Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 20 /13:04

Virusas grasina Jūros šventei: skubiai imamasi pokyčių

Klaipėda alsuoja Jūros šventės dvasia, o koronaviruso statistika jau raudonuoja: prieš porą savaičių uostamiestyje susirgimų banga ėmė kilti. Klaipėda pagal susirgimų skaičių esanti pirmoje pozicijoje šalyje, oficialiai įžengė į vadinamąją raudoną zoną ir viršijo 100 atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Organizatoriai pranešė, kad šventėje teks dėvėti kaukes, nesiskiepijusių nelaukia. Miesto meras Vytautas Grubliauskas patikino, jog likus vos kelioms dienoms iki šventės jos atšaukti tikrai neketinama.

Jūros šventės renginių pagrindiniai štrichai buvo pristatyti jau prieš kelias savaites.

Premjerės prašė išimčių

Aiškėjo, kad kaip ir prieš pandemiją, čia vėl vyks mugė, organizuojami didžiuliai koncertai Kruizinių laivų terminale, Teatro aikštėje. Numatyti Marijono Mikutavičiaus, Kastyčio Kerbedžio, grupių „The Roop“, „Sisters on Wire“ pasirodymai.

Šalyje panaikinus karantiną, tačiau palikus ribojimus renginiams, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas kreipėsi į Vyriausybę prašydamas, tam tikrų išlygų didžiausiai vasaros šventei uostamiestyje.

Tada atkreiptas dėmesys į gana optimistiškai nuteikiančią COVID-19 statistiką mieste.

Tačiau per tą laiką situacija pakito. Kas parą nustatoma iki keliolikos naujų koronavirusinės infekcijos atvejų. 100 tūkst. gyventojų per pastarąsias 14 dienų jų jau tenka per 100 atvejų.

Jūros šventę organizuojančios viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ vadovas Liutauras Galinis teigė, kad pirmadienį būta pasitarimų dėl šventės. „Mes parengsime pranešimą ir jį išplatinsime. Ten bus išsami informacija apie srautų valdymą ir pačią šventę“, – atsiduso švenčių organizatorius.

Anot jo, buvo ir susitikimas su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojais, aptarta, kokia turėtų būti šventė.

„Aš uždaviau klausimą, kas turi įtakos susirgimų augimui, kai nėra masinių renginių. Atsakymo dar negavau“, – trumpai pareplikavo L.Galinis 15min.

Premjerė ragino užtikrinti saugumą

Savaitgalį Klaipėdoje viešėjusi premjerė Ingrida Šimonytė tikino suprantanti, kad pajūrio gyventojams ši šventė svarbi, tačiau ragino laikytis saugumo. Premjerė šeštadienį susitiko ir su Klaipėdos meru Vytautu Grubliausku.

Asmeninė V.Grubliausko nuotr./Vytautas Grubliauskas šeštadienį susitiko su Ingrida Šimonyte. Buvo aptarta ir artėjanti Jūros šventė.
Asmeninė V.Grubliausko nuotr./Vytautas Grubliauskas šeštadienį susitiko su Ingrida Šimonyte. Buvo aptarta ir artėjanti Jūros šventė.

„Šventės organizatoriai taip pat turi suprasti, kad nepaisant to, jog renginiai vyksta lauke, vis dėlto yra didelis masiškumas, daug žmonių kelia ir tam tikras papildomas rizikas, ypač Klaipėdos regione, kur, deja epidemiologinė situacija yra blogesnė negu daugelyje kitų savivaldybių“, – tvirtino I.Šimonytė žurnalistams.

Jūros šventės pradžia numatyta penktadienį, tradicinės mugės atidarymu.

Ragina keliauti į gamtą

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas ragino šventės svečius būti itin atsakingais, o ir apskritai kvietė pasvarstyti, ar ne geriau būtų savaitgalį praleisti gamtoje, nes švenčių ir mugių dar bus.

„Tikrai labai prašom žmonių sąmoningumo, tų švenčių ir mugių, koncertų dar bus. Reikia pagalvoti, gal geriau ramiai praleisti laiką gamtoje, sodyboje, prie jūros. Ar tikrai geriau pabūt šurmuly, įvairių poreikių ir norų yra, bet reikia pagalvot, nes epidemiologinė situacija auga. Klaipėdoje rodiklis siekia 109 atvejus 100 tūkstančių gyventojų, mutacijos, delta atvejai, rizikos tikrai auga“, – sakė vadovas.

Vitos Jurevičienės nuotr./NVSC Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas
Vitos Jurevičienės nuotr./NVSC Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas

Pirmadienį jis kartu su miesto valdžia, šventės atstovais dalyvavo pasitarime ir išsakė rekomendacijas šventės dalyviams ir svečiams.

„Mūsų rekomendacijos buvo išsakytos organizatoriams, tikimės, kad bus atsižvelgta. Pirmas dalykas, aišku, čia „Klaipėdos šventės“ to negali paveikti, daugiau skirta visuomenei – raginame tuos, kurie jaučia simptomus, kad nedalyvautų, nevyktų į masinius renginius, nes tai vienas iš potencialių šaltinių. Tie, kurie izoliacijoje, kad nesugalvotų keliauti į mugę pasižiūrėti, tuos pačius daiktus galima nusipirkti po šventės. Iš namų išeiti jie negali, policija tikrins, bet prie kiekvieno policijos nepastatysi, o kas draudžiama, jaučiamas azartas pažeisti. Kurie atvykę iš trečiųjų šalių, kur sergamumas nelabai viešinamas, bet tikrai kasdien gaunam po 3-4 atvejus, kurie iš Europos atvykę, jie privalo izoliuotis, – kalbėjo R.Grigaliūnas. – Jei žmonės bus uždarose patalpose, kategoriškai turi dėvėti kaukes. Jei dalyvauja masinio susibūrimo renginiuose kaip eisenos stebėjimas, koncertai, kur labai daug žmonių, taip pat turi dėvėti kaukes“.

Tikrai labai prašom žmonių sąmoningumo, tų švenčių ir mugių, koncertų dar bus. Reikia pagalvoti, gal geriau ramiai praleisti laiką gamtoje, sodyboje, prie jūros.

Neužsibūti vienoje vietoje

Svečiams ir dalyviams rekomenduojama keisti savo vietą. Dalyvaujantiems eisenoje kas 15 minučių raginama pereiti į kitą poziciją, kad būtų išvengta ilgesnių kontaktų su tais pačiais asmenimis. Tokia pat rekomendacija galioja ir šventės svečiams.

Šventės organizatoriai įpareigoti užpildyti rezervuarus vandeniu, kad būtų nuolat kur nusiplauti rankas, jas dezinfekuoti.

Organizatorių nuotr./Jūros šventė
Organizatorių nuotr./Jūros šventė

Prekybininkų reikalaujama dirbti su pirštinėms, kaukėmis, turėtų dezinfekcijos priemones.

Pernai Jūros šventė praėjo sėkmingai ir susirgimo protrūkių nebūta. Visgi R.Grigaliūnas neslepia, jog baimių esama.

„Baimių yra, nerimas, kad gali būti pagausėjimas. Epidemiologinis tyrimas tokiu atveju nėra paprastas ir lengvas, nes atvykusių daug“, – sakė vadovas.

R.Grigaliūno teigimu, kodėl Klaipėdoje auga sergančiųjų skaičius, kol kas vienareikšmiškai sunku pasakyti, tačiau prie to prisideda ir maža vakcinavimosi statistika, sugrįžimas masiškai dirbti į biurus.

Laukia pasiskiepijusių

Klaipėdoje prastėjant epidemiologinei situacijai, savaitgalį rengiamos Jūros šventės atšaukti neketinama, BNS sakė uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

„Jūros šventė turi įvykti, tačiau tikrai nelaukiame joje nepasiskiepijusių žmonių – tų žmonių, kurie kelia grėsmę ir sau, ir kitiems“, – BNS antradienį sakė miesto vadovas.

D. Rimeikos nuotr./Jūros šventės aidai
D. Rimeikos nuotr./Jūros šventės aidai

„Kad ją atšauktume ar atidėtume, turėtų būti visiškai ekstremali situacija“, – pridūrė jis.

V. Grubliausko teigimu, likus trims dienoms iki šventės, ją atšaukti ar nukelti būtų netinkamas sprendimas, nes renginyje ketina dalyvauti „gausybė burlaivių iš viso pasaulio, yra sukviesti atlikėjai“.

Vis dėlto meras pabrėžė, kad šventėje imuniteto neturintys žmonės nėra laukiami.

„Natūralu, kad patikrinti žmonių, kurie atvažiuos į šventę, ar turi jie skiepo pažymėjimą, galimybių pasus, fiziškai neįmanoma. Būkit patys sau kontrolieriai“, – sakė V. Grubliauskas.

A.Mažūno nuotr./Jūrų muziejus kasmet šventę papuošia senovinių laivų flotile.
A.Mažūno nuotr./Jūrų muziejus kasmet šventę papuošia senovinių laivų flotile.

Jis taip pat teigė kalbėjęsis su Jūros šventės organizatoriais ir jų paprašęs papildomo saugumą užtikrinančių priemonių paketo. Vienas iš galimų griežtinimų – neleisti žmonėms lankytis „burlaiviuose ar kitose vietose, kur susibūrimus sunku kontroliuoti“.

„Skaičiuojame nebe dienas, skaičiuojame valandas, likusias iki didžiausios visoje Lietuvoje šventės – Jūros šventės. Taip, žinome, situacija šiandien Klaipėdoje yra labai sudėtinga. Tačiau nuleisti bures ir iškelti rankas – sprendimas, kurio, matyt, nepateisintumėme daugelis. Naudodamasis proga pirmiausia kreipiuosi į tuos, kurie nesate paskiepyti arba neturite pilno imuniteto: kviečiu jus stebėti Jūros šventę, bet – per nuotolį, stebėkite ją savo kompiuterių ekranuose. Klaipėdoje lauksime tų, kurie yra pilnai vakcinuoti ir turi pilną imunitetą. Esu giliai įsitikinęs: neturime atimti šventės iš tų, kurie saugojosi, kurie laukė, kurie rūpinasi, šventė pirmiausia yra jiems. Tuo pačiu negalime atimti vilties ir galimybės iš smulkaus ir vidutinio verslo atstovų, kurie šios šventės laukė kaip šviežio oro gurkšnio. Tikiu: galime suorganizuoti šventę, galime užtikrinti reikiamą saugumą, bet tai – kiekvieno iš mūsų atsakomybės reikalas. Todėl sakau – UŽ šventę, kurioje atsakomybę už jos saugumą prisiimkime kiekvienas. Tokių žmonių laukiame Klaipėdoje. Tokiems žmonėms šventė Klaipėdoje, tikiuosi, įvyks ir pavyks“, – sakė Klaipėdos miesto meras V. Grubliauskas.

Apie saugumo reikalavimus pranešimą išplatino šventės organizatoriai. Informaciją galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas