Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 20 /20:02

Sostinėje nukirstas šimtametis ąžuolas: V.Benkunskas tai vadina nusikaltimu, G.Nausėda ragina teisėsaugą imtis veiksmų

„Nekilnojamojo turto vystytojai, galimai neturėdami leidimo, nukirto šimtametį ąžuolą“, – 15min pranešė susirūpinę vilniečiai. Šeštadienį į įvykio vietą atvyko ir sostinės meras Valdas Benkunskas. „Tai yra baisu, mes kreipsimės į prokuratūrą. Padarytas nusikaltimas“, – 15 min sakė V.Benkunskas. Savivaldybės specialistai sako, kad su nekilnojamojo turto vystytojais buvo kalbama apie tai, kad ąžuolą svarbu išsaugoti. Tačiau jie pasielgė savaip. Šeštadienio pavakarę savo nuomone dėl nupjauto ąžuolo pasidalino ir prezidentas Gitanas Nausėda.
Valdas Benkunskas atvyko prie nupjauto šimtamečio ąžuolo Vilniuje
Valdas Benkunskas atvyko prie nupjauto šimtamečio ąžuolo Vilniuje / 15min koliažas

Medis nupjautas Vilniaus centre, Ceikinių g. 2, šeštadienį. Anot vilniečių, medis trukdė šiame sklype vystyti statybas.

Sklypą šioje vietoje maždaug pieš aštuonerius metus įsigijo įmonė „Rinktinės NT“.

„Anksčiau, viešindami projektinius pasiūlymus, statytojai žadėjo medį išsaugoti, bet galimai rado būdą, kaip juo atsikratyti, nes po juo eina komunikacijos.

Darbams pasirinktas šeštadienis, kad nedirba institucijos, tad vykdant darbus nepavyko susisiekti, išsiaiškinti. Net buvo pasamdyta apsauga, iš anksto užtverta tvora“, – laiške 15min rašė vilniečiai.

Meras: padarytas nusikaltimas

Į įvykio vietą šeštadienį nuvyko ir sostinės meras V.Benkunskas.

„Tiesioginis, tyčinis nusikaltimas prieš gamtą, prieš miestą, prieš bendruomenę, prieš visuomenę.

Tokio cinizmo turbūt tik 1990 metais galima paieškoti, kai be jokių suderinimų, be jokio leidimo. Derinant projektinius pasiūlymus šiam objektui iš esmės buvo pasakyta, kad medis turi būti išsaugotas, inkorporuojamas į bendrą projektą, ką, beje, pačioje pradžioje patys vystytojai ir sakė“, – kalbėjo V.Benkunskas.

Mero teigimu, šis veiksmas yra tyčinis, brutalus, tikintis susimokėti 2 tūkst. eurų baudą ir toliau statyti: „Tai yra baisu. Tikrai bus netoleruojama, mes kreipsimės į prokuratūrą. Mano požiūriu, čia padaryta didelio masto žala gamtai. Medis – 20 metrų, sveikas, beveik metro skersmens kamieno.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Sostinės centre nukirstas šimtametis ąžuolas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Sostinės centre nukirstas šimtametis ąžuolas

G.T.Gylytė: labai gaila ir liūdna

Liūdna žinia apie nupjautą medį socialiniame tinkle pasidalino ir architektų studijos „Do Architects“ architektė Gilma Teodora Gylytė, kuri yra buvusio Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus žmona.

Šiame sklype planuojamas naujas daugiafunkcis administracinių ir viešbučio pastatų kvartalas, o projektinius pasiūlymus rengė architektų biuras „Do Architects“.

„Prieš pusvalandį buvo nukirstas ąžuolas Ceikinių-Rinktinės sklype, Vilniuje. Gavau žinutę iš nepažįstamosios su ąžuolo nuotrauka, tą pačią minutę paskambinau užsakovui UAB „Rinktinės NT“, kuris patvirtino, kad, deja, tai tiesa.

Apie būsimą nukirtimą nei aš, nei komanda jokios išankstinės informacijos neturėjome.

Beveik septynerius metus projektuojame šiame sklype, ir šis ąžuolas buvo mūsų siūlomo urbanistinio kvartalo centras ir ašis. Vertybiškai tai absoliučiai nepriimtina. Labai gaila ir tikrai labai liūdna.

Turėsime daug ką įsivertinti ir pervertinti“, – feisbuke rašė G.T.Gylytė.

Teigia, kad leidimo nereikėjo

UAB „Rinktinės NT“ teisininkas Donatas Jakštas 15min teigė, jog leidimo nereikėjo.

„Situacija yra tokia, kad yra vykdomi lietaus tinklo remonto darbai ir ant tinklo arba apsaugos zonoje augantys medžiai turėjo būti pašalinti.

Šalia yra dar vienas kaštonas, bet buvo pavojus, kad kris ant gatvės, tai rangovai negalėjo nukirsti. Jis auga ant inžinerinių tinklų linijos.

Leidimo (savivaldybės) nereikia dėl to, kad medis auga ant inžinerinių tinklų arba jų apsaugos zonoje. Užtenka informuoti“, – sakė teisininkas.

Šeštadienis medžio kirtimui, pasak D.Jakšto, buvo pasirinktas ne specialiai, o pagal numatytų darbų srautą.

Šeštadienio vakarą įmonė „Rinktinės NT“ pasidalino ir platesne savo pozicija. Pasak bendrovės, ąžuolą buvo nuspręsta nupjauti, nes jis trukdė lietaus nuotekų tinklo remontui.

Savivaldybė nieko nežinojo

Šeštadienio vakarą papildomą komentarą pateikė Vilniaus miesto savivaldybė.

Anot savivaldybės, nukirsto ąžuolo kamieno skersmuo – 87 centimetrai. Jis augo 0,73 ha sklype, prie Rinktinės ir Ceikinių g., kuriame įmonės „Rinktinės NT“ ir „Kapitel“ planuoja statyti tris administracinius ir vieną viešbučių paskirties pastatą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Sostinės centre nukirstas šimtametis ąžuolas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Sostinės centre nukirstas šimtametis ąžuolas

„Vos sužinoję apie šį įvykį iš gyventojų, Vilniaus miesto savivaldybės specialistai vyko į vietą, apžiūrėti patirtos žalos“, – rašoma 15 min pateiktame savivaldybės atsakyme.

„Stengėmės išsaugoti šį ąžuolą. Kai buvo derinami projektiniai pasiūlymai, kalbėjomės su statytojais ir reikalavome, kad medis būtų išsaugotas.

Visas projektas buvo numatytas, kad centrinė jo ašis būtų šis gražuolis ąžuolas. Gaila, bet vystytojai nepasistengė išsaugoti medžio ir jį nukirto“, – apžiūrėjęs įvykio vietą kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius.

Savivaldybės teigimu, skelbimas prie sklypo tvoros informuoja, kad birželio 4 d. bus vykdomi ant inžinerinės infrastruktūros augančių medžių šalinimo darbai.

Pagal galiojantį Želdynų įstatymą, medžiai, augantys ant inžinerinių tinklų yra laikomi nesaugotinais ir leidimo kirsti nereikia: „Tačiau atidžiau pasižiūrėjus į teritoriją, kurioje auga medis, matoma, kad netoli eina šilumos trasos, elektros tinklai. Vis dėlto, atrodo, nei į elektros tinklų apsaugos zoną, nei į 5 metrų šilumos trasų apsaugos zoną medis nepatenka.

Apie šio ąžuolo kirtimą savivaldybei niekas nepranešė, viskas buvo atliekama ne darbo dieną, šeštadienį.

Jei pasitvirtintų, kad medis nukirstas nelegaliai, už 87 cm kamieno skersmens ąžuolo nukirtimą gali grėsti ne vieno tūkstančio eurų bauda. Žala skaičiuojama pagal patvirtintą metodiką atsižvelgiant į augalo dydį, jo augimo vietą, rūšį, padarytus pažeidimus ir kiek kainuotų atsodinti panašios vertės medį ar medžius.“

Gitanas Nausėda: kviečiu teisėsaugą principingai vertinti šį atvejį

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ąžuolų sodinimo akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ąžuolų sodinimo akimirkos

Šeštadienio pavarę savo nuomone dėl nupjauto ąžuolo pasidalino ir prezidentas Gitanas Nausėda. Jis ragina teisėsaugą imtis priemonių.

„Mūsų mylimame mieste šiandien barbariškai nupjautas šimtametis, sveikas, žaliuojantis ąžuolas. Tai ne pirmas toks nekilnojamojo turto vystytojų spjūvis į veidą vilniečiams – vagystė iš mūsų ir mūsų vaikų. Kviečiu teisėsaugą principingai vertinti šį atvejį.

Iki šiol siekiau, ir toliau sieksiu, griežtesnio teisinio nusikaltimų gamtai vertinimo. Nebūkime abejingi – priešinkimės sąžinę praradusiems niekdariams!“ – savo „Facebook“ paskyroje rašė prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento