Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 25 /13:18

Vilniuje nusileido lėktuvas su pusšimčiu kariuomenei talkinusių afganistaniečių

Trečiadienį po vidurdienio Vilniaus oro uoste nusileido lėktuvas, į Lietuvą pargabenęs dar apie pusšimtį afganistaniečių – kariuomenei talkinusių vertėjų ir jų šeimų narių. Tai jau antrasis toks reisas per pastarąją parą.

Afganistaniečius atskraidinęs lėktuvas pakilo iš Uzbekistano, nusileido Varšuvoje, kur išleido dalį keleivių ir tuomet atvyko į Vilnių.

Lietuvos sostinę jis pasiekė apie 12.50 valandą.

Naktį iš antradienio į trečiadienį į Vilnių jau atskraidinta 14 afganistaniečių vertėjų su šeimomis, iš viso – 50 asmenų.

A.Anušauskas trečiadienį LRT radijui sakė, kad laikinai, kol bus atliktos prieglobsčio suteikimo procedūros, afganistaniečiai bus apgyvendinti Raseinių rajono savivaldybėje.

Rajono meras Andrius Bautronis trečiadienį pasakojo, kad 14 šeimų jau įsikūrė Raseiniuose, tarp jų – 14 mažamečių vaikų ir vienas kūdikis.

Atskridusieji trečiadienį taip pat bus apgyvendinti Raseiniuose.

Šią savaitę tikimasi sulaukti ir dar vieno reiso, kuriuo į Lietuvą kartu su afganistaniečiais turėtų grįžti ir šiuo metu jų pargabenimu suirutės apimtoje šalyje besirūpinantys Lietuvos kariai bei Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

A.Anušausko teigimu, paskutinioji grupė iš Afganistano turėtų atvykti ketvirtadienį. Iš viso tuomet į Lietuvą jau būtų perkelta apie 170 žmonių.

Lietuva misiją Afganistane vykdė beveik 20 metų – 2002–2021 metais, ten tarnavo apie 5000 karių, jie dalyvavo JAV vadovaujamoje operacijoje „Tvirta taika“ bei vykdė dvi pagrindines NATO operacijas: Tarptautinės saugumo paramos pajėgos (2002–2014 metais) ir „Tvirta parama“ (2015–2021 metais).

Su Lietuvos kariuomene Afganistane darbo sutartis iš viso turėjo 115 vertėjų.

Praėjusią savaitę į Lietuvą iš Afganistano perkelti šeši šios šalies piliečiai: Europos Sąjungos atstovybėje Kabule vairuotoju dirbęs afganistanietis ir jo šeimos nariai.

Anksčiau skelbta, kad išgabenimo į Lietuvą laukia apie 100 Lietuvos kariams padėjusių vertėjų bei jų šeimų narių, bijančių, kad Talibanas gali mėginti su jais susidoroti.

Afganistano kontrolę rugpjūčio viduryje, išvykstant paskutiniams JAV kariams, perėmė Talibanas, užėmęs sostinę Kabulą. Nuo to laiko išvykti iš Afganistano tapo sudėtinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas