Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2018 08 24

Vilniuje atidarytas Boriso Nemcovo skveras: tiesiai po Rusijos diplomatų langais

Vilniuje, prie Rusijos ambasados Latvių gatvėje, penktadienį atidarytas Maskvoje nužudyto Rusijos opozicijos lyderio Boriso Nemcovo vardu pavadintas skveras. Lietuvos sostinė - antroji pasaulyje, taip pagerbianti šio aktyvisto atminimą. Anksčiau šiemet JAV sostinėje Vašingtone erdvė prieš Rusijos ambasadą irgi buvo pervadinta B.Nemcovo garbei.
Boriso Nemcovo skvero atidarymas
Boriso Nemcovo skvero atidarymas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Ceremonijoje dalyvavo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, europarlamentaras Petras Auštrevičius, pirmasis faktinis atkurtos Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis, B.Nemcovo fondo valdybos pirmininkas Vladimiras Kara-Murza, Sankt Peterburgo miesto tarybos narys Borisas Višnevskis, Maskvos radijo stoties „Echo Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas.

Į Vilnių ceremonijos išvakarėse atskrido ir B.Nemcovo dukra Žana Nemcova, šiuo metu gyvenanti bei dirbanti Vokietijoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žana Nemcova
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žana Nemcova

Ž.Nemcova, dėkodama Vilniaus valdžiai už sprendimą suteikti tėvo vardą skverui, pabrėžė, kad tai susiję ne tik su tragišku jo likimu, kad jis buvo nužudytas Maskvos centre, bet ir su tuo, kad jis „buvo unikalus politikas ne tik Rusijai, bet ir pasauliui“, nes sugebėjo tiksliai apibūdinti dabartį politiniais, socialiniais, ekonominiais aspektais.

Jos manymu, būtent tai B.Nemcovui leido tapti sėkmingiausiu Nižnij Novgorodo gubernatoriumi.

„Bet antroji jo vertybė dar unikalesnė: tik nedaugelis žmonių turi sugebėjimą matyti ateitį, kaip klostysis situacija. Rodosi, mano tėvas turėjo šį sugebėjimą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Petras Auštrevičius, Žana Nemcova ir Vladimiras Kara-Murza
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Petras Auštrevičius, Žana Nemcova ir Vladimiras Kara-Murza

Yra net trys man žinomi pavyzdžiai: kai jis išleido savo pirmąją knygą „Maištininko išpažintis“ 2007-aisiais. Įžanginiame žodyje jis rašė, kad Rusija žengia imperiniu keliu, t.y. renkasi imperialistinę retoriką, politiką. Tai buvo visiška tiesa, nors tuo metu mažai kas jį išgirdo“, – sakė Ž.Nemcova.

Pasak Ž.Nemcovos, partijos „Parnas“ suvažiavime 2012-aisiais jos tėvas, kalbėdamas apie prezidento rinkimus, ragino juos boikotuoti, tačiau taip pat nesulaukė didelio palaikymo.

„Jis buvo stoikas. Nepaisant to, kad tiek daug žmonių jam priešinosi, nes tik nedaugelis turėjo tokią nuostabią savybę. Būtent todėl šiandien ir stovime šiame skvere, kuris bus pervadintas po kelių akimirkų“, – sakė moteris.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Boriso Nemcovo skvero atidarymas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Boriso Nemcovo skvero atidarymas

Vilnius tapo antruoju miestu, kur bus įamžintas prieš daugiau nei trejus metus nužudytas rusų opozicionierius – šiemet vasario pabaigoje B.Nemcovo vardu pavadinta Viskonsino aveniu atkarpa Vašingtone, taip pat prie Rusijos ambasados.

„Boriso Nemcovo vardo suteikimas šiam skverui, aišku, yra žinia. Neatsitiktinai jis yra prie Rusijos ambasados, neatsitiktinai toks jo pavadinimas. Priežastys kelios.

Pirma, Borisas buvo didelis Lietuvos draugas, jis dažnai čia atvažiuodavo, visada jautėme partnerystę.

Jis taip pat buvo iškilus Rusijos valstybės veikėjas – tokios valstybės, kokios mes savo kaimynystėje ilgimės. Jis buvo kovotojas už taiką, demokratiją, laisvę, žmogaus teises“, – penktadienį teigė Vilniaus meras R.Šimašius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Boriso Nemcovo skvero atidarymas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Boriso Nemcovo skvero atidarymas

„Tai taip pat yra mūsų pagarbos tiems žmonėms, kurie šiandien kovoja už žmogaus teises Rusijoje, kovojo vakar ir kovos rytoj. Tikiu, kad vieną dieną ji laimės“, – pridūrė meras.

Tuo metu Lietuvos užsienio reikalų ministras L.Linkevičius kalbėjo apie B.Nemcovą kaip apie simbolį: „Jis buvo labai paprastas žmogus, jaunatviškas, nieko nebijantis, optimistas, mylintis laisvę.

Šis skveras – pagarbos atidavimas visiems, kurie žino, kad laisvė turi kainą, ir už ją kovoja. Čia, Rusijoje, kitur pasaulyje.“

V.Landsbergis vylėsi, kad B.Nemcovą „prisiminsime vis dažniau – kai Rusija pradės žengti į kitokį savo būvį, apie kurį svajojo, kuriuo tikėjo“ 2015-aisiais Maskvoje nušautas politikas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Boriso Nemcovo skvero atidarymas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Boriso Nemcovo skvero atidarymas

„Nemcovas tikėjo, kad Rusija kurs dvasinį gėrį savo žmonėms ir skleis taiką santykiuose su kaimynais. Mąstantys Rusijos žmonės jau mąsto, kokia bus Rusija po Putino. Jie, kaip ir Nemcovas, tiki, kad Rusija gali būti geresnės.

Gali būti, kad jau formuojasi vaisinga geros valios žmonių ideologija – Rusija po Putino. Jeigu šiandien gimtų toks judėjimas – „Poputinistinė Rusija“, jis turėtų ateitį.

Rusija po Putino tikrai bus kitokia. Kai kas sako, kad ji gali būti dar blogesnė. Bet manykim, kad ne. Nei po Stalino, nei po Hitlerio neatėjo blogesnė RUsija ir blogesnė Vokietija“, – svarstė V.Landsbergis.

B.Nemcovo vardas nedideliam skverui priešais Rusijos ambasadą Žvėryno mikrorajone suteiktas šią gegužę.

Tai sulaukė aštrios Rusijos kritikos – šalies ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas sostinės politikų sprendimą pavadino „beždžioniavimu“ sekant Vašingtonu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aleksandras Udalcovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aleksandras Udalcovas

„Tikiuosi, kad ateis diena, kai Rusijos ambasada priims šio skvero pavadinimą ne kaip provokaciją, o kaip aiškią žinią ir pagarbos ženklą. Kai jie galės didžiuotis įsikūrę šalia iškilaus Rusijos politinio veikėjo skvero“, – teigė R.Šimašius.

Anksčiau svarstytos idėjos skvere Latvių gatvėje įrengti įvairių meninių akcentų, vardinių suoliukų, beržus pavadinti demokratijai ir laisvei nusipelniusių Rusijos žmonių ar įvykių atminimui.

Aktyvus Rusijos opozicijos narys B.Nemcovas nušautas 2015-ųjų vasario 27-ąją Maskvoje, netoli Kremliaus.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Borisas Nemcovas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Borisas Nemcovas

B.Nemcovas ne kartą lankėsi Lietuvoje ir buvo vienas iš aktyviausiai palaikančių lietuvius per Sausio 13–osios įvykius ir vėliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius