Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 02 06

VRK aiškinsis, kodėl kandidatų reklama atsiranda prie mobilios „Saugokime vyrus“ laboratorijos

Kuo arčiau rinkimai – tuo aktyvesnė kampanija ir kartu daugiau skundų dėl pažeidimų. Kone daugiausia jų rinkimų prievaizdai sulaukė dėl to, kad prie mobilios laboratorijos, važinėjančios po Alytaus rajoną, nuolat atsiranda kandidatų reklama. Vyriausioji rinkimų komisija aiškinsis, ar taip nėra papirkinėjami rinkėjai.
Laura Matjošaitytė
Laura Matjošaitytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

LVŽS lyderio Ramūno Karbauskio globojamos iniciatyvos „Saugokime vyrus“ mobili laboratorija važinėja po Alytaus rajoną. O šalia vis pasirodo „valstiečių“ kandidato į Alytaus rajono merus Aurimo Truncės autobusiukas.

Kelinta diena kur vienas, ten ir kitas. Iš pradžių autobusiukai pastebėti visai šalia. Vėliau A.Truncės mašina atstumą ėmė didinti, bet per toli neatsitraukė – antradienį buvo per kelią nuo laboratorijos. Pastebėjus kameras trečiadienį pasitraukė keliasdešimt metrų, už posūkio, o popiet sveikatos tikrinimo vietoje nebepasirodė.

Į merus kandidatuojantis A.Truncė atrėžia, kad tikrai nepersekioja laboratorijos autobusiuko. Tai, kad nuolat atsiranda toje pačioje vietoje, tėra sutapimas, jis savo transportą gali palikti kur nori, o prie laboratorijos esą reklamuojasi ir kiti kandidatai.

V.Danauskienės nuotr./Darbo partijos kandidatas į Alytaus rajono merus Aurimas Truncė
V.Danauskienės nuotr./Darbo partijos kandidatas į Alytaus rajono merus Aurimas Truncė

„Taip, greičiausiai sutampa, kur yra autobusiukas, bet tai neprisirišta, aišku, džiugu, jei pataikom į tą vietą, kur daugiau susiburia rinkėjų“, – kalbėjo A.Truncė.

Vis dėlto į Vyriausiąją rinkimų komisiją plūsta skundai dėl galimo rinkėjų papirkimo. Panašūs atvejai, kai prie laboratorijos atvyksta kandidato į merus autobusiukas, pastebėta ir Varėnoje. Vyksta tyrimas, ar taip nepažeidžiamos agitacijos taisyklės.

„Galima kalbėti ir apie galimą rinkėjų papirkimą, apie neteisingos nuomonės formavimą, siekį pateikti informaciją, kad kandidatas, kuris palieka autobusiuką, organizuoja tą akciją ir prisideda reitingo taškų. Išsiaiškinsim informaciją“, – žadėjo VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

„Aš kaip kandidatas galiu agituoti. Aš nesėdžiu autobusiuke, neimu kraujo ir nesakau, kad aš imu tyrimą, darau labdarą, apmoku ir balsuokit už mane – aš to nedarau“, – teisinosi A.Truncė.

Pačios akcijos „Saugokime vyrus“ autobusiukas dar visai neseniai važinėjo su „valstiečių“ simbolika. VRK duomenimis, „Agrokoncernas“ akcijai organizuoti išleido kelis šimtus tūkstančių eurų. Todėl kai kurie rinkėjai jau per praėjusius rinkimus abejojo, ar gyventojams nesiūlomos nemokamos sveikatos paslaugos, bandant gauti palankumą partijai. Tačiau pernai spalį VRK nusprendė, kad akcija nelaikytina politine reklama, nes vyksta nuolat nuo 2011 m. Vis dėlto partijos simbolika nuo autobusiuko buvo pašalinta.

„Yra labai apmaudu, kad politika trukdo medicinos sveikatos veiklai autobusiuko ir sveikatos patikrai. Mobili laboratorija parkuojasi viešai prieinamose vietose, aikštelėse, savo parkavimo nederina“, – sakė Seimo LVŽS frakcijos narė Agnė Širinskienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Skundų dėl galimų rinkimų agitacijos pažeidimų vis daugėja. Daugiausia – dėl nežymėtos politinės reklamos. Dėl kelių atvejų, kai buvo organizuojami renginiai, kuriuose politikai galėjo vaišinti rinkėjus, tyrimus pradėjo ir policija.

„Pradeda dažnėti informacija apie galimą balsų pirkimą. Piliečiams kyla klausimai, kai merai kandidatai imasi iniciatyvų, gerų darbų, prisijungia prie labdaros akcijų. Reikia daug faktorių įvertinti, ar tai yra papirkimas, ar kandidato veikla“, – pasakojo „Baltųjų pirštinių“ vadovė Marija Šaraitė.

Jei pažeidimas šiurkštus, kandidatas gali būti ir šalinamas iš rinkimų kovos. Jei pažeistos reklamos taisyklės, gali mažėti finansavimo limitas.

„Baltosios pirštinės“ pastebi, kad daugiausiai smulkių pažeidimų daro pirmą kartą kandidatuojantys rinkimų komitetai. Paklausti apie pažeidimus jie patys teisinasi menka politine patirtimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas