Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 05 17

VRK neranda būdo skirti baudą LVŽS: Laura Matjošaitytė pati to daryti nenori

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dar balandį nusprendė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) pažeidė įstatymą neįtraukdama kandidatams per 2016 m. Seimo rinkimų kampaniją mokėtų algų į rinkimų išlaidas. Komisija nutarė, kad pažeidimas nešiurkštus, tačiau įvertino, kad už jį partijai gali būti skirta bauda. Tačiau bauda LVŽS kaip neskiriama, taip neskiriama. VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė pati protokolo valdančiajai partijai rašyti nenori ir suteikia teisę tai padaryti kitiems VRK nariams.
Laura Matjošaitytė
Laura Matjošaitytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anksčiau VRK pirmininkė teisinosi, kad protokolas nerašomas tol, kol nesibaigs terminas partijai VRK sprendimą apskųsti. Dabar jis baigėsi, tačiau protokolą surašyti L.Matjošaitytė vis tiek nesiryžta. Ji aiškina tebelaukianti, ar sprendimas bus apskųstas.

„Kaip jau esame paaiškinę anksčiau, dėl protokolo surašymo komisijos pirmininkas spręs, kai praeis sprendimo apskundimo terminai,“ – 15min paklausta, kodėl vis dar nesurašo protokolo pati, nurodė L.Matjošaitytė.

Teisininkė supainiojo straipsnius

Terminas skundui jau baigėsi, tačiau L.Matjošaitytė baudos LVŽS vis tiek neskiria. Užuot tai padariusi, ji šią savaitę visiems VRK nariams suteikė įgaliojimus surašyti administracinių nusižengimų protokolą LVŽS. Tiesa, iš pirmo karto ir to patyrusiai teisininkei L.Matjošaitytei tinkamai padaryti nepavyko.

Konservatorių į VRK deleguotas narys Vilius Semeška pastebėjo, kad protokolas surašytas teisiškai neteisingai ir būtų negaliojantis, jei juo remiantis LVŽS būtų skirta bauda.

Kad teisinio išsilavinimo neturintis VRK narys teisus ir įgaliojimas negaliojantis, 15min patvirtino teisingumo ministro į VRK deleguota komisijos pirmininkės pavaduotoja Svetlana Misevičienė.

Ji paaiškino, kad įgaliojime parašyta Administracinių nusižengimų kodekso 589 Str. 4 dalis, tačiau pagal šią dalį įgaliojimo apskritai nereikia. Pasak jos, įgaliojimas turėjo būti pagrįstas to paties įstatymo, to paties straipsnio kita dalimi.

„Aš nežinau, gal čia klaida buvo padaryta. Savo pastabas mes surašėme ir išplatinome visiems VRK nariams. Gali būti, kad čia klaida buvo padaryta tiesiog“, – aiškino S.Misevičienė.

Dėl įgaliojimus rengusio darbuotojo žmogiškosios klaidos buvo nurodyta ne ta Administracinių nusižengimų kodekso straipsnio dalis. Pastebėjus klaidą, ji nedelsiant buvo ištaisyta, – nurodė L.Matjošaitytė.

L.Matjošaitytė klaidą pripažino. Tą pačią dieną, kai buvo pastebėta, kad įgaliojimai surašyti netinkamai, ji VRK nariams atsiuntė naujus įgaliojimus. Tiesa, išduotus atgaline data.

VRK pirmininkė tikina, kad klaida įsivėlė netyčia. Nors ant įgaliojimų pasirašinėjo pati, klaidą L.Matjošaitytė vis dėlto perleido VRK sekretoriatui.

„Kaip jus tikriausiai informavo, dėl įgaliojimus rengusio darbuotojo žmogiškosios klaidos buvo nurodyta ne ta Administracinių nusižengimų kodekso straipsnio dalis. Pastebėjus klaidą, ji nedelsiant buvo ištaisyta“, – nurodė ji.

L.Matjošaitytė kategoriškai atmeta, kad tokia klaida ir delsimas pačiai surašyti protokolą dėl baudos įstatymo pažeidimą padariusiai LVŽS tėra proceso vilkinimas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vincentas Vobolevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vincentas Vobolevičius

Baudą LVŽS galės skirti LVŽS deleguota J.Valčiukienė

Tačiau kiti VRK nariai mano kitaip. L.Matjošaitytės pavaduotoja S.Misevičienė tikino, kad baudą skirti buvo galima jau seniai.

„Čia reikia pirmininkės klausti, kas čia vyksta, man tai irgi keista, kad visiems parengti buvo įgaliojimai. Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą yra nustatyta, kad VRK pirmininkas gali arba jo įgaliotas VRK narys. Terminų, per kuriuos tai turi būti padaryta, kodeksas nenumato“, – teigė S.Misevičienė.

Na, taip neturėtų būti. Paprastai vienas žmogus gauna įgaliojimą, o šiaip ir pirmininkas pats gali surašyti, – sakė S.Misevičienė.

Pasak ilgametės VRK narės, anksčiau VRK pirmininkė baudas skirti įgaliodavo VRK sekretoriato darbuotojus. Tik šį kartą elgiasi kitaip.

Klausiama, ar dabar bus aišku, kuris VRK narys turės surašyti protokolą, ar tai padaryti gali visi dešimt komisijos narių atskirai ir LVŽS gaus dešimt protokolų, S.Misevičienė net sutriko.

„Na, taip neturėtų būti. Paprastai vienas žmogus gauna įgaliojimą, o šiaip ir pirmininkas pats gali surašyti. Ne, mes dar nesutarėme, kuris tuo įgaliojimu pasinaudos, nes tik dabar pamačiau, kad jie išrašyti. (…) Aš manau, kad „valstiečių“ deleguota VRK narė tokio protokolo surašyti tikrai negali“, – kalbėjo VRK pirmininkės pavaduotoja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonė Valčiukienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonė Valčiukienė

Kitam VRK nariui V.Semeškai klausimų kyla ir dėl to, kad įgaliojimą skirti baudą LVŽS gavo jis pats.

„Protokolą gali surašyti pati VRK pirmininkė. Sunkiai įsivaizduoju, kad baudą skirtų LVŽS deleguota Jonė Valčiukienė ar aš – opozicinės partijos deleguotas narys“, – 15min sakė V.Semeška.

Tačiau L.Matjošaitytė nemato nieko bloga, kad įgaliojimą bausti ją delegavusią partiją gavo J.Valčiukienė. Anot VRK pirmininkės, visi VRK nariai lygūs.

Kas bus, jei nė vienas VRK narys tokia teise nepasinaudos? „Kaip jums tikriausiai žinoma, pagal esamą praktiką, administracinių nusižengimų protokolus paprastai surašo Komisijos nariai. Šiuo metu jiems yra suteikti įgaliojimai tokia teise pasinaudoti. Jeigu nei vienas Komisijos narys nepareikš iniciatyvos tokio veiksmo atlikimui, Komisijos pirmininkas spręs dėl protokolo surašymo“, – atsakė L.Matjošaitytė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilius Semeška
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilius Semeška

Tyrimą papildys

Tiesa, paskutiniame posėdyje VRK nutarė atliktą tyrimą papildyti ir atsakyti to reikalavusiai Seimo narei konservatorei Ingridai Šimonytei. Politikė suabejojo, ar VRK ne tik delsia bausti „valstiečius“ bauda, bet ir gina „valstiečius“ pati menkindama partijos padarytus pažeidimus, nesiaiškindama, ar ji tikrai išlaidų koordinatoriams nenuslėpė tyčia.

VRK nusprendė, kad į konservatorės skunde nurodytus klausimus atsakymų ieškos tie patys VRK sekretoriato darbuotojai, kurie šią istoriją tyrė ir anksčiau.

Tuomet tyrimą atlikęs VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyrius, kuriam vadovauja Lina Petronienė, nustatė, kad septyni iš aštuonių partijos darbuotojų, tarp kurių premjeras Saulius Skvernelis, dabartiniai jo patarėjai Tomas Beržinskas ir Arnoldas Pikžirnis, Seimo narės Dovilė Šakalienė ir Rūta Miliūtė bei dar du asmenys 2016-aisiais buvo įdarbinti būtent rinkimams. Algoms LVŽS išleido beveik 65 tūkst. eurų, tačiau šių pinigų neįtraukė į rinkimų išlaidas ir taip pažeidė Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą.

Komisija nutarė, kad pažeidimas nėra šiurkštus, nes suma nėra tokia didelė, kad ją įskaičius į rinkimų išlaidas, LVŽS viršytų maksimalų leidžiamą rinkimų išlaidų limitą, taikomą bendrai ir partijai, ir vienmandatininkams. Vis dėlto LVŽS neturėjo atskirų rinkimų sąskaitų vienmandatininkams ir rinkimuose dalyvavo su viena sąskaita. Todėl, žiūrint formaliai, šis limitas buvo viršytas 12 proc.

Nepaisant to, VRK sekretoriatas siūlė atsižvelgti, kad bendras limitas nebuvo viršytas ir nepripažinti šio pažeidimo šiurkščiu bei nebausti LVŽS dotacijos atėmimu. Tačiau, anot tyrėjų, LVŽS reikia taikyti administracinę atsakomybę už įstatymo pažeidimą. Už tokį siūlymą balsavo dauguma beveik visi komisijos nariai.

VRK pirmininkė L.Matjošaitytė tuomet tvirtino, kad LVŽS gresia 3 tūkst. eurų bauda. Pasak jos, protokolą dėl pažeidimo gali surašyti bet kuris VRK narys, o galutinai dėl baudos skyrimo spręstų teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas