Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 04

Vilniuje iškrovė traukinį iš Kinijos: 20 tūkst. skafandrų ir 80 tūkst. apsauginių kostiumų medikams

Pirmadienį Vilniaus intermodaliniame terminale simboliškai iškrauta pirmoji traukiniu iš Kinijos atkeliavusi asmens apsaugos priemonių Lietuvos medikams, kovojantiems su COVID-19, siunta. Anot sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, dabar jau galima jaustis saugiai – apsaugos priemonių turima pakankamai, net jeigu infekcijos protrūkis kartotųsi ir prireiktų jų dar daugiau.
Atkeliavo pirmoji asmens apsaugos priemonių siunta iš Kinijos
Atkeliavo pirmoji asmens apsaugos priemonių siunta atkeliavusi iš Kinijos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo šiol iš Kinijos užsakytos asmens apsaugos priemonės keliaus ne tik oro, bet ir sausumos keliais. Ta proga pirmadienį Vilniaus intermodaliniame terminale simboliškai iškrauta pirmoji būtent traukiniu atvykusi priemonių siunta.

Rezervas – 30 dienų

Kaip skelbia SAM, nuo pirmojo krovinio nusileidimo Kauno oro uoste kovo pabaigoje iki šios dienos su koronaviruso infekcija (COVID-19) kovojančioms ligoninėms, Greitosios pagalbos stotims, savivaldybių įsteigtoms karščiavimo klinikoms buvo paskirstyta beveik 28 mln. asmens apsaugos priemonių iš beveik 32 mln. vienetų.

Lietuvos kariuomenės Depų tarnybos administracijos viršininko, Lietuvos kariuomenės atstovo SAM Ekstremalių situacijų operacijų centre Aurimo Guščiaus teigimu, pirmasis užsibrėžtas tikslas buvo leisti su koronavirusu kovojančioms gydymo įstaigoms sukaupti 30 dienų asmens apsaugos priemonių atsargų rezervą.

„Galima teigti, kad šis tikslas yra pasiektas. Gydymo įstaigoms nebeturint pakankamai sandėliavimo vietos, jų apsaugos priemonių atsargos yra sandėliuojamas SAM sandėliuose ir, esant poreikiui, bus operatyviai tiekiamos į ligonines“, – sako mjr. A.Guščius.

Anot jo, tolesnis aprūpinimo asmens apsaugos priemonėmis etapas yra išlaikyti esamus rezervus, sudaryti naujas tiekimo sutartis ir tęsti nenutrūkstamą aprūpinimą asmens apsaugos priemonėmis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atkeliavo pirmoji asmens apsaugos priemonių siunta atkeliavusi iš Kinijos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atkeliavo pirmoji asmens apsaugos priemonių siunta atkeliavusi iš Kinijos

Važiuoja dar vienas sąstatas

Anot A.Guščiaus, atvyko pirmasis sąstatas, kuris tikrai nebus paskutinis, gegužės 1 d. iš Kinijos pajudėjo dar vienas.

„Šiame sąstate yra medikams reikalingos priemonės: apsauginių skafandrų 20 tūkst. ir 80 tūkst. apsauginių kostiumų ir batų apsaugų. Kuo šios priemonės yra ypatingos ir kodėl jas geriau gabenti geležinkeliais? Todėl, kad jų pakuočių tūris yra pakankamai didelis, todėl ekonomiškai geriau gabenti geležinkelio keliais, o ne oro transportu“, – sakė KAM atstovas.

Šios asmens apsaugos priemonės bus perduotos ligoninėms, greitosios pagalbos stotims, karščiavimo klinikoms ir mobiliesiems punktams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atkeliavo pirmoji asmens apsaugos priemonių siunta iš Kinijos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Atkeliavo pirmoji asmens apsaugos priemonių siunta iš Kinijos

„Šis įvykis ypatingas tuo, kad turime dar vieną alternatyvų kelią apsaugos priemonėms. Sumažėja rizika, jeigu kitur užstrigtų tiekimo linijos, tada turėsime nuolatinį ir nenutrūkstamą loginį tiekimą“, – kalbėjo A.Guščius.

Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė prieš savaitę sakė, kad asmens apsaugos priemonių gabenimas geležinkeliais galėtų tapti patogia niša Lietuvai, kuri priemonėmis galėtų aprūpinti ir kitas šalis.

„Dėl krovininių lėktuvų kiekio ir perkrovos kai kur net kelioms dienoms uždaromi oro uostai ir iš jų negali išskristi lėktuvai, nes trūksta aptarnaujančio personalo. Todėl labai skatinama, kad tos priemonės būtų vežamos traukiniais. Vienas iš tų traukinių jau atvažiavo į Lietuvą, kitas yra pakeliui. Mes manome, kad čia galėtume turėti nišą, kai atvežtos prekės galėtų būti išskirstytos ir kitoms valstybėms, kurios galėtų pasinaudoti mūsų geležinkeliais“, – sakė I.Marčiulionytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas