Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 14

Visuomeninė komisija Seimą okupuos be kanclerio leidimo

Savaitės pradžioje Seimo kanceliarija gavo parlamentinės grupės „Už teisingumą Lietuvoje“ vadovo Gintaro Songailos prašymą suteikti nemokamas patalpas Seime antram visuomeninės komisijos Garliavos įvykiams tirti posėdžiui. Tačiau šį kartą kanceliarija parlamentarui atsakė neigiamai: visuomeninės grupės Seime nemokamai gauti patalpų negali, G.Songailai atsakė Seimo kancleris Jonas Milerius.
Piketo akimirkos
Piketo akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Anot jo, patalpos būtų buvusios suteiktos, jei parlamentarai jų prašytų su Seimo darbu susijusiems reikalams.

„Visuomeninėms organizacijoms nemokamų patalpų neturime šansų duoti“, – 15min.lt paaiškino J.Milerius.

Seimo kancleriui nemokamai suteikus patalpas pirmam visuomeninės komisijos posėdžiui praėjusią savaitę J.Mileriui teko išklausyti parlamentarų pasipiktinimų, kad Seimui trūkstant lėšų net vandeniui įsigyti, visuomenininkai parlamento rūmuose nemokamai naudojasi patalpomis ir suka elektrą už mokesčių mokėtojų pinigus. Todėl antrą kartą paprašytas suteikti Seimo salę tos pačios komisijos posėdžiui, J.Milerius atsisakė. 

Tačiau visuomenininkai šio draudimo paisyti neketina. Visuomeninės komisijos sekretoriato vadovas Dalius Stancikas sakė, kad komisijos nariai ir jos darbo stebėtojai vis tiek planuoja rinktis Seime.

„Dar tikimės leidimą gauti. Jeigu negausime, rinksimės kažkur kitur. Kol kas lieka ta pati vieta, bet susirinkę žmonės kažkur pereis, jei iš ten tikrai mus išprašys. Planuojame rinktis Seime, o jeigu ne, tai būsim prie Seimo lauke“, – ironijos neslėpė D.Stancikas.

Kad salė rezervuota ir komisija gali susirinkti, 15min.lt sakė ir G.Songaila.

Liudyti niekas neateis?

Į antrąjį komisijos posėdį visuomenininkai apklausoms pranešė besikviečią būrį aukštų pareigūnų: teisingumo ministrą Remigijų Šimašių, Policijos generalinio komisaro pavaduotoją Renatą Požėlą, Kauno ir Vilniaus apskričių policijos vadovus, antstolę Sonatą Vaicekauskienę, vaiko teisių apsaugos specialistes, Garliavos vidurinės mokyklos direktorių ir kt.

D.Stanciko teigimu, kvietimus liudyti komisijai išsiuntė ne komisijos nariai, o Seimo narių grupė „Už teisingumą Lietuvoje“, todėl jie neturėtų atsisakyti.

„Čia dvigubas variantas. Seimo nariai padeda visuomeninei komisijai užsakyti salę, pakviesti asmenis ir patys taip pat dalyvaus. Čia bus dvi komisijos“, – aiškino visuomenininkų ir parlamentarų sinergiją D.Stancikas.

Parlamentarų grupės „Už teisingumą Lietuvoje“ vadovas Gintaras Songaila 15min.lt patvirtino, kad pareigūnus į visuomeninę komisiją jis kviečia naudodamasis savo Seimo nario teisėmis, nors  visuomeninei komisijai nepriklauso nė vienas jo vadovaujamos parlamentarų grupės narys.

Tiesa, G.Songaila pripažino, kad atvyksiantis į komisijos posėdį kol kas nepatvirtino nė vienas pakviestasis. Dauguma jų, tarp jų antstolė ir teisingumo ministras, paprašė klausimus suformuluoti raštu.

Pareigūnai neprivalo reaguoti

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas aiškina, kad parlamentinės Seimo narių grupės nariams, pagal Seimo Statutą, priklauso tik viena privilegija: jie gali ilgiau pasisakyti priimant jiems svarbius sprendimus Seimo posėdžiuose.

Tuo tarpu į parlamentinių grupių pakvietimus pasikalbėti, kitaip nei į Seimo komitetų ar frakcijų, pareigūnai gali numoti ranka – reaguoti į parlamentinių grupių pakvietimus jiems neprivaloma.

„Tokios grupės formuojamos daugiau hobio klausimais, tai kas būtų, jei joms atsakinėti pareigūnai būtų įpareigoti? Premjeras privalėtų ateiti atsakinėti į parlamentinės Seimo narių šuniukų mylėtojų klausimus apie šuniukų teises?“ – palygino A.Salamakinas.

A.Salamakinas prisimena, kad vieną kartą Seimo Etikos ir procedūrų komisijai jau yra tekę aiškintis, ar Seimo nariai gali parlamento patalpomis naudotis nesusijusiai su jų, kaip Seimo narių, veiklai. Nuspręsta, kad Seimo nariams tai daryti draudžiama.

Seimo salės nemokamai suteikiamos tik su parlamento darbu susijusiai veiklai, antraip turi būti susimokama už jų nuomą, o renginiai gali vykti tik ne Seimo darbo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas