kvalifikaciją, vykdytų neformalią veiklą ir turėtų mokytojus. Programos tik tokios ir buvo akredituotos. Atrankos komisijos buvo be politikų ir tarnautojų. Jos žiūrėjo tik  įstatymo raidės ir pasiūlymo kokybės“, – įsitikinęs liberalas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas