Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 30

Vinilinių plokštelių epochos sugrįžimas: pardavimai vėl gerina rekordus

Vinilinės plokštelės, kaip ir jų grotuvai, sulaukia vis didesnio visuomenės susidomėjimo. „Klausytojų ratas plečiasi ir toliau plėsis, vinilinių plokštelių pardavimai jau kelis metus vis kyla muzikos įrašų rinkoje“, – pastebi „Vinilo studijos“ įkūrėjas Artūras Franckevičius.
Vinilinės plokštelės
Vinilinės plokštelės

Šiandien vinilinės plokštelės yra visiems žinoma muzikos įrašų laikmena, tačiau ne visi nutuokia, kad anksčiau vinilinės plokštelės buvo gaminamos iš natūralios šelako medžiagos, t. y. gamtinės dervos. Šiuolaikiškos plokštelės atsirado tik 1946-ais metais ir iki šiol išlieka populiariausia analoginio garso laikmena.

Remiantis Amerikos muzikinių įrašų pramonės asociacijos (RIAA) ataskaita, kurią jie paskelbė šių metų kovo 9 dieną, praėjusiais 2022-ais metais Jungtinėse Amerikos Valstijose pirmą kartą nuo 1987-ų metų vinilo albumų buvo parduota daugiau nei kompaktinių diskų (CD).

Vartotojai įsigijo net 41 mln. vienetų vinilinių plokštelių, o kompaktinių diskų – 33 mln.

Šiuo metu vinilinės plokštelės pritraukia vis daugiau gerbėjų, tuo pačiu keičiasi ir vinilinių plokštelių klausytojų amžius.

„Tendencijos keičiasi, maždaug ketverius metus pirkėjų amžius yra turbūt nuo 20-ies iki 40-ies metų. Pamenu, kai mūsų parduotuvė 2010 metais pradėjo veiklą, vidutinis pirkėjų amžius buvo 40-50 metų“, – pasakoja A.Franckevičius.

Jau 2020-ais metais pajamos iš vinilinių plokštelių pradėjo viršyti pajamas iš kompaktinių diskų pardavimų. Anot pašnekovų, vinilas tampa neatsiejama šiuolaikinės muzikos rinkos dalimi.

„Dabar visur – ir filmuose, ir reklamose, atributu tampa patefonas ir plokštelė“, – tvirtina Antakalnio turgelyje vinilais prekiaujantis Valdas.

Vinilinės plokštelės
Vinilinės plokštelės

Vinilinių plokštelių gerbėjai pabrėžia, kad vinilas jiems skamba gyviau, švelniau ir minkščiau.

„Iš karto jaučiasi gyvybė, o paėmus į rankas tai visiškai kitoks pojūtis nei klausant skaitmeninio garso. Vinilai mums primena jaunystę“, – sako Valdas.

Klausytojus žavi ir jų išduodamas traškesio garsas, kuris sukuria stebuklingą atmosferą namuose.

Vinilinės plokštelės
Vinilinės plokštelės

„Tai yra klausymo estetika, nebūtinai kompaktas duoda prastesnį garsą. Pats klausymo procesas žavi ir jaunimą, ir vyresnio amžiaus žmones“, – dalijosi savo mintimis Merkinės sendaikčių krautuvės savininkas Arūnas Glavickas.

Tačiau tam, kad namuose skambėtų vinilinių plokštelių muzika, gali prireikti daug lėšų, kadangi aparatūros ir pačių vinilinių plokštelių kaina gali siekti iki kelių šimtų eurų, o aukcionuose už pirmo leidimo plokšteles kolekcininkai yra pasiruošę sumokėti net ir tūkstančius eurų.

„Tokių kultinių grupių kaip „The Beatles“, „Pink Floyd“ ir kitų vinilinės plokštelės gali ne tik 100, bet ir 500 eurų kainuoti ar net 1000. Kai kas metus yra skelbiami brangiausių plokštelių sąrašai, juose galima pamatyti ir kelių dešimčių tūkstančių eurų arba dolerių skaičių“, – komentuoja A.Franckevičius.

Vinilinės plokštelės
Vinilinės plokštelės

Vinilas gyvuoja jau daug metų, bet ar ši muzikos laikmena ir toliau gyvuos? Pašnekovai tvirtina, kad vinilinės plokštelės savo populiarumo nepraras niekada.

„Gyvuos, nes jos yra amžinos. Plokštelė net ir labai subraižyta – vis tiek groja“, – tvirtina A.Glavickas.

Vilniaus universiteto Jaunųjų žurnalistų draugija (VU JŽD) – moksleivius ir studentus vienijanti iniciatyva, kurios tikslas suburti įvairių žurnalistinių interesų turinčius jaunuolius iš visos Lietuvos ir leisti jiems išpildyti savo kūrybinį potencialą praktikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito