Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 14 /18:22

Dėl Vilniaus vairuotojų streiko kaltina įmonės vadovą: vis garsiau reikalaujama trauktis

Antra savaitė streikuoja „Vilniaus viešojo transporto“ (VVT) vairuotojai. Juos remianti Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija surengė palaikymo akciją, kurios metu autobusas su plakatais „Meras neveža – profsąjungos veža“, „Šimašius palaiko vergovę darbe“ važinėjo aplink savivaldybės pastatą. Tačiau Vilniaus taryba nepritarė rezoliucijai, kurioje reikalauta VVT direktorius pasitraukimo.
Vilniaus streikuojančių vairuotojų palaikymo akcija
Vilniaus streikuojančių vairuotojų palaikymo akcija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Streikuojančiųjų – 481

Trečiadienį priešpiet „Vilniaus viešojo transporto“ (VVT) atstovai pranešė, kad, naujausiais duomenimis, streikuojančiųjų skaičius yra 481 (tie, kuriems žiniaraščiuose yra pažymėta streiko diena).

„Ryte pavyko užtikrinti daugiau kaip 50 proc. troleibusų grafikų, deja, autobusų yra šiek tiek mažiau nei numatyta streiko grafikuose. Apie tai kasdien informuojame profesinę sąjungą, kad turime laikytis bendro sutarimo dėl streiko organizavimo ir keleivių susisiekimo užtikrinimo.

Žinome, kad savivaldybės taryboje yra numatyta svarstyti klausimą dėl padėties VVT. Vadovas neplanuoja dalyvauti, nes visą dėmesį administracija šiuo metu skiria derybų procesui, norėtųsi, kad tai darytų ir profesinės sąjungos atstovai.

Šiuo metu matome, kad antra diena profsąjungos atstovai ateina nepasiruošę deryboms, nesusipažinę su pateikta medžiaga, nepateikia atsakymų į bendrovės siūlymus, o toliau laikosi kategoriškų reikalavimų. Kviečiame šiandien profesinę sąjungą daugiau dėmesio skirti deryboms, laukiame jų ir tikimės, kad atvyks“, – dar prieš Vilniaus tarybos posėdį 15min informavo VVT atstovė Giedrė Buivydaitė.

Kaip VVT informavo BNS, trečiadienį profesinės sąjungos atstovai į derybas neatvyko, nors esą buvo kviesti 13 val. Anot VVT, jau įvyko septyni derybiniai susitikimai bei du mediacijos posėdžiai.

Profsąjungos nesitraukia

VVT darbuotojų profesinė sąjunga trečiadienį pasidalino įrašu feisbuke, kuriame teigia, kad tai jau 10-a streiko diena: „Nesitrauksime ir tęsime kovą už orų darbą.“

Profesinė sąjunga trečiadienį žiniasklaidai išplatino laišką, kuriame teigiama, kad negavo iš bendrovės aiškaus atsakymo dėl derybose jau sutartų naujos kolektyvinės sutarties ir pasirašytų punktų statuso.

„Profesinė sąjunga gavusi aiškų atsakymą iš bendrovės vadovo, kuriame bus pateikta aiški ir nedviprasmiška pozicija dėl sutartų punktų statuso, jį įvertins ir tęs derybas nauju šalių sutartu laiku“, – rašoma profsąjungos pranešime.

Darbuotojų profesinė sąjunga teigia, jog derybinės šalys neturi teisės „imti jau šalių suderėtų punktų įkaitais ir derybose jais naudotis kaip šantažo įrankiu, siekiant daryti spaudimą derybose“.

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje VVT darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Algirdas Markevičius ir advokatas Nerijus Kasiliauskas teigė, kad visi klausimai yra išdiskutuoti, tereikia vadovybės politinės valios sprendimus priimti.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK) trečiadienį surengė vairuotojų palaikymo akciją „Meras neveža – profsąjungos veža“.

Akcijos dalyviai atviru autobusu, papuoštu palaikymo plakatais, važiavo prie Vilniaus miesto savivaldybės, kur Vilniaus miesto tarybos posėdyje svarstoma rezoliucija dėl situacijos VVT.

Akcijos autobusas suko ratus aplink Vilniaus savivaldybės pastatą.

Vieną rezoliuciją atmetė

Tarybos posėdžio darbotvarkėje buvo net dvi rezoliucijos, susijusios su VVT darbuotojų streiku.

Pirmąją registravo opozicijai atstovaujantis Artūras Zuokas, antrąją – vicemeras Tomas Gulbinas, kuris kuruoja viešojo transporto klausimus savivaldybėje.

Tačiau šios rezoliucijos svarstymą užginčijo opozicija, jos atstovų teigimu, rezoliucija buvo pateikta per vėlai ir tai pažeidžia tarybos reglamentą. Tad dėl prieštaravimo ši rezoliucija buvo išbraukta iš darbotvarkės.

T.Gulbino rezoliucijoje ketinta išreikšti susirūpinimą dėl gruodžio 5 d. VVT darbuotojų profesinės sąjungos pradėto neterminuoto streiko ir kaip tai sutrikdė kokybiškas viešojo transporto paslaugas miestiečiams. Todėl raginamos abi pusės dėti maksimalias pastangas kuo greičiau derybomis ir „konstruktyvia laikysena pabaigti derinti naujos kolektyvinės sutarties projektą ir jį pasirašyti“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus streikuojančių vairuotojų palaikymo akcija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus streikuojančių vairuotojų palaikymo akcija

Taip pat – „politines jėgas ir profesines sąjungas, taip pat visus piliečius susilaikyti nuo derybų politizavimo“.

„Rekomenduoja“ atleisti direktorių

A.Zuoko rezoliucijoje – kur kas griežtesnis tonas. Esą dėl streiko Vilniaus miesto viešojo transporto sistemoje susidarė beprecedentė situacija, kai „neužtikrinamos įprastos kokybės viešojo transporto paslaugos, o keleiviai priversti patirti aibę nepatogumų“.

Esą streiko paskelbimas atskleidė „sistemiškai ydingą vadovavimą VVT, kai su socialiniais partneriais neieškoma realių bendrų sprendimų normaliai įmonės veiklai užtikrinti, o demonstruojama arogancija, nepagarba socialiniam partneriui, tęsiamas derybų eigą trukdantis bylinėjimasis su VVT profesine sąjunga“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Artūras Zuokas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Artūras Zuokas

Tad šia rezoliucija „rekomenduojama Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorei Linai Koriznienei imtis skubių ir neatidėliotinų veiksmų, įskaitant neeilinio akcininkų susirinkimo sušaukimą, atšaukiant iš užimamų pareigų VVT generalinį direktorių Darių Aleknavičių ir VVT valdybą bei paskiriant į šias pareigas naujus asmenis teisės aktų nustatyta tvarka“.

Kito kelio užbaigti šituos procesus ir grąžinti autobusus į gatves nematome.

Pristatydamas rezoliuciją A.Zuokas teigė, kad jis ir jo frakcijos kolegos domėjosi situacija VVT jau nuo vasaros, tad dabar jam atrodo, jog kaltė dėl streiko krenta bendrovės vadovui: „Kito kelio užbaigti šituos procesus ir grąžinti autobusus į gatves nematome. (...) Viską galima išspręsti, bet procesus į savo rankas turi perimti administracijos direktorė, nes direktorius ir jo požiūris yra kliūtis.“

A.Zuokas neslėpė manąs, kad D.Aleknavičius taip tvirtai jaučiasi savo pareigose tik todėl, jog turi tvirtą užnugarį – merą Remigijų Šimašių.

Jis užtikrino, kad VVT darbuotojų profesinės sąjungos vadovas A.Markevičius su juo ir jo politine jėga į tarybą nekandidatuoja.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Algirdas Markevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Algirdas Markevičius

Pritarė pertraukai

Vilniaus savivaldybės teisininkas Edvardas Voroneckas tvirtino, kad VVT direktorių tvirtina VVT valdyba, tačiau valdybos narių savivaldybė paskelbti negali – reikia atrankos. Tai užtruktų ne vieną mėnesį, tad tiek laiko nebūtų kam atšaukti direktorių. Todėl esą tokia rezoliucija nelabai turinti prasmę.

Tačiau A.Zuokas atkirto, kad tokie pareiškimai demonstruoja politikų neįgalumą imtis veiksmų net ir esant sudėtingai situacijai. O esą jeigu VVT direktorius yra „padorus“, jis parašysiąs prašymą atleisti pats.

Remigijus Šimašius pavadino diskusiją ir A.Zuoko pasisakymus cirku, pabrėždamas, kad ši rezoliucija neturinti teisinės galios. Tuomet Laisvės partijos frakcija pasiūlė svarstyme padaryti pertrauką.

A.Zuokas teigė esąs tikras, kad pritarus pertraukai kitas svarstymas posėdyje būsiąs jau po Naujųjų metų, tad iki to laiko profsąjunga galės laukti politinio sprendimo. Tačiau taryba pritarė pertraukai.

Privedė „neatsakingi veiksmai“

Toks pats raginimas nuskambėjo ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos rašte Vilniaus miesto savivaldybės administracijai Dėl padėties UAB „Vilniaus viešajame transporte“.

„Neatsakingi bendrovės vadovybės veiksmai privedė prie nevaldomos padėties, kai didžioji dalis darbuotojų ryžosi kraštutiniai priemonei – streikui. Net ir jam prasidėjus destruktyvus vadovo elgesys ir dedamos pastangos diskredituoti profesinę sąjungą, kuri vienija didelę dalį kolektyvo, yra ne tik nesuprantamas, bet ir nusikalstamas: užuot sprendus darbuotojų keliamas problemas, samdomos advokatų bei viešųjų ryšių kontoros.

Žmonės nesiryžta streikui be svarbių priežasčių. Jau vien tai, kad žengtas tas žingsnis, rodo, jog bendrovės vadyboje padaryta šiurkščių klaidų ir jas padariusieji turi prisiimti atsakomybę“, – rašoma rašte.

Konfederacija kreipėsi į savivaldybės tarybą „reikalaudama gruodžio 14 dienos posėdyje padėti VVT svarstyti prioritetine tvarka bei reikalauja bendrovės vadovo Dariaus Aleknavičiaus bei valdybos atsakomybės“.

VVT valdybai vadovauja Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos deleguota Danuta Narbut.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito