2020 09 23

VMVT rado pažeidimų dar vienoje Vilniaus mokyklos valgykloje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) aptiko pažeidimų ir Vilniaus Petro Vileišio progimnazijos valgykloje, trečiadienį paskelbė tarnyba.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba / Arno Strumilos / 15min nuotr.

VMVT teigimu, rugsėjo 22 d. atliktas dar vienas patikrinimas, kurio metu nemažai pažeidimų nustatyta Vilniaus Petro Vileišio progimnazijos valgykloje. Patikrinimo metu VMVT Vilniaus departamento inspektoriai užfiksavo, kad šaldyta žuvis, kuri buvo pakartotinai užšaldyta ir nebeskirta vaikų maisto gamybai, šaldiklyje buvo laikoma su gerais produktais. Be to, dalies žaliavų ir maisto produktų atsekamumas buvo neįmanomas, nes produktai rasti be jokios ženklinimo informacijos (daugiau kaip 10 kg sušaldytos silkės, vištienos ketvirčiai, iš kurių gamintas vištienos plovas).

VMVT inspektoriams atliekant patikrinimą buvo rasta džiovintų abrikosų (kilmės šalis – Turkija), kurių sudėtyje yra vaikų maitinime draudžiamo priedo – sieros dioksido E220. Vilniaus Petro Vileišio progimnazijoje įsikūrusioje valgykloje užfiksuota ir kai kurių valgiaraščio patiekalų svorių neatitikimų (pavyzdžiui, morkų, salierų, obuolių salotų su jogurtu porcijų, kurias inspektoriai paėmė nuo stalo, svoris buvo 84 g, nors receptūroje deklaruota 100 g, į blynelius įdėta beveik dvigubai mažiau varškės, nei nurodyta receptūroje ir kt.).

Nors reikalavimas, kad maistas, patiekiamas kaip karštas patiekalas, iki patiekimo vartoti turi būti laikomas ne žemesnėje kaip +68 °C temperatūroje, nėra naujas ir turėtų būti žinomas, tikrintoje valgykloje nustatyta, kad nesilaikoma temperatūrinių režimų (pavyzdžiui, ryžių-varškės apkepas buvo laikomas +46 °C temperatūroje).

Patikrinimo metu užfiksuota ir kryžminės taršos galimybė, kai žaliai mėsai skirtas inventorius laikomas ant to paties laikiklio šalia pjaustymo lentelių ir peilių, skirtų termiškai apdorotai žaliavai. Nustatyta, kad savikontrolės žurnalai pildyti netinkamai (t. y. šaldymo įrenginių temperatūros registravimo žurnale vietoje temperatūros įrašomas šaldytuvo numeris), susidėvėjusi dalis maisto tvarkymui naudojamos įrangos (pažeistas keptuvės tefloninis paviršius, šaldytuvo, kuriame laikyta šviežia mėsa, sandarinimo tarpinės susidėvėjusios, jo durys nesandarios). Gamybinėse patalpose nebuvo pakankamai rankų nusausinimo priemonių.

Mokyklos maisto tvarkymo patalpose sriubos atliekos buvo pilamos į plautuvę, kurioje buvo laikomi nešvarūs stalo indai (lėkštės), plautuvė, inspektoriams atliekant patikrinimą, buvo užsikimšusi nuo susikaupusių maisto likučių. Kitų atliekų laikymo talpa buvo perpildyta.

Dėl patikrinimo metu nustatytų pažeidimų maitinimą Vilniaus Petro Vileišio progimnazijoje organizuojančiai įmonei bus skirtos administracinio poveikio priemonės. Vaikų maitinimui naudotus reikalavimų neatitinkančius produktus naudoti uždrausta.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad maitinimą ugdymo įstaigoms organizuojančios įmonės turi griežtai laikytis Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo reikalavimų ir taikyti griežtesnes nei įprastai higienos užtikrinimo priemones dėl nuolat besikeičiančios COVID-19 epidemiologinės situacijos – prie įėjimo į valgyklą gerai matomoje vietoje pateikti informaciją apie asmens higienos laikymosi būtinybę, tinkamai valyti ir dezinfekuoti stalus, kėdes ir kitą inventorių, dažnai liečiamus paviršius, užtikrinti, kad mokiniams stovint eilėse būtų išlaikytas ne mažesnis nei 1 metro atstumas vienas nuo kito ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis