Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 28

Vilnius nori garbės piliečio vardą suteikti buvusiam JAV prezidentui George'ui W.Bushui

„Tie, kurie pasirinktų Lietuvą savo priešu, taptų ir Jungtinių Amerikos Valstijų priešu“, – tokius žodžius pirmą kartą lankydamasis Lietuvoje pasakė prezidentas George'as W.Bushas, kreipdamasis į Vilniaus Rotušės aikštėje susirinkusius žmones. Tai buvo 2002 m. lapkritį. Praėjus beveik 16 metų Vilnius sprendžia, ar suteikti buvusiam JAV prezidentui garbės piliečio vardą.
Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir JAV vadovas George\'as W.Bushas Vilniuje 2002-aisiais
Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ir JAV vadovas George\'as W.Bushas Vilniuje 2002-aisiais / „Scanpix“ nuotr.

Trečiadienio Vilniaus tarybos posėdyje sostinės politikai spręs, ar suteikti Vilniaus miesto garbės piliečio vardą 43-iajam Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentui G.W.Bushui.

Šio projekto aiškinamajame rašte rašoma, kad teisės akto projekto iniciatoriai yra Linas Kojala, Audrius Siaurusevičius, Audrius Matonis, Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, Mykolas Katkus ir grupė aktyvistų, taip pat Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento Kultūros skyrius.

„Vilniaus miesto garbės piliečio vardo suteikimas G.W.Bushui – tinkama proga įvertinti jo nuopelnus ir įtvirtinti juos miesto istorijoje, tai įprasmins ypatingus Lietuvos ir JAV santykius ir taps padėka už jų stiprinimą“, – rašoma rašte. Su Užsienio reikalų ministerija šis sprendimo projektas suderintas.

Vilniaus miesto garbės piliečio vardo suteikimas G.W.Bushui – tinkama proga įvertinti jo nuopelnus.

Garsieji G.W.Busho pasakyti žodžiai dabar matomi kiekvienam, nes jie įamžinti ant Rotušės paradinės sienos, memorialinėje atminimo lentoje.

Praėjusiais metais Vilniaus garbės piliečiu tapo Samuelis Bakas – litvakų dailininkas, kurio vardu pavadintas ir muziejus sostinėje. 2016-aisiais – architektas Algimantas Nasvytis, 2015-aisiais – buvęs prezidentas Algirdas Brazauskas.

Šį titulą taip pat turi buvęs JAV prezidentas Ronaldas Wilsonas Reaganas, buvęs Islandijos užsienio reikalų ministras Jonas Baldvinas Hannibalssonas (jis buvo pirmasis), monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas, dirigentas bei violončelininkas Mstislavas Rostropovičius, buvęs JAV Atstovų rūmų pirmininkas Johnas Dennis Hastertas, Nobelio premijos laureatas, poetas Czeslawas Miloszas, poetas Justinas Marcinkevičius, buvęs JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Zbigniewas Brzezinskis, matematikos profesorius Jonas Kubilius, poetas ir vertėjas, JAV Jeilio universiteto profesorius Tomas Venclova, Izraelio prezidentas Shimonas Peresas, architektas ir dainininkas Algirdas Kaušpėdas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito