Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VRK: į Lietuvos ambasadas jau grįžta pirmieji vokai su rinkėjų biuleteniais

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja kasdien gaunanti žinių apie Lietuvos Respublikos diplomatinių atstovybių gaunamus vokus su rinkėjų biuleteniais, kurie bus saugomi iki spalio 13 d. vyksiančių Seimo rinkimų, rašoma VRK pranešime spaudai.
Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose
Balsadėžės / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

VRK teigia intensyviai dirbanti, kad užsienyje paštu balsuosiantys rinkėjai balsavimo biuletenius gautų kaip įmanoma anksčiau. Pasak VRK pirmininkės Linos Petronienės, „į ambasadas grįžtantys pirmieji rinkėjų vokai leidžia tikėtis, kad užsienyje paštu balsuojantys lietuviai suspės gauti, užpildyti ir išsiųsti biuletenius iki nustatyto termino pabaigos“.

„Matome, kad sprendimas registruoti kandidatus į Seimą viena savaite anksčiau jau pasiteisino, kadangi pirmiausia skubėjome spausdinti Pasaulio lietuvių rinkimų apygardos biuletenius, kad jie kuo greičiau būtų išsiųsti į labiausiai nuo Lietuvos nutolusiose pasaulio šalyse esančias Lietuvos diplomatines atstovybes, o iš jų – iškeliautų į tose valstybėse gyvenančių Lietuvos piliečių namus“, - balsavimo užsienyje organizavimą komentavo VRK pirmininkė Lina Petronienė.

Pirmininkės teigimu, „ne mažiau svarbu, kad rinkėjai nedelstų užpildyti biuletenių ir iš karto išsiųstų juos į ambasadą ar konsulatą, iš kurios juos gavo, todėl labai raginame rinkėjus pasitikrinti pašto dėžutes, galbūt rinkimų dokumentai jų buvimo vietas jau pasiekė“.

VRK primena, kad balsuoti užsienyje galės ne tik ten nuolat gyvenantys ar studijuoti išvykę Lietuvos Respublikos piliečiai, bet ir laikinai, Seimo rinkimų metu, į užsienį išvykę piliečiai.

„Pastaruoju metu sulaukiame klausimų iš rinkėjų, kaip balsuoti, jei Seimo rinkimų savaitę jie bus laikinai išvykę į užsienį. Svarbu žinoti, kad tie rinkėjai, kurie spalio mėnesį bus išvykę laikinai: atostogaus, keliaus darbo reikalais ar svečiuosis pas giminaičius, turi registruotis taip pat kaip ir nuolat užsienyje gyvenantys lietuviai“, akcentavo VRK pirmininkė.

Užsiregistruoti balsuoti užsienyje galima VRK administruojamame elektroninių paslaugų portale „Rinkėjo puslapis“.

Kiekvienas rinkėjas, užsiregistravęs balsuoti užsienyje paštu gaus voką, kuriame ras:

  • Seimo rinkimų daugiamandatės rinkimų apygardos biuletenį;
  • Pasaulio lietuvių vienmandatės rinkimų apygardos biuletenį;
  • rinkėjo kortelę;
  • vidinį balsavimo voką, leidžiantį išsaugoti balsavimo paslaptį ir užtikrinantį, kad kiekvienas rinkėjas balsuoja tik po vieną kartą;
  • informaciją rinkėjui, kaip balsuoti paštu;
  • voką, ant kurio užrašytas Lietuvos diplomatinės atstovybės adresas, su pašto ženklu, kad rinkėjo išsiųsti biuleteniai kuo greičiau pasiektų ambasadą ar konsulatą
  • ir žinoma – lipduką „Aš balsavau Pasaulio lietuvių apygardoje“.

Užsienyje gyvenantys arba viešintys Lietuvos Respublikos piliečiai galės balsuoti ir atvykę į Lietuvos diplomatines atstovybes – iš viso 52 Lietuvos Respublikos ambasadose ir konsulinėse įstaigose ir 4 papildomai įsteigtose balsavimo vietose:

Pasaulio lietuvių centre Lemonte, Jungtinėse Amerikos Valstijose, (14911 127th St., Lemont, IL 60439, USA);

Rytų Londone, Jungtinėje Karalystėje (Lithuanian Academy/Chobhan Academy 40 Cheering Lane, Stratford, London E20 1BD, UK);

Peterbore, Jungtinėje Karalystėje (Parca Ltd: Unity Hall, Northfields Road, Peterborough, PE1 3QH, UK);

Tenerifėje, Ispanijos Karalystėje (Baltic International School, Calle la Sirena 10, Puerto de Santiago, Santiago Del Teide, SPAIN).

Norėdami balsuoti šiuose punktuose, pildydami registracijos prašymą, rinkėjai turėtų pažymėti laukelį „Atvyksiu į ambasadą“.

Svarbiausia informacija apie balsavimą užsienyje skelbiama VRK interneto svetainėje.

VRK duomenimis, šiuo metu balsuoti užsienyje iš viso yra užsiregistravę beveik 48 tūkst. rinkėjų. Didžioji dalis, apie 82 proc., jų pageidauja balsuoti paštu.

VRK duomenimis, aktyviausiai rinkėjai balsuoti užsienyje registruojasi Jungtinėje Karalystėje (17,4 tūkst.), Jungtinėse Amerikos Valstijose (4,9 tūkst.), Vokietijoje (3,4 tūkst.), Norvegijoje (3,3 tūkst.), Airijoje (3,2 tūkst.), Švedijoje ir Nyderlanduose (po 1,6 tūkst.). Danijoje (1,5 tūkst.), Belgijoje (1,2 tūkst.), Ispanijoje ir Šveicarijoje (po 1,1 tūkst.), Prancūzijoje (apie 900).

Seimo rinkimai vyks spalio 13 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas