Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 07

Vokietija Lietuvoje dislokuos du tankų batalionus: kiek iš viso atvyks karių?

Vokietija apsisprendė dėl padalinių, kurie nuolat sudarys jos ginkluotųjų pajėgų 42-ąją tankų brigadą Lietuvoje. Apie tai pranešė šalies Gynybos ministerija. Planuojama, kad naujoji maždaug 4 000 karių brigada Lietuvoje bus dislokuota iki 2025 m. pradžios.
Vokiečių brigada
Borisas Pistorius paskelbė, kokie Vokietijos kariai bus dislokuoti Lietuvoje. / „Imago“/„Scanpix“ ir DPA/„Scanpix“ nuotr.

Į naująją brigadą įeis 122-asis tankų ir granadieriųbatalionas iš Bavarijos ir 203-iasis tankų batalionas iš Šiaurės Reino-Vestfalijos. Drauge su vadovavimo ir paramos elementais brigadą sudarys trys koviniai batalionai. Iš šių dalinių bus suformuota Bundesvero 42-oji tankų brigada, kuri bus nuolat dislokuota Lietuvoje.

Šį sprendimą gynybos ministras Borisas Pistorius priėmė Bundesvero generalinio inspektoriaus siūlymu. Du suformuoti batalionai bus perkelti į Lietuvą, kai bus sukurta reikiama infrastruktūra.

Trečiasis batalionas iš pradžių liks rotacine sustiprinta kovine grupe. Ją sudarys Vokietijoje dislokuoti daliniai, kuriuos sustiprins kitos šalys, tarp jų Nyderlandai ir Norvegija.

Anksčiau buvo pranešta, kad Vokietijos gynybos ministerija šiuo metu rengia išsamią finansinių, socialinių ir personalo paskatų sistemą, kuri palengvins karių perkėlimą į nuolatinę dislokacijos vietą Lietuvoje artimiausiais mėnesiais.

Birželį lankydamasis Vilniuje B.Pistorius paskelbė, kad Vokietija yra pasirengusi nuolat dislokuoti Lietuvoje Bundesvero brigadą, kurią sudarytų apie 4000 vyrų. Pagal Vokietijos gynybos ministerijos grafiką priešakinė grupė iš Vokietijos į Lietuvą turėtų išvykti 2024 m. antrąjį ketvirtį, o tankų brigados štabas – 2024 m. ketvirtąjį ketvirtį. Spalio mėnesį B.Pistorius pranešė, kad naujoji Lietuvos brigada turėtų „oficialiai veikti“ 2025 m. pradžioje.

Vokietija šiuo metu vadovauja NATO priešakinių išplėstinių pajėgų kovinei grupei Lietuvoje. Šalyje dislokuota apie 1 500 Bundesvero karių. Tuo pat metu didžioji dalis karių yra dislokuoti parengties būsenoje VFR. Vokietijos karių dalyvavimas NATO kovinėje grupėje rotacijos pagrindu bus tęsiamas ir po to, kai Lietuvoje bus dislokuota naujoji tankų brigada, pranešė Vokietijos gynybos ministerija.

Lietuva jau skyrė apie 230 mln. eurų trijų karinių miestelių statybai Rokantiškėse, Šiauliuose ir Šilalės rajone.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sakė, kad į Lietuvą atvykstantys Vokietijos brigados kariai bus apgyvendinti Rukloje, Rūdninkuose ir Vilniuje statomuose kariniuose objektuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas