Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 12

Vis dažnesnis pirkinys vaikams – akiniai

Ant nosytės atsisėdęs, o kojytės – už ausų. Tai ne apie jogą ar gimnastą, tai – apie akinius. Aksesuarą, kuris vis dažniau nutūpia ne tik ant suaugusiųjų, bet ir ant mažųjų nosių. Regėjimo sutrikimų turinčių vaikų skaičius šalyje per pastaruosius keletą metų paaugo keletą kartų.
Mergaitė su akiniais
Mergaitė su akiniais / 123RF nuotr.

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, 2004 m. regos problemų Lietuvoje turėjo kas dešimtas vaikas iki 17 metų, tuo tarpu 2010-aisiais tokių vaikų buvo daugiau nei kas šeštas. Dažniausi moksleivių regėjimo sutrikimai – tai refrakcijos ydos, ypač trumparegystė. Nemažai diagnozuojama ir toliaregystės, taip pat astigmatizmo atvejų, kai dėl pastovaus regimo vaizdo iškraipymo vaikams skiriami akinukai nuolatiniam naudojimui. 

Nepaisant to, kad akiniuoti vaikai – jau įprastas vaizdas mokyklose ir vaikų darželiuose, ko gero, kiekvieni tėvai užduoda sau klausimus: „ką darome ne taip?“, „kaip pasirūpinti, kad regėjimas toliau neblogėtų?“, „ar akiniai nesukelia nepatogumų?“

Laisvą minutę – į lauką

Optikos salonų tinklo „Fielmann“ gydytoja oftalmologė Vaiva Nasvytienė atkreipia dėmesį, jog apie laiko, praleidžiamo prie kompiuterio ar televizoriaus ribojimą, akims „draugiškus“ maisto produktus žino dauguma tėvų. Tačiau ne ką mažesnį dėmesį reikėtų skirti buvimui gryname ore.

„Aktyviai laiką leidžiant lauke stiprinamas ne tik organizmas bendrai, bet ir regėjimas – taip yra dėl natūralios šviesos ir galimybės žiūrėti į įvairiu nuotoliu, ypač tolėliau, esančius objektus,“ – apie aktyvaus laisvalaikio privalumus pasakoja gydytoja. 

Tai patvirtina ir ne vienos  užsienio mokslininkų grupės atlikti tyrimai, kurių metu buvo stebėti šimtai vaikų, lauke praleidžiančių skirtingą laiko tarpą. Rezultatai parodė, kad akies obuolio ilgis buvo didesnis tų vaikų, kurie lauke būna ilgiau. Rizika, kad šiems eksperimento dalyviams išsivystys trumparegystė yra mažesnė nei lauke trumpiau būnantiems vaikams. Mokslininkai mano, kad būnant lauke organizme padaugėja cheminės medžiagos dopamino, kuri stabdo ir trumparegystės progresavimą.

Į optikas vaikai ateina noriai

Pirmą kartą į optikas su mažaisiais užsukę tėvai dažnai dar prisimena savo vaikystę ir bendraamžių pašaipas dėl „keturių akių“. Tačiau šie laikai jau praeityje. „Seniau buvo šaipomasi dėl negražių akinių storais stiklais. Be to, juos nešiojo retas vaikas. Dabar akiniuočių klasėje daugėja, o akiniai yra visai kitokie: jie lengvi, gražūs, galima rinktis ir pamėgtų herojų išpopuliarintus rėmelius. Pasitaiko, kad vaikas pats optikoje pareiškia, kad be akinių namo neis“, - pasakoja Vaiva Nasvytienė. 

„Fielmann“ oftalmologė primena, kad nors dauguma optikos salonų turi specialistus, kurie tikrina klientų akis, vis tik vaikus geriau nuvesti pas vaikų oftalmologijoje besispecializuojantį gydytoją. Vaikų regėjimas ir patikra yra kiek kitokia nei suaugusiųjų. Beje, akinių receptas galioja 6 mėnesius nuo jo išrašymo, tad jei per tą laiką teks pakeisti rėmelius ar įsigyti papildomus akinius, vėl keliauti pas gydytoją neprireiks.

Sutaupyti padeda ir garantijos

Akiniai vaikams retai kada būna ilgalaikis pirkinys. „Akiniai vaikų būdo nepakeičia – jei šis yra „tikras padauža“, toks išliks ir užsidėjęs akinius. Tačiau tėvelius galime nuraminti – pas mus įsigytus akinius mes prižiūrime ir nemokamai taisome net trejus metus. „Išaugti“ akiniai taip pat nėra didelė finansinė bėda: kokybiškiems vaikiškiems akinukams „Fielmann“ visus metus taiko lengvatines kainas, o vieną mėnesį per metus visiems moksleiviams ir net studentams sudaromos sąlygos naujus akinius įsigyti už simbolinę vieno lito kainą,“ – pasakoja „Fielmann“ rinkodaros vadovė Sandra Antanavičienė.

Dar didesnis galvos skausmas ir neišvengiamos išlaidos paprastai tenka tėvams, kurių atžalų regėjimas svyruoja ir kinta. Pasirodo, tokiais atvejais, kai rėmeliai dar tinka, o lęšius reikia keisti, galima tikėtis paspirties: „Visuose „Fielmann“ salonuose vaikams, kurių regėjimas per 3 mėnesius pasikeičia ir prieš tiek laiko pirkti akinukai nebeužtikrina regėjimo komforto – akinių lęšiai keičiami nemokamai. Gerai, kad tokių atvejų nėra labai daug, o dar labiau džiaugiamės, kai apsilanko vaikas, kuriam po trijų mėnesių reikia jau silpnesnių akinių“, – sako S. Antanavičienė. 

Visą rugpjūčio mėnesį optikose „Fielmann“ moksleiviams ir studentams taikomos išskirtinės sąlygos – nauji korekciniai akiniai nuo 1 lito. Daugiau informacijos teiraukitės optikose ir www.fielmann.lt 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas