Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 01 08 /15:27

Vilniaus savivaldybės įmonėje „Vilniaus planas“ – neteisėtai didinti atlyginimai ir mokėti priedai

Vilniaus savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“ daliai savo darbuotojų 2011 metais buvo itin dosni. Nors įmonėje darbuotojai maksimaliai gali uždirbti 12 tūkst. Lt, kai kuriems algos per mėnesį buvo padidintos dar bent 4–5 tūkst. Lt. Priedų „Vilniaus plano“ vadovai taip pat negailėjo. Tokias išvadas, atlikęs įmonės auditą, pateikė Vilniaus savivaldybės kontrolierius.
Justinas Kulakauskas, SĮ „Vilniaus planas“ direktorius
Justinas Kulakauskas, SĮ „Vilniaus planas“ direktorius / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Vilniaus savivaldybės kontrolierius Gintaras Radavičius savo sprendimą dėl reikšmingų teisės aktų pažeidimų savivaldybės įmonėje „Vilniaus planas“ pateikė 2012 metų lapkričio 20 dieną. Kontrolieriaus išvadoje pateikta informacija apie įvairius pažeidimus, tarp jų – ir finansinius.

Atlyginimo lubos – 12 tūkst. Lt

Nors pati įmonė yra nustačiusi atlyginimų lubas – 12 tūkst. Lt, tačiau jos vadovas nesidrovėjo šios ribos peržengti. Kontrolieriui patikrinus įmonės darbuotojams priskaičiuoto darbo užmokesčio teisingumą nustatyta, kad pažeidžiant nuostatų reikalavimus dėl maksimalios darbų apimties pagal darbų paskyras darbuotojams nepagrįstai išmokėta 63 402 Lt.

2011 metų lapkritį vienam darbuotojui buvo išmokėta 17 820 Lt, maksimalią sumą viršijant beveik 6 tūkst. Lt. Kitam 2011 metų lapkritį alga išaugo 4,5 tūkst. Lt – buvo išmokėta 16,5 tūkst. Lt.

Audito išvadose rašoma, kad 2011 metų lapkritį vienam Detaliojo planavimo skyriaus darbuotojui, atlikusiam darbus pagal darbų paskyras, buvo išmokėta 17 820 Lt, maksimalią sumą viršijant beveik 6 tūkst. Lt. Kitam to paties įmonės skyriaus darbuotojui 2011 metų lapkritį atlyginimas išaugo 4,5 tūkst. Lt – buvo išmokėta 16 542 Lt.

Skaitmeninės kartografijos skyriaus vadovui už atliktus darbus 2011 metais priskaičiuota 53 tūkst. Lt daugiau darbo užmokesčio, nei leistina įmonės veiklą norminančiuose teisės aktuose.

Negailėjo „Vilniaus plano“ vadovai ir priedų. Audito metu suskaičiuota, kad 2011 metais įmonės direktorius savo įsakymais darbuotojams skyrė priedų, premijų ir pašalpų kiek daugiau nei už 290 tūkst. Lt.

Šias išvadas jau patvirtino Vilniaus savivaldybės Kontrolės komitetas, tačiau ar „Vilniaus plano“ direktorius Justinas Kulakauskas sulauks realių nuobaudų – nežinia. Tai nuspręsti turėtų Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Valdas Klimantavičius.

Pasipiktino švaistomomis biudžeto lėšomis

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Vidas Urbonavičius
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Vidas Urbonavičius

Kontrolės komiteto narys, Vilniaus tarybos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Vidas Urbonavičius teigė, kad svarstant savivaldybės kontrolieriaus išvadą, kuri buvusi pirmoji neigiama atlikus auditą savivaldybės įmonėje, be viešųjų pirkimų pažeidimų, labiausiai krito į akį atlyginimai.

Anot V.Urbonavičiaus, Lietuvos ir Vilniaus mastu atlyginimai šioje savivaldybės įmonėje nėra maži – maksimali riba yra 12 tūkst. Lt, tačiau išmokama buvo dar daugiau. „Tai skandalingas faktas, kai darbuotojas  gauna 16–17 tūkst. Lt atlyginimą, o savivaldybėje panašaus pobūdžio darbą dirbantis žmogus gauna 1,6–1,8 tūkst. Lt. Kai atlyginimai skiriasi 10 kartų, tai nelabai suvokiama. Aš galiu suprasti – „Vilniaus plane“ dirba aukštos kvalifikacijos specialistai, tai viena iš kelių įmonių Lietuvoje, galinčių daryti Bendruosius planus, todėl norint tuos darbuotojus išlaikyti turi mokėti didelį atlyginimą, bet negalima pažeidinėti teisės aktų. Ir reikia suvokti, kad „Vilniaus planas“ yra finansuojamas iš miesto biudžeto pinigų“, – teigė savivaldybės tarybos opozicijos atstovas.

V.Urbonavičius neatmetė prielaidos, kad galbūt įmonė paprasčiausiai nenorėjo metų pabaigoje savo pelno pervesti į savivaldybės biudžetą, kaip priklausytų. Todėl buvo mokami priedai ir didinami atlyginimai.

Paaiškinimo neišgirdo

Aiškios motyvacijos, kodėl įmonės vadovai taip elgėsi, Kontrolės komiteto posėdyje neišgirdau, – kalbėjo V.Urbonavičius.

„Aiškios motyvacijos, kodėl įmonės vadovai taip elgėsi, Kontrolės komiteto posėdyje neišgirdau. Buvo pasižadėjimas taisytis. Kontrolierius rekomendavo savivaldybės administracijos direktoriui įvertinti „Vilniaus plano“ direktoriaus veiklą, matyt, galėtų grėsti tarnybinės nuobaudos. Ir, kaip aš suprantu, neteisėtos permokos turėtų būti grąžintos. Bet audito išvados pateiktos lapkričio 20 dieną, šiandien mes turime sausio 8 dieną ir nėra jokių žinių, kad būtų kažkas pajudėję“, – kalbėjo V.Urbonavičius.

Politikas sakė manąs, kad bandoma šį klausimą tyliai užglaistyti. Kontrolės komitetas išvadas patvirtino, tačiau daugiau svertų neturi, nubausti įmonės vadovą gali tik savivaldybės administracijos direktorius. „Tačiau čia atsiranda tam tikras interesų konfliktas: kai kurios kontrolieriaus išvados netiesiogiai liečia ir savivaldybę, kurioje dirba ir administracijos direktorius. Susiduriame su tokia keista situacija, kai direktorius turėtų įvertinti ir savo paties veiklą“, – pastebėjo V.Urbonavičius.

Administracijos direktorius: Reagavome dar 2011 metų vidury

BFL/Tomo Lukšio nuotr./Vakdas Klimantavičius, Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius
BFL/Tomo Lukšio nuotr./Vakdas Klimantavičius, Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius V.Klimantavičius aiškino, kad savivaldybė dar 2011 metų birželį pareikalavo  „Vilniaus plano“ vadovui sumažinti darbo užmokestį. „Dar prieš metus reagavome ir 2011 metų birželį pasirašiau įsakymą, kuriuo „Vilniaus plano“ direktoriui J.Kulakauskui beveik dvigubai buvo sumažintas darbo užmokestis iki 9 tūkst. Lt. Darbuotojų atlyginimai ten vidutiniškai siekia apie 5 000 litų. Vilniaus miesto savivaldybės kontrolės ir audito tarnybos išvadą nagrinėjame ir priimsime atitinkamus sprendimus“, – teigė V.Klimantavičius.

Anot V.Klimantavičiaus, savivaldybės kontrolieriaus audito ataskaita turi būti išnagrinėta, ištaisytos klaidos ir priemonių planas parengtas per 90 dienų, tad per tiek laiko tas darbas ir bus padarytas.

Galimų nuobaudų administracijos direktorius nenorėjo komentuoti, nes kol kas nėra išvadų. „Jeigu bus nustatyti pažeidimai, kad buvo išmokėtos didesnės algos, negu priklausė darbuotojui už jo atliktą darbą, bus imtasi priemonių. Kol kas tokių duomenų neturime“, – teigė V.Klimantavičius.

J.Kulakauskas: Tai pavėlavę atlyginimai

Pats J.Kulakauskas tvirtina, kad įmonės „Vilniaus planas“ visų darbuotojų bendras vidutinis mėnesio atlyginimas 2011-ais siekė 5 289 litus neatskaičius mokesčių. „Atlyginimai išmokami už atliktus didelius metų projektus“, – pareiškė direktorius.

Savivaldybė mums skolinga už pusantrų metų darbus, – teigė J.Kulakauskas.

Direktoriaus teigimu, „Vilniaus plano“ darbuotojai per metus rengdami darbus gauna tam tikrą atlyginimą, kuris nustatomas priklausomai nuo to projekto. „Mūsų projektai yra pakankamai dideli, o savivaldybė ne visada turi lėšų laiku atsiskaityti. Todėl būna, kad tie atlyginimai mums susikaupia. Gauname išmokas iš savivaldybės, taip vadinamas skolas, tada išmokame darbuotojams“, – aiškino J.Kulakauskas.

Esą tos sumos, kurias įvardino savivaldybės kontrolierius, susidarė būtent dėl šių priežasčių. Savivaldybės skolos įmonei buvo 1,5, 3,5 mln. Lt, už pernai metus skolas siekia net 5,6 mln. Lt, todėl kai šie pinigai atplauks į įmonę, jie bus išmokėti darbuotojams, kurie atliko darbus. Todėl sumos, kurias vardina kontrolierius, yra ne kas kita, o tik pavėlavę atlyginimai. „Savivaldybė mums skolinga už pusantrų metų darbus“, – teigė J.Kulakauskas.

J.Kulakauskas pripažino, kad jo vadovaujamos įmonės darbuotojai prieš Kalėdas gavo ir 3,5 tūkst. Lt priedus, kurie buvo kompensacija už tai, jog 2009 metais visi darbuotojai buvo priversti nemokamai atostogauti.

Anot J.Kulakausko, kontrolierius turėjo išdėlioti šias sumas, peržiūrėti visų metų ar net kelerių duomenis, kaip vyko finansavimas. „Jie turi savo vertinimo sistemą, aš kaip pagrindinis Vilniaus miesto susisiekimo objektų kūrėjas, kuriantis miestui pridėtinę vertę, turiu savo apmokėjimo sistemą. Turime paskiras, žmonės turi gauti tai, ką uždirbo. Vergovė juk baigėsi, atrodo“, – kalbėjo „Vilniaus plano“ vadovas.

Pastovų darbo užmokestį šioje savivaldybės įmonėje gauna tik direktorius, visų kitų darbuotojų uždarbiai priklauso nuo darbų kiekio ir mokami tuomet, kai už projektus atsiskaito užsakovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas