Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 07 /10:39

Vilniuje atidaryta balsavimo vieta vairuotojams – esantys saviizoliacijoje dėl COVID-19 čia nelaukiami

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) nusprendus leisti įrengti Vilniuje papildomą balsavimo vietą, kur rinkėjai gali balsuoti neišlipdami iš automobilio, tokia vieta įrengta Savanorių pr. esančioje „Statyk ir važiuok“ aikštelėje. Anksčiau čia veikė mobilus koronaviruso patikros punktas. Vis dėlto saviizoliacijoje dėl COVID-19 grėsmės esantys rinkėjai čia nelaukiami.

Neišlipant iš automobilio

Naujojoje balsavimo vietoje rinkėjai trečiadienį balsuoti galės iki 20 val., o ketvirtadienį – nuo 7 iki 20 val. Kaip praneša BNS, VRK nurodo, kad ši vieta nebus skirta rinkėjams, esantiems saviizoliacijoje. Čia atvykti galės įprastai balsuoti iš anksto pageidaujantys piliečiai, kurie tai galės padaryti neišlipdami iš savo transporto priemonės.

Atvykus balsuoti, rinkimų komisijos narys nustatytų rinkėjo tapatybę, išduotų jam balsavimo dokumentus, o rinkėjas, būdamas savo transporto priemonėje, užpildytų balsavimo biuletenius, įdėtų juos į voką, užklijuotų ir grąžintų rinkimų komisijos nariui.

Trečiadienio rytą balsavimo vietoje surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje dalyvavo Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis ir VRK vadovė Laura Matjošaitytė.

Važiuoti gali tik po vieną

Anot L.Matjošaitytės, planuota, kad balsavimas naujojoje vietoje prasidės 7 val. ryte, tačiau esą dėl techninių kliūčių tai nepavyko. „Susidomėjimas tikrai yra. Visus LR piliečius, norinčius pasinaudoti galimybe balsuoti iš anksto, kviečiame pasinaudoti čia naujove, atvykti į Savanorių pr. 124 Vilniuje esantį išankstinio balsavimo punktą, su savimi tereikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Laukiančių yra didelės eilės, todėl kviečiame būti kantriems.

Norėčiau atkreipti dėmesį, kad šis punktas nėra skirtas saviizoliacijoje esantiems žmonėms, tai tik vienas iš visų punktų Vilniaus savivaldybės įrengtų balsuojant į anksto“, – teigė VRK pirmininkė.

Punktas saviizoliacijai esantiems žmonėms nėra paruoštas – tam reikėtų ir keisti VRK sprendimą, ir patį punktą bei jo darbuotojus parengti tam kitaip, nei yra padaryta. Saviizoliacijoje esantys žmonės gali balsuoti namuose, turi tik kreiptis į VRK ir jiems, anot L.Matjošaitytės, bus suteikta tokia galimybė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./L.Matjošaitytė ir P.Poderskis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./L.Matjošaitytė ir P.Poderskis

Atvažiuojant automobilyje turi būti tik vienas žmogus, kaip ir ateinant į balsavimo vietą į kabiną gali užeiti tik vienas asmuo, nesvarbu, kad kartu ateina šeima.

L.Matjošaitytė aiškino, kad dar vienas punktas išankstiniam balsavimui atidarytas atsižvelgiant į tai, jog nusidriekė eilės Lukiškių aikštėje ir kitose Vilniaus vietose, kur galima iš anksto balsuoti – Vilniaus savivaldybėje, A.Sacharovo a., Saulėtekyje. Pasiūlymą tokią vietą papildomai atidaryti pateikė Vilniaus miesto savivaldybė.

„Punktas skirtas visiems“

P.Poderskis priminė, kad naujajame punkte balsuoti gali visi, tačiau saviizoliacijoje esantys žmonės negali palikti savo saviizoliacijos vietos, tad ir kalbėti apie juos nėra ką. Jo teigimu, tokio tipo punktai skirti visiems, kurie gali atvažiuoti automobiliu.

Punktas skirtas visiems, o jeigu kiti turi laisvės suvaržymų, tai jie elgiasi savo nuožiūra.

„Jeigu rinkėjas nuspręstų pažeisti savo saviizoliacijos tvarką ir ateitų į apylinkę, mes neklaustume, ar šita apylinkė yra skirta saviizoliacijoje esantiems. Tai, manau, analogiškai ir čia yra toks pat klausimas. Punktas skirtas visiems, o jeigu kiti turi laisvės suvaržymų, tai jie elgiasi savo nuožiūra“, – teigė administracijos direktorius.

NVSC galimybių nemato

Priėjus sprendimą VRK vadovė L.Matjošaitytė sakė, kad saviizoliacijoje esantys asmenys „drive-in“ punkte balsuoti galės, tačiau tam turės gauti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) leidimą palikti savo izoliavimosi vietą.

Tačiau NVSC atstovė Justina Petravičienė BNS antradienį teigė, kad įstatymas, nustatantis galimybes laikinai palikti saviizoliacijos vietą, nėra pasikeitęs ir jokios papildomos išimtys dėl rinkimų jame nėra numatytos, tad į specialųjį punktą balsuoti atvykęs žmogus pažeistų saviizoliacijos tvarką, o jei ir kreiptųsi leidimo tai daryti – jo negautų.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Išankstinis balsavimas automobiliu
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Išankstinis balsavimas automobiliu

„Tas teisės aktas tikrai nėra papildytas specialiomis nuostatomis, susijusiomis su rinkimais. Yra aiškios numatytos teisinės išimtys, kada žmogus gali kreiptis į NVSC dėl leidimo palikti saviizoliacijos vietą, tai yra numatyti punktai, kitų punktų ir papildymų nebuvo įtraukta“, – sakė J.Petravičienė.

NVSC informuos VRK, ar žmonės serga COVID-19, ar yra izoliacijoje dėl turėto sąlyčio, ar yra mažos rizikos sąlytį turėję, kai grįžo iš užsienio.

Jos teigimu, vienintelė išimtis, kai galima palikti savo izoliacijos vietą, yra taikoma į mobiliuosius patikros punktus atlikti PGR tyrimo dėl COVID-19 ligos vykstantiems žmonėms. Tokiu atveju būtina turėti registraciją patvirtinančią trumpąją žinutę.

„Pagal rinkimų nuostatas buvo numatyta, kad žmonės, kurie yra saviizoliacijoje, išreikšti norą balsuoti gali pateikdami prašymą VRK. Tuomet jau NVSC, kaip ir buvo numatyta, informuos VRK, ar žmonės serga COVID-19 liga, ar yra izoliacijoje dėl turėto sąlyčio, ar yra mažos rizikos sąlytį turėję, kai grįžo iš užsienio. Ir nuo to priklausys, kokias apsaugos priemones turi naudoti pas žmones einantys. Kitokių aplinkybių tikrai nežinome“, – apie galimybę balsuoti esantiems saviizoliacijoje pasakojo NVSC specialistė.

A.Veryga: reikėjo pasitarti

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, kaip praneša BNS, teigia besigailintis, kad Vilniaus miesto savivaldybė, nepasitarusi su epidemiologais, steigia mobilų balsavimo punktą, kuriame galėtų balsuoti ir saviizoliacijoje esantys asmenys.

Ministras pabrėžė, kad palikti saviizoliacijos vietą gali tik iš užsienio grįžę asmenys. „Noriu paaiškinti, kad tokia teorinė galimybė vykti į mobilų punktą iš izoliacijos egzistuoja, tačiau tik izoliacijoje esantiems keliautojams, grįžusiems iš paveiktų šalių“, – feisbuke trečiadienį rašė A.Veryga.

Jis taip pat teigė, kad tokiu būdu balsuoti būtų sudėtingiau nei balsuoti namuose, kadangi tam pakanka tik užpildyti formą ir išreikšti tokį norą. O norint palikti saviizoliacijos vietą, reikia atlikti koronaviruso testą ir jeigu jis bus neigiamas, prašyti leidimo iš NVSC.

„Tai akivaizdžiai žymiai nepatogiau“, – teigė sveikatos apsaugos ministras, paraginęs be reikalo neapkrauti nei mobiliųjų punktų, nei epidemiologų.

Trečiadienis yra paskutinė diena pateikti tokio tipo prašymus ir užtikrinti pilietinės pareigos atlikimą.

Trečiadienio ryto duomenimis, per pirmas dvi išankstinio balsavimo dienas Seimo rinkimuose savo valią jau pareiškė 36,759 tūkst. rinkėjai, arba 1,52 proc. nuo visų esančių sąrašuose. Aktyviausiai rinkėjai iš anksto balsavo Kaune Centro-Žaliakalnio (3,96 proc.) ir Kalniečių (2,81 proc.) apygardose, mažiausiai aktyvūs – Vilniaus Panerių-Grigiškių (0,22 proc.) ir Naujosios Vilnios (0,25 proc.) apygardose, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas