Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 09

Vilniečiai žiemą lauk veja vangiai, labiausiai pavasario laukia vaikai

Šeštadienį Lietuvoje pradedamos švęsti Užgavėnės. Gyventojai tradiciškai skanauja blynų, renkasi baisiausias kaukes žiemai išgąsdinti. Sostinės gyventojai, panašu, prie žiemos priprato, tik vaikai nuoširdžiai kerta blynus ir labai stengiasi, kad žiema kuo greičiau išsinešdintų.
Šventės akimirka
Šventės akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Brolis – žvaigždė, aš – žvaigždė. Jau kurį laiką Lietuvoje gyvenu, baigiu nubalti“, – žmones sostinės Gedimino prospekte pasitinka Janet Jackson persirengusi aktorė.

Ji – viena nedaugelio sostinės Užgavėnių mugėje apsilankiusių persirengėlių. Bene geriausiai matoma – čigone persirengusi aktorė, rankose besupanti skudurų kūdikį. Ji vaikšto tarp žmonių ir skundžiasi savo ir vaiko gyvenimu.

Kuklios ne tik persirengėlių gretos, bet ir pačios sostinės Užgavėnės.

„O kur dvasia Užgavėnių? – klausė praeivis Antanas. – Kur tradicijos, kur blynai?“

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Antanas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Antanas

Šventė jam nepasirodė išskirtinė, labiau panaši į Sostinės dienų ar Kaziuko mugę. Tačiau, nors žiema iš Vilniaus varoma be įkarščio, Antanas prisipažino, kad pavasarį, bent jau širdyje, jaučia.

O blyninių Gedimino prospekte – iš tiesų mažai. Nuo Kudirkos aikštės iki Dramos teatro besitęsiančioje mugėje – vos trys blyninės. Dėl to prie jų nutįsusios ilgos eilės ir ne visi ryžtasi ilgai šalti eilėje. Mielai svečiai vietoje blynų renkasi vokiškas dešreles.

Dauguma mugės prekeivių, panašu, tik samdyti darbuotojai, ne patys prekeiviai – fotografuojasi, kalba nenoriai.

Išimtis – Valerijus iš Elektrėnų. Jis pats drožia įvairias kaukes, rūpintojėlius. Nedidelę, maždaug pusės puodelio dydžio rūpintojėlio statulėlę jam išdrožti prireikia maždaug 8 valandų.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Valerijus
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Valerijus

„Visokiose mugėse pardavinėju kaukes ir skulptūrėles.  Šiandien dar niekas nieko nepirko, visi tik apžiūrinėja“, – pasakojo Valerijus.

Daug mugėje ir senolių, pardavinėjančių savo rankų darbo skraistes, pirštines ar kojines.

Viena jų – 80 metų Janina. Praeiviams ji siūlo margas vilnones kojines ir savo pačios darytas arbatas.

„Pati vaistažoles renku, arbatas darau. Čia yra arbatų rinkinys – žemuogės, mėlynės, bruknės, erškėtrožės, citrina, šermukšnis, rožių lapeliai, mėta, melisa. Sustiprina žmogaus imunitetą. Ko daugiau reikia – va, man 80 metų“, – pasakojo Janina.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Janina
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Janina

Ji pardavinėja ir margaspalves kojines. Vaikišką numezga per šešias valandas, o didesnei užtenka keturių.

Smagiausia sostinėje – vaikams. Kol suaugusieji ieško blynų ar kavos, vaikai suplukę traukia virvę, šoka, žaidžia, kaunasi maišais.

Šventė sostinėje dar nesibaigė. Apie 16 val. Gedimino prospekte prasidės Užgavėnių persirengėlių – pėsčių ar važiuotų, dainuojančių ir šokančių čigonų, meškų, giltinių, velnių ir kitų pasirodymai, kartu šoks, dainuos folkloro ansambliai „Jorė”, „Kadagys”, „Kūlgrinda”, „Rasoda”, „Ratilio”, „Ūla”, „Vilniaus gija”, liaudies dainų klubas „Raskila”.

O jeigu netikite, kad žiema jau ruošiasi palikti Lietuvą, susiraskite sostinės Kudirkos aikštėje tyliai pirkėjų lūkuriuojančią moterėlę - jos rankos pilnos kačiukų pumpurų.

Žiemą lauk iš kiemo varys ir kauniečiai, šiauliečiai, klaipėdiečiai, į Rumšiškes susirinkusieji. Daugiau informacijos apie Užgavėnių renginius rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai