Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 11

Vilnietis Nikita: antstolis pasisavino mano atlyginimą, nors turėjo nuskaičiuoti tik pusę

Vilniuje gyvenantis Nikita (pavardė redakcijai žinoma) sako, kad antstolis Darius Jonaitis iš jo banko sąskaitos neteisėtai nuskaičiavo apie 300 eurų ir taip vieną mėnesį vyrą paliko be jokio pragyvenimo šaltinio. Pats D.Jonaitis teigia konkrečios situacijos nekomentuosiąs, tačiau esą viskas padaryta teisėtai.
Taupymas
Pinigai / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Antstolis

Turi dvi banko sąskaitas

Vilniečio skola, kurią išieško antstolis, buvo apie 8 tūkst. eurų, ji atsirado maždaug prieš ketverius metus. Dvejus metus, pasak Nikitos, jis skolą moka.

„Skola atsirado, kai buvau dar jaunesnis, padariau nusižengimą. Dabar nusižengimų nedarau, stengiuosi dirbti ir atiduoti skolą“, – 15min sakė vyras.

Tam, kad būtų patogiau, vyras turi dvi banko sąskaitas. Iš vienos jų dalį skolos nuskaičiuoja antstolis, kita skirta pragyvenimui.

Visos Nikitos pajamos – minimalus darbo užmokestis, kurio pusę ir nusiskaičiuoja antstolis.

Pavedimą padarė ne ten

Vyrui pragyvenimui lieka apie 300 eurų, iš jų jis mokėdavo už nuomojamą būstą. Kiek seniau Nikita bandė kreiptis į antstolį ir prašyti, kad jam paliktų didesnę pinigų sumą.

„Bandžiau tartis, kad man skirtų kokią nors lengvatą, nes turiu dukrą. Aš negalėjau pragyventi iš kelių šimtų eurų. Bet nesutiko. Taip, suprantu, kad teisiškai jie teisūs. Bet vieną mėnesį iš manęs pasisavino visą atlyginimą“, – sakė vilnietis.

Pasak Nikitos, tai įvyko per jo paties klaidą. Kai buvo sumokėtas atlyginimas, kaip ir kiekvieną mėnesį nustatyta suma teko antstoliui. Tuo tarpu iš kitos savo sąskaitos Nikita norėjo padaryti pavedimą už būstą.

„Ir įvyko klaida, kai aš pavedimą padariau ne ten, kur turėjau, o į kitą savo sąskaitą – tą, nuo kurios nuskaičiuoja antstoliai. Ir tuos pinigus antstolis pasisavino. Tai įvyko gal prieš tris ar keturis mėnesius“, – pasakojo pašnekovas.

123RF.com nuotr./Pinigai
123RF.com nuotr./Pinigai

Grąžinti pinigus atsisakė

Be pajamų tą mėnesį likęs Nikita kreipėsi į antstolį D.Jonaitį ir paprašė, kad dalis pinigų būtų sugrąžinta.

„Sakiau, kad įvyko paprasta klaida ir jūs pasisavinote ne 50 procentų, o viską. Gavau atsakymą, kad jie nieko negali padaryti, gyvenk, kaip nori.

O man už butą reikia sumokėti, dukra gimusi. Bet jis įžūliai sakė: aš tau nieko negrąžinsiu, baik man skambint, tu mūsų laiką gaišini ir nieko mes tau negrąžinsime. Paskui paprašė, kad atsiųsčiau įrodymus. Viską, ką turėjau, nusiunčiau. Bet gavau atsakymą, kad nieko negrąžins“, – kalbėjo vilnietis.

Antstolis kreipėsi į policiją

Kaip sako Nikita, jį nustebino, kad antstolis neturi žmoniškumo ir jam nerūpi, kaip gyvens be pajamų likęs žmogus.

„Pradėjau jam skambinti beveik kiekvieną dieną, sakyti, kad grąžinkite pinigus. Jūs pavogėte mano pinigus, jūs neteisėtai pasisavinote mano pinigus. Nes pusė algos priklauso jums, o pusė man.

Tačiau antstolis kreipėsi į policiją, kad aš jį pavadinau vagimi. Dabar iš manęs reikalauja dar 300 eurų“, – kalbėjo vyras.

Dėl sudėtingos finansinės situacijos vilnietis būsto nebesinuomoja, jo draugė su dukra gyvena pas savo tėvus, o pats Nikita nakvoja, anot jo, kur išeina.

„Jei pažiūrėti žmogiškai, čia yra absurdas, kaip antstolis su manimi pasielgė. Pasisavino visą mano algą ir dar reikalauja, žada paduoti į teismą.

Mano psichika pakriko, aš jam skambinu beveik kasdien. Antstolio elgesys man atrodo kaip 1990-ųjų metų reketas“, – sakė Nikita.

123RF.com nuotr./Skolų išieškojimas
123RF.com nuotr./Skolų išieškojimas

Turėjo teisę pateikti skundą

Antstolis Darius Jonaitis teigė, kad šios situacijos nekomentuos. Pasak antstolio, proceso vykdymo eigą gali žinoti tik proceso šalys: „O jūs trečias asmuo.“

Vis tik trumpai D.Jonaitis pasakė, kad atskaitymai buvo vykdomi gerokai anksčiau, žmogus buvo informuotas, jis gavo dokumentus ir turėjo teisę skųsti: „Bet jis neskundė.“

Jei antstolis jo netenkina, tada privalo perduoti teismui. Mes viską darome tinkamai.

D.Jonaitis patikslino, kad jeigu skolininkas nesutinka su vienu ar kitu sprendimu, jis turėtų raštu antstoliui pateikti prašymą: „Jei antstolis jo netenkina, tada privalo perduoti teismui. Mes viską darome tinkamai.“

„Visi jie lieka be pinigų“

Paklaustas, ar nėra pažeidimo, kai vieną mėnesį nuskaičiuota ne pusė, o visas atlyginimas, D.Jonaitis teigė, jog ne.

„Joks čia pažeidimas. Jei jam taip atrodo, būna, kad žmonėms kartais rodosi. Jie parašo skundą, peržiūrime, jei matome, kad netenkinsime jo, kad ir koks bebūtų prašymas, tada atiduodame teismui.

Jis ne kartą skambino man į kontorą, įžeidinėjo, grasino, grubiai kalbėjo ir keikėsi. Dėl to iš penkto, o ne iš pirmo karto, buvo surašytas pareiškimas, policija jį nubaudė. Tai pagalvokit, apie ką mes kalbam? – kalbėjo antstolis. – Jonaitis neturi ką veikti ir kažką daro? Kaip sakoma, nėra ugnies be dūmų. Viskas yra susiję.

Per dieną mes tiek prisiklausome keiksmažodžių ir net nereaguojame. Bet šis atvejis buvo išskirtinis. Jis ne kartą mums skambino ir mus įžeidinėjo. Mane, darbuotojus. O stiklinę vandens perpilk – ji išbėgs. Kreipėmės į policiją. Jį nubaudė, vadinasi, tam buvo pagrindas. Štai ir atsakymas, su kuo jūs bendraujate.“

Visi jie lieka be pinigų, bet geria, gyvena iš vaikų pašalpų.

Paklaustas, kaip žmogui mėnesį išgyventi be pinigų, D.Jonaitis atsakė, kad „visi jie lieka be pinigų, bet geria, gyvena iš vaikų pašalpų“.

Į pastebėjimą, kad vilnietis dirba, D.Jonaitis atsakė, kad nenori leistis į komentarus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas