Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2022 02 15 /16:19

Vilniuje per Vasario 16-ąją – transporto patikra, fiziniai barjerai renginiuose

Per Lietuvos valstybės atkūrimo dienos renginius policija sostinėje žada dirbti sustiprintu režimu, pareigūnai ketina tikrinti į Vilnių atvykstančius automobilius. Renginiuose kai kam gali tekti parodyti kuprinių vidų, atsisakyti triukšmą keliančių instrumentų. Kai kur stovės fiziniai barjerai, gali būti ribojamas renginių dalyvių skaičius.

Apie tai, kaip Vasario 16-osios renginiams Vilniuje ruošiasi policija, antradienį žurnalistams papasakojo generalinis policijos komisaras Renatas Požėla ir Vilniaus apskrities policijos viršininkas Saulius Gagas.

Pareigūnai, pasak R.Požėlos, per šventę bus pasirengę gyventojams padėti, paaiškinti, susiorientuoti.

Tiesa, jie dirbs sustiprintu režimu, į sostinę atvyks ir iš kitų miestų.

„Turime tam tikros informacijos, kurią analizuodami priėmėme sprendimą sustiprinti mūsų pasirengimą pareigūnų skaičiumi, konkrečias priemones, kurios yra numatytos Policijos įstatyme, Susirinkimų įstatyme“, – teigė generalinis policijos komisaras.

Policija darbą, anot jo, pradės ryte prie įvažiavimų į Vilnių.

„Mes planuojame pradėti darbą ryte. Atsižvelgiant į informaciją, kurią mes turime, dėl gyventojų saugumo planuosime tam tikras patikras atvykstančio transporto iš kitų Lietuvos miestų. [Bus] patikros punktai prie įvažiavimo į Vilniaus miestą“, – pasakojo R.Požėla.

Pareigūnai, anot jo, dirbs ir renginiuose.

Akcentas yra Pilies g. renginys 14 valandą. Čia mes esam numatę papildomas priemones.

Didžiausias dėmesys – 14 val. numatytai Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko prof. Vytauto Landsbergio kalbai iš Signatarų namų balkono.

„Akcentas yra Pilies g. renginys 14 valandą. Čia mes esam numatę papildomas priemones, bet vėlgi akcentuoju, kad viskas daroma dėl gyventojų saugumo, viešosios tvarkos, viešosios rimties užtikrinimo“, – pabrėžė R.Požėla.

Gali riboti žmonių skaičių renginiuose

Renginių vietose, taip pat ir Pilies g., anot jo, gali būti nuspręsta riboti žmonių skaičių – juk Pilies g. „nėra patogi susirinkti tūkstančiams“.

„Ji yra skirta šimtams. Būsime pasiruošę informuoti gyventojus, kad jau nesaugu būti, kadangi yra per didelės spūstys. Paprašysime žmonių renginį stebėti iš toliau“, – pasakojo generalinis policijos komisaras.

Kai kur renginiuose atsiras fiziniai barjerai.

„Barjeras bus įrengtas ne tam, kad kažką skirtų, bet jungtų, kad padėtų žmonėms užtikrinti saugų praėjimą į renginio vietą ir išvykimą iš renginio vietos“, – teigė R.Požėla.

Policija, anot jo, pasilieka teisę tikrinti renginių dalyvių kuprines, prašyti nenaudoti triukšmą keliančių instrumentų, pavyzdžiui, būgnų.

„Mes pasiliekame teisę tikrinti į renginį atvykstančių asmenų kuprines.

Pastebėjus, kad jie su savimi turi tam tikrus įrankius, kurie gali kelti triukšmą, kas yra draudžiama <...>, tokiais atvejais mūsų pareigūnai gali paprašyti gyventojų nesinešti būgnų, kitų vizualiai matomų triukšmo kėlimo instrumentų į renginio vietą“, – dėstė R.Požėla.

Taip, anot jo, bus siekiama užtikrinti viešosios rimties prevenciją:

„Policija tikrai neturi tokių įgaliojimų ir tikrai to nedarys, kad uždraustų [žmonėms] išreikšti savo nuomonę, dainuoti, giedoti. Suprantame, kad to negalime daryti. Tačiau reaguosime į atvejus, kai piktybiškai naudojami garso instrumentai, kas galimai pažeis nustatytą tvarką, kalbu apie Administracinių nusižengimų kodekso reikalavimus.“

R.Požėla pažymėjo, jog informaciją apie rizikas renginiuose policijai teikia žvalgybos institucijos, jei reikės, pagelbės Viešojo saugumo tarnyba.

Ribojamas patekimas į Pilies g.

Vilniaus apskrities policijos viršininkas S.Gagas teigė, jog per Vasario 16-ąją prieiti prie Signatarų namų pavyks tik nuo Katedros aikštės einant Pilies gatve arba nuo Didžiosios ir Bokšto gatvių sankirtos.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Saulius Gagas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Saulius Gagas

„Policijos pareigūnai vykdys prevencines priemones ir bus dislokuoti Šv. Mykolo ir Pilies gatvių sankirtoje, taip pat – Bokšto ir Didžiosios gatvės sankirtoje ties Pilies gatve.

Patekimas į Pilies gatvę Šv. Jono gatve nebus galimas, ta gatvė bus palikta specialiųjų tarnybų transportui, skubiajai pagalbai suteikti ir bus naudojama specialiajam transportui“, – pasakojo S.Gagas.

Jei Pilies g. susirinks labai daug žmonių, policija, anot jo, žada informuoti gyventojus, „kad vietos nėra“.

„Bus ekranai <...>, kur bus galima stebėti visą eigą apie renginį prie Signatarų namų“, – teigė S.Gagas, bet patikino, jog policija neims neįleidinėti į renginius žmonių.

Policijos spaudos konferencija prie Signatarų namų:

Fizinias barjeras, anot S.Gago, senamiestyje atsiras aplink LRT transporto priemones, kad būtų galima užtikrinti „sklandų televizijos darbą transliacijos metu“.

Paklaustas, ar taip daroma dėl tikėtinų provokacijų prieš nacionalinį transliuotoją, Vilniaus policijos vadas teigė tokios informacijos neturintis.

„Ne. <...> Matome, kad socialinėje medijoje raginami žmonės atvykti, jų gali būti daug, dėl to tos priemonės ir bus taikomos“, – sakė jis.

Valstybės saugumo departamento vertinimu, per Vasario 16-osios renginius yra tikėtinos provokacijos, o protestais gali bandyti pasinaudoti neįtakingos, bet agresyviai nusiteikusios grupės, kurstančios neramumus visuomenėje.

Šventė be protestų

Vasario 16-ąją surengti kelias protesto akcijas sostinėje planavo Lietuvos šeimų sąjūdis, tačiau Vilniaus miesto savivaldybė atsisakė jas derinti.

Šeimų sąjūdžio atstovas komunikacijai Algimantas Rusteika anksčiau 15min teigė, jog organizacija nebesieks derinti kitų protestų, o jos šalininkai išsiskirstys po savivaldybės organizuojamus Vasario 16-osios renginius.

„Jei žmonės kažkur nueis, paskanduos, nueis su vėliavom, visiškai to proceso nekontroliuojam ir nenorim kontroliuot“, – pažymėjo A.Rusteika ir tikino, jog apskritai Šeimų sąjūdžio šalininkai renginių metu yra nusiteikę būti taikūs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Rusteika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Rusteika

Šią savaitę paskelbtame Lietuvos šeimų sąjūdžio pirmininko Raimondo Grinevičiaus pareiškime primenama, kad „Lietuvos šeimų sąjūdžiui, remiantis išgalvotais pretekstais, neleista surengti Vasario 16-osios visuomeninio minėjimo net trijose Vilniaus vietose“.

„Todėl kviečiame visus dalyvauti valstybinių institucijų renginiuose. Renginių Vilniuje metu raginame būti budriais, atsakingais ir nepasiduoti provokacijoms, kurios gali būti rengiamos siekiant diskredituoti kylantį visuomenės atsinaujinimo judėjimą.

Sutikime Lietuvos valstybės atkūrimo dieną be politikų veidmainystės, su Lietuvos žmonėmis – oriai, be pompastiškos valdžios patetikos ir laisvai. Su viltimi atgauti prarandamą Nepriklausomybę, ryžtu atnaujinti savo valstybę ir vienybe sukurti tikrąją demokratiją visiems“, – rašoma pareiškime.

Renginių Vilniuje metu raginame būti budriais, atsakingais ir nepasiduoti provokacijoms.

Pernai rugpjūčio 10-ąją po mitingo prieš pandemijos ribojimus prie Seimo kilo riaušės. Ikiteisminiame tyrime dėl to įtarimai pateikti daugiau nei 100 asmenų, rašo BNS.

Nepasitenkinimą protestuotojai reiškė ir Sausio 13-osios minėjimo metu Nepriklausomybės aikštėje, kai nušvilpė kalbą sakiusią premjerę Ingridą Šimonytę bei Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius