Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 28

Vilniečiams su negalia perkama 15 butų

Vilniaus miesto taryba pritarė sprendimui pirkti 15 butų, kuriuose savarankiškai apsigyvens pilnamečiai vilniečiai su proto ar psichikos negalia, užtikrinant socialinių darbuotojų individualią pagalbą, rašoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime spaudai.
Butai
Butai / Sauliaus Žiūros nuotr.

„Šiuo metu apsaugoto būsto paslaugos jau teikiamos 14-ai vilniečių ir jų plėtra yra būtina. Šių paslaugų esmė – gerinti žmonių su negalia integracijos galimybes, skatinti jų savarankiškumą ir orų gyvenimą mieste. Tai yra dalis institucinės globos pertvarkos projekto, kuriam pasibaigus šiais metais ir toliau bus tęsiami pradėti darbai dėl geresnės žmonių su negalia situacijos“, – kalbėjo Vilniaus mero pavaduotoja Simona Bieliūnė.

Vilniaus miesto savivaldybė 30-iai vilniečių pirks 2-3 kambarių butus skirtingose Vilniaus vietose. Juose apsigyvens po 2 žmones, kurie gali gyventi savarankiškai, užtikrinant tęstinės pagalbos teikimą. Kiekvieną dieną pas juos lankysis socialiniai darbuotojai, padėsiantys spręsti įvairius kasdienius klausimus, buities darbus, padės ugdytis finansinį raštingumą, ieškotis darbo.

„Tai lyg pereinamasis laikotarpis, kurio metu užtikrinama socialinių darbuotojų pagalba. Apsaugoto būsto paslaugos bus teikiamos trejus metus. Per tą laikotarpį žmogus turėtų išmokti gyventi savarankiškai“, – įsitikinusi Vilniaus miesto savivaldybės Socialinės integracijos poskyrio vedėja Irena Kiselienė.

Butų įsigijimui skirta iki 2,6 mln. Eur. Numatyta, kad bus perkami visiškai įrengti, su virtuvės įranga, ne senesni kaip 2000 m. statybos būstai. Planuojama, kad žmonės į šiuos butus galėtų atsikraustyti jau nuo kitų metų.

Individualiuosius pagalbos poreikius turintys vilniečiai panašius įgūdžius ugdosi ir savarankiško gyvenimo namuose, kurių mieste yra trys. Jų gyventojai savo kasdienes veiklas planuoja savarankiškai, prireikus specialistai užtikrina reikiamą pagalbą. Šiuo metu Vilniuje statomi dar 2 grupinio gyvenimo namai, kuriuose iš viso apsigyvens 20 žmonių su proto negalia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas