Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 14

Visvaldas Matijošaitis: „Tyrimai dėl koronaviruso turi būti atliekami ir Kaune“

Kauno miesto savivaldybės vadovai dar penktadienį kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją su prašymu koronaviruso mėginius tirti LSMU Kauno klinikų laboratorijoje. Specialistų teigimu, efektyvesnis ir greitesnis COVID-19 nustatymas sumažintų kylančias grėsmes ir padėtų sutrumpinti tiriamų pacientų eiles gydymo įstaigose.
Visavaldo Matijošaičio balsavimas
Visvaldas Matijošaitis / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad šią savaitę Kauno miesto savivaldybės rengtuose pasitarimuose medikų bendruomenė vienbalsiai pritarė, kad tyrimai virusui nustatyti galėtų būti atliekami Kauno klinikų laboratorijoje. Esą ši turi visus pajėgumus operatyviai ištirti ir patvirtinti arba atmesti visame pasaulyje išplitusio viruso atvejus.

„Iki šiol mėginiai iš visos Lietuvos vežami tirti į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją Vilniuje. Visų pirma, gaištamas brangus laikas juos transportuojant. Be to, tiriamas asmuo yra izoliuojamas ligoninės palatoje, ją galbūt užimdamas be reikalo. Žinomi atvejai, kuomet žmonės ligoninėse praleido beveik parą. To neturėtų būti. Pasitikime Valstybės ekstremalių situacijų centro sprendimais, bet savo ruožtu dalinamės ir mūsų pačių pastebėjimais“, – kalbėjo Kauno savivaldybės meras Visvaldas Matijošaitis.

Medikų teigimu, faktas, kad 3 koronavirusu mūsų šalyje užsikrėtę pacientai yra kauniečiai, didina tikimybę, jog Kauno mieste artimiausiu metu gali padaugėti žmonių besikreipiančių į gydymo įstaigas su koronaviruso simptomais. Todėl greitas mėginių ištyrimas yra ypatingai svarbus.

Ankstyvas viruso nustatymas ženkliai prisidėtų prie jo plitimo stabdymo, operatyviau atmetus nepatvirtintus atvejus ir identifikavus užsikrėtusius asmenis bei laiku pritaikius jiems izoliavimo priemones.

TAIP PAT SKAITYKITE: Albinas Naudžiūnas apie naują koronaviruso atvejį Kaune: „Žmonių, kurie turi infekciją, Lietuvoje yra nemažai“

„Regis, kad ekstremalią situaciją šalyje koordinuojantys specialistai penktadienį mūsų siųstą prašymą išgirdo. Natūralu, kad tą patį kartoja ne vien Kaunas. Jei laboratorijos išties turi reikiamus reagentus ir yra pasirengusios, tikiu, kad jau greitai problema bus išspręsta, tyrimai vyks kur kas operatyviau juos atliekant Kaune“, – vylėsi V.Matijošaitis.

Lietuvos medikus vienijančios organizacijos penktadienį išplatino viešą pareiškimą, kad dėl koronaviruso tiriami turėtų būti visi karščiuojantys ir turintys kvėpavimo takų infekcijos simptomų pacientai, neatsižvelgiant į epidemiologinius rizikos faktorius.

Medikai taip pat siūlo išplėsti testavimą galinčių atlikti įstaigų sąrašą, įtraukiant „visas įstaigas, turinčias pakankamas kompetencijas šiuos tyrimus atlikti“.

Kreipimąsi į šalies valdžios institucijas pasirašė 10 medikus vienijančių organizacijų, tarp jų – Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjunga, Lietuvos medikų forumas, Lietuvos medikų sąjūdis bei kitos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas