Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje vyks tradicinis bėgimas „In Memoriam“: pagerbs mirusius Lietuvos karius

Spalio 19 d., 10 val. Vingio parke Vilniuje vyks tradicinis pagarbos-paramos bėgimas „In Memoriam“, skirtas prisiminti ir pagerbti šiais metais mirusius Lietuvos karius.
Bėgimas „In Memoriam“
Bėgimas „In Memoriam“ / Organizatorių nuotr.

„Per savo gyvavimo laikotarpį „In Memoriam“ renginys krašto apsaugos sistemos bendruomenėje įsitvirtino kaip jautriam bei kilniam tikslui telkianti platforma. Esu labai dėkingas organizatorėms už ilgametį atsidavimą geriems darbams“, – sakė krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Renginį organizuojanti Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės karininkų šeimų moterų sąjunga jau 10-ą kartą kviečia bėgti, eiti ar riedėti 1 arba 4 kilometrus. Ištvermingiausi bėgikai gali pasirinkti 10 kilometrų varžybas, kurių nugalėtojams vyrų bei moterų kategorijose bus įteiktos taurės bei specialūs prizai.

Per gyvavimo dešimtmetį net penkis kartus išaugęs renginys ir praėjusiais metais pritraukęs per 2500 dalyvių šį kartą tikisi sulaukti dar daugiau dėmesio tiek iš krašto apsaugos sistemos, tiek ir iš visuomenės. Pagarbos-paramos bėgimo dalyviai šiais metais galės ne tik vaišintis Vytaro Radzevičiaus išvirta sriuba ir birutiečių paruoštomis vaišėmis, bet taip pat dalyvauti tradicinėje labdaringoje loterijoje, kurioje turės galimybę laimėti įvairių organizacijų bei kariuomenės dalinių skirtus prizus.

Jubiliejiniame renginyje ypatingą dėmesį mažiesiems dalyviams žada parodyti ir bėgimo globėjas, Lietuvos kariuomenės vadas generolas Raimundas Vaikšnoras – bėgikus vaišins paties su šeima iškeptais sausainiais.

„Lietuvos kariuomenei didžiausia vertybė yra žmogus, nesvarbu kokia forma – kaip karys savanoris, asmuo, dirbantis pagal darbo sutartį, profesinės ar būtinosios karo tarnybos karys – atiduodantis visas savo jėgas ištikimai tarnaudamas Tėvynei. Kiekvieno iš jų netektis yra didelė tragedija ne tik šeimai, bet ir kariuomenei. Kviečiu visus prisijungti prie Birutiečių sąjungos organizuojamo renginio paremiant šeimas bei pagerbiant savo bendražygių atminimą“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas gen. R.Vaikšnoras.

Skaudi istorija tapo solidarumo ir bendrystės ženklu

Pirmasis „In Memoriam“ buvo surengtas dar 2015 metais. Lemtingą rugsėjį visuomenę sukrėtė žinia apie netikėtai maratono bėgimo metu mirusį jauną karininką, Karaliaus Mindaugo Husarų bataliono štabo viršininką majorą Vytautą Buroką.

„2015-ieji buvo mūsų šeimos didžiulės netekties, liūdesio ir pasimetimo metai“, – kalbėjo V.Buroko žmona Oksana.

Ši mirtis sukrėtė ir birutiečių bendruomenę.

„Mano vyras tuo metu ėjo Karaliaus Mindaugo Husarų bataliono vado pareigas. Vytautas buvo šios bendruomenės siela. Jo mirtis tapo dideliu praradimu tiek batalionui, tiek, žinoma, artimiesiems. Mačiau, kaip sukrėstas buvo mano vyras, o pats batalionas išgyveno didžiulį šoką“, – tragišką įvykį atsiminė viena iš pirmojo „In Memoriam“ organizatorių Vida.

Diskusijų, kaip padėti likusioms žmonai bei mažametei dukrytei, metu gimė idėja Vytauto garbei surengti bėgimą, kuris vėliau išaugo į kasmetinį pagarbos-paramos renginį, skirtą mirusiems ar žuvusiems Lietuvos kariams atminti.

„In Memoriam“ – mirusių karių šeimas vienijanti platforma

Birutietės neslepia – netektį išgyvenančios šeimos neretai bendruomenės palaikymo prasmę ir svarbą pajunta vėliau, nepaisant to, bendruomenės solidarumas šiuo sunkiu metu yra itin svarbus.

„Tą akimirką dažniausiai nieko nereikia, nes tiesiog skauda. Mes tą grįžtamąjį ryšį gauname vėliau, kad tą paramą ir solidarumą, parodytą pirmaisiais metais, netektį išgyvenančios šeimos tikrai vertina ir brangina“, – teigė birutiečių pirmininkė Aurelija Tamošaitienė.

„Miglotai prisimenu pirmąjį bėgimą. Viskas buvo dar labai jautru ir gyva – daug emocijų, pasimetimo, liūdesio, netekties skausmo. Bet puikiai prisimenu jausmą, lydėjusį viso renginio metu – pagarbos ir vienybės“, – pirmąjį bėgimą, įvykusį praėjus mėnesiui nuo V.Buroko mirties, prisiminė žmona Oksana.

Kaip pastebi birutietės, pagarbos-paramos bėgimas „In Memoriam“ tapo jautria platforma krašto apsaugos sistemai parodyti pagarbą savo išėjusiems kolegoms, o birutiečių organizacijai išreikšti dėkingumą Lietuvos kariams už jų pasiryžimą tėvynės labui. Visgi bene svarbiausiu dešimtmečio pasiekimu organizatorės įvardija tai, kad renginys tapo netektį išgyvenusias šeimas vienijančia platforma.

„Mirusių karių šeimoms lengviau vienai su kita bendrauti, suprasti bei užjausti, negu mums, neišgyvenusiems to skausmo. Todėl mūsų tikslas – sutelkti tas šeimas, sujungti. Tarp mirusių karių šeimų užsimezgusios draugystės yra didžiausia vertė“, – pabrėžė A.Tamošaitienė.

Finansinė parama mirusių karių šeimoms

Visos dalyvių registracijos metu bei kitomis organizatorių nurodytomis formomis surinktos lėšos bus skirtos šiais metais mirusių karių šeimoms.

„Netektį išgyvenusioms šeimoms ar artimiesiems dažniausiai reikia labai paprastų dalykų – nupirkti paminklą mirusiajam ar gauti psichologinę pagalbą. Žinoma, yra ir sudėtingų atvejų, kur šeimos išgyvena itin rimtus finansinius iššūkius“, – patirtimi dalijosi A.Tamošaitienė.

Pirmininkės teigimu, kiekvienas prisidedantis prie paramos šioms šeimoms ne tik padeda nors truputį sumažinti sunkiausiu metu užgriuvusią finansinę naštą, bet taip pat parodo bendrystę ir solidarumą bei pagarbą Lietuvos kariams.

„Nė vieno žmogaus auka nėra per maža. Kiekvieno prisidedančio – ar visuomenės, ar kario, ar jo artimo – auka yra labai labai svarbi“, – teigė birutiečių sąjungos pirmininkė.

„Dvejojančius kviečiame dalyvauti, aukoti ir savo akimis pamatyti, kokia stipri yra Lietuvos kariuomenės šeima, kokie drąsūs ir stiprūs yra mūsų kariai“, – kalbėjo bendruomenės narė V.Vidzickienė.

Kasmet „In Memoriam“ renginyje dalyvaujanti O.Burokienė pabrėžė, kad savo pavyzdžiu nori parodyti šio renginio svarbą mirusių karių šeimoms. „Kviečiu visus prisijungti prie mūsų ir sudalyvauti bėgime – prisiminti, pagerbti ir mintimis pabūti su tais, kurie buvo pasiryžę paaukoti savo gyvenimus už kiekvieną iš mūsų“, – kvietė O.Burokienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito