Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 18

Vilnius patvirtino biudžetą, opozicija turi priekaištų dėl išlaidavimo – mini kilpinį eismą, Kalėdas

Vilniaus miesto taryba patvirtino sostinės biudžetą – 16,6 proc. didesnį nei prieš metus, 1,202 mlrd. eurų. Valdantieji ir savivaldybės administracija teigia, kad daugiausia dėmesio jame numatyta mokyklų tinklo ir poilsiui skirtų viešųjų erdvių plėtrai, investicijoms į viešojo transporto kokybę, naujiems dviračių ir pėsčiųjų takams. Tačiau opozicija baksnojo į trūkumus ir kaltina išlaidavimu.
Vilniaus senamiestis
Vilniaus senamiestis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Svarstė du mėnesius

Sausiui persiritus į antrą pusę Vilniaus miesto taryba tvirtina šių metų sostinės biudžetą. Kaip teigia savivaldybė, palyginus su gruodžio mėnesį tarybai ir miestiečiams svarstyti pateiktu planu, biudžetas paaugo apie 86,4 mln. eurų. Daugiau lėšų nutarta skirti švietimo sričiai, papildomai 43,2 mln. eurų, Judumo programai numatyta papildomai 19,3 mln. eurų.

Pagal patvirtintą biudžetą pajamos savarankiškoms funkcijoms vykdyti sieks 694,2 mln. eurų. Iš valstybės gautos dotacijos sudarys 332 mln. eurų, ES ir kitos finansinės paramos lėšos – 30,4 mln. eurų, skolintos lėšos – 45 mln. eurų, lėšų likučiai – 100,8 mln. eurų.

Kaip sakė biudžetą pristatęs Ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas Gediminas Jaunius, komitetas dirbo du mėnesius ir galutiniam biudžeto projektui pritarė po pataisymų vieningai.

Meras Remigijus Šimašius teigė, kad dar vienas pasiūlymas – nuo išlaidų Kalėdų šventimui siūloma nubraukti 150 tūkst. eurų nuo buvusios numatytos 390 tūkst. eurų sumos, tad esą liksią ta pati suma, kaip pernai.

Tačiau nubrauktoji suma perkeliama į projektinio finansavimo eilutę, kur ji irgi galės būti skirta kalėdiniams renginiams, patvirtintiems konkurso keliu.

Kontrolės komiteto siūlymų nepalaikė

Tačiau opozicija ne visur skuba pritarti miesto valdančiųjų užmojams. Svarstant projektą jungtiniame Ekonomikos ir finansų komiteto, komitetų pirmininkų, frakcijų vadovų ir administracijos posėdyje skambėjo ir opozicijai priklausančių politikų siūlymai, ką biudžete galima būtų tobulinti ar keisti. Bet nė vienas iš jų nesulaukė pritarimo ir nebuvo įtrauktas į biudžetą, nors girta dėl jų racionalumo ir žadėta į juos atkreipti dėmesį persvarstant biudžetą metų eigoje.

Va tik tuo metu jau greičiausiai bus kitas meras, kita taryba ir, greičiausiai, kita administracijos vadovybė.

Kontrolės komiteto vardu siūlymus teikusi Agnė Andriulytė atkreipė dėmesį į kelias biudžeto eilutes, kurios ir jai, ir kitiems komiteto nariams pasirodė taisytinos. Tarkim, 237 tūkst. eurų sumažinti finansavimą kilpiniam eismui sostinės Senamiestyje, nes esą dar gruodį tarybai pateiktame projekte poreikis 2023-2025 metams buvo 350 tūkst. eurų. O dabar šių metų biudžete tam numatyta daugiau nei 1,118 mln. eurų, tad atėmus komiteto rekomenduojamą sumą liktų per 880 tūkst. eurų.

Dar puse milijono komitetas siūlė sumažinti smėlio ir druskos barstymui numatytą sumą – dabar tai yra 7,19 mln. eurų. Net ir sumažinus dar liks 6,69 mln. eurų, o tai yra 2,5 mln. eurų daugiau, nei tam buvo skirta 2022 metais.

Tai tik du pavyzdžiai. Iš viso komitetas turėjo dešimt pasiūlymų, tačiau nei jungtiniame posėdyje, nei taryboje Kontrolės komiteto siūlymai palaikymo nesulaukė. Nors A.Andriulytė juos pristatė itin emocingai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Agnė Andriulytė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Agnė Andriulytė

Anot A.Andriulytės, ji artėjančiuose rinkimuose dalyvauti neketina, todėl ją glumina toks nenoras įsiklausyti į siūlymus, kaip pagerinti miesto biudžetą. Ypač kai juos teikia ne atskiras politikas ar opozicinė frakcija, o iš skirtingų frakcijų susirinkę komiteto nariai.

Užkliuvo ir Kalėdos

Opozicinės frakcijos irgi turėjo pastabų biudžetui, bet tikina, kad jų teikti pasiūlymai irgi buvę atmesti.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Žilvinas Šilgalis sako, kad nuo pateikimo pradžios kone per mėnesį papildomai į biudžetą buvo įtraukta dar apie 90 mln. eurų: „Tačiau pusė tų lėšų nuėjo Judumo programai, kurioje – ir kilpinio eismo plėtra senamiestyje, kai ir taip painialynė, ir tolesnis gatvių siaurinimas. Aplinkosaugos programa papildyta ne senų medžių išsaugojimui ir priežiūrai, bet tolesniam chaotiškam apželdinimui, kurio nei sužiūrėsi, nei sukontroliuosi.

Planuojama ir druskų už dvigubai didesnę sumą užsipirkti, didėja lėšos ir viešinimui, kitaip tariant, dažnai tuščiai valdžios savigyrai ir piarui, kai tuo tarpu socialinėms reikmėms, konkretiems gyventojų poreikiams lėšų ir toliau labai trūksta, nors visas biudžetas siekia net 1,2 mlrd.

Taip pat atkreipiu dėmesį, jog biudžeto pateikimo metu Kalėdų renginių programai, po kuria ir centrinė miesto eglė, buvo planuojama lėšas ne sumažinti, o dar labiau padidinti, nors meras buvo viešai pažadėjęs šiais metais puoštis už kuklesnę sumą (norėjo prie 490 000, skirtų praėjusiais metais, pridėti dar 110 000 ir lėšas eglei bei miesto papuošimui išauginti net iki 600 000).

Tik pateikimo metu man viešai į tai atkreipus dėmesį, užmojų padidinti atsisakyta, bet palikta praėjusių metų skirta suma ir jokio mažinimo, t. y. vėl skiriami 490 000, todėl kelias ir toliau švaistymui atvertas.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniaus eglė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vilniaus eglė

Artūras Zuokas, pretendentas į merus, visų pirma pabrėžė, kad reikia keisti paties biudžeto pavadinimą – esą tai ne Vilniaus miesto savivaldybės, o Vilniaus miesto savivaldybės gyventojų biudžetas.

O dėl išlaidų jis feisbuke pabrėžė: „Atrodo, dabartinė valdžia nepasimokė iš praėjusių metų brangios eglutės skandalo (daugiau nei 230 000 eurų), tai šiais metais ji planuojama dar brangesnė – 490 000 eurų (Konkursinio projekto „Kalėdos sostinėje“ finansavimui). Ir papildomai 818 000 eurų kilpinio eismo Vilniaus m. senamiestyje tobulinimui.“

Šiuos dalykus ir Ž.Šilgalis, ir A.Zuokas įtraukė į savo siūlymus tarybai, tačiau nei dėl biudžeto pavadinimo, nei dėl finansų perskirstymo tarybos dauguma nepritarė.

Tad kalbėdamas iš tribūnos Ž.Šilgalis paragino biudžeto projektui nepritarti, o pakoreguoti ir grįžti prie jo dar kartą.

Šie raginimai daugumai įspūdžio nepadarė – biudžetas buvo patvirtintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas