Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vilniuje įvedama nauja e. bilieto sistema: kas keisis?

Vilniuje įvedama nauja elektroninio bilieto sistema. Teigiama, kad senoji sistema per daugelį metų technologiškai paseno, dažnai susidurdavo su gedimais ir techniniais sutrikimais, todėl buvo priimtas sprendimas įdiegti naują – modernią e. bilieto sistemą, kuri leis viešojo transporto keleiviams po miestą keliauti paprasčiau, saugiau, patogiau ir greičiau.
Vilniaus viešasis transportas
Vilniaus viešasis transportas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ interneto svetainėje judu.lt rašoma, kad nauja e. bilieto sistema padės efektyviau planuoti viešojo transporto maršrutus, operatyviau reaguoti į nestandartines situacijas ir suteiks galimybę keleiviams pasiūlyti lankstesnę kainodarą bei daugiau atsiskaitymo galimybių.

Naujoji e. bilieto sistema startuos 2023 m. gegužės mėn. pabaigoje. Sistemą diegia Estijos įmonė „Ridango“, sėkmingai įdiegusi e. bilietų sistemą Klaipėdoje (2020 m.), Kyjivo (2020 m.) ir Tartu (2019 m.) viešajame transporte.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./M.Ticket programėlė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./M.Ticket programėlė

Kokie pokyčiai laukia?

Iki šiol viešojo transporto bilietą reikėdavo tik aktyvuoti, tačiau įdiegus naują sistemą turimą bilietą (trumpalaikį, ilgalaikį ar esantį mobiliosiose programėlėse „m.Ticket“ / „Trafi“) arba Vilniečio / JUDU kortelę reikės dar ir pažymėti, nepriklausomai nuo to ar turimas bilietas yra aktyvuotas ar neaktyvuotas.

Bilietus, kaip ir anksčiau, reikės aktyvuoti tik kartą, bet pažymėti reikės kaskart įlipus į transporto priemonę.

Jei bilietas arba Vilniečio / JUDU kortelė bus neaktyvuoti, sistema bilietus tuo pačiu metu ne tik pažymės, bet ir aktyvuos.

Bilietus, kaip ir anksčiau, reikės aktyvuoti tik kartą, bet pažymėti reikės kaskart įlipus į transporto priemonę.

Pavyzdžiui, klientui įsigijus 30 min. bilietą, jo trukmė pradės mažėti tik tada, kai bilietas aktyvuosis, t. y. kai prie komposterio bus priliečiama turima Vilniečio arba JUDU kortelė, kurioje yra bilietas arba nuskaitytas to bilieto QR kodas iš m. Ticket programėlės.

Pažymėjus bilietą bus fiksuojama, kad keleivis su konkrečiu bilietu įlipo konkrečioje stotelėje į konkretaus maršruto autobusą, kurio garažinis Nr. yra X.

Bilieto žymėjimo funkcija reikalinga efektyvesniam viešajam transportui planuoti ir organizuoti, ji leidžia kaupti duomenis apie keliavimo įpročių duomenis, išsiaiškinti keleivių poreikius ir viešąjį transportą planuoti taip, kad atitiktų vilniečių norus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./M.Ticket programėlė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./M.Ticket programėlė

Bilietą aktyvuoti ir pažymėti reikės kortelę priliečiant prie komposterio arba nuskaitant elektroninio bilieto QR kodą. Keleivis visada turės pasižymėti turimą bilietą arba Vilniečio / JUDU kortelę. Jeigu bilietas arba Vilniečio / JUDU kortelė bus neaktyvuoti, sistema bilietus ne tik pažymės, bet ir aktyvuos. Tai reiškia, kad bilieto aktyvavimas ir žymėjimas įvyks tuo pačiu metu.

Jeigu keleivis turės skirtingų rūšių bilietus, tuomet komposteryje jam reikės kas kartą pasirinkti, kokios rūšies bilietą norima aktyvuoti. Jeigu keleivis turės tik vienos rūšies bilietą, sistema automatiškai aktyvuos seniausiai įsigytą tos rūšies bilietą.

Taip pat išliks galimybė įsigyti bilietą iš vairuotojo. Jį taip pat reikės pažymėti komposteryje.

Kuo naujoji e. bilieto sistema skirsis nuo senosios?

Sistema pasižymės naujausiomis technologijomis ir architektūriniais sprendimais, kurie yra visapusiškai atsparūs šiuolaikinėms kibernetinėms atakoms.

Veiks ir atsinaujinusi savitarnos sistema bei m.Ticket programėlė. Joje keleivį bus galima identifikuoti pagal paskyrą, o ne laikmeną ar telefono numerį, todėl praradus laikmeną (Vilniečio ar JUDU kortelę, telefoną), bilietų keleivis nepraras ir jam nebus būtina saugoti atsiskaitymo dokumentų, įrodančių, kad bilietai priklauso jam.

Naujuose moderniuose komposteriuose atsiras galimybė už bilietus atsiskaityti banko kortele ir elektroninių pinigų laikmenomis, t.y. išmaniaisiais laikrodžiais ir mobiliaisiais telefonais.

Sistema padės užtikrinti greitesnę ir efektyvesnę viešojo transporto bilietų kontrolę bei operatyvesnį bilietų įsigijimo procesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus