Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VRK panaikino Jonavos mero M.Sinkevičiaus įgaliojimus, išbraukė jį iš Seimo rinkimų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį panaikino Jonavos rajono mero Mindaugo Sinkevičiaus įgaliojimus ir išbraukė jį iš Socialdemokratų partijos kandidatų į Seimą sąrašo.
Tilto statybų pradžios renginys
Tilto statybų pradžios renginys / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šie sprendimai VRK priimti vienbalsiai.

Į skubų posėdį penktadienio vakarą VRK rinkosi, gavusi Apeliacinio teismo verdiktą, kuriuo jis atmetė M.Sinkevičiaus skundą ir vadinamojoje čekiukų byloje paliko jam galioti apkaltinamąjį teismo nuosprendį.

Naujų tiesioginių mero rinkimų datą Jonavos rajone per mėnesį turės paskelbti Seimas.

Kauno apygardos teismas M.Sinkevičių gegužės pabaigoje „čekiukų“ byloje pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ir turto pasisavinimo pasinaudojant jam skirtomis savivaldos išmokomis.

Politikui skirta 12,5 tūkst. eurų bauda ir draudimas trejus metus eiti pareigas valstybės institucijose, tarp jų – ir būti meru.

Nors M.Sinkevičius dar gali skųsti nuosprendį Aukščiausiajam Teismui, apeliacinės instancijos teismo sprendimas įsigalėjo iškart.

Pagal Rinkimų kodeksą, savivaldybės mero įgaliojimai nutrūksta nesuėjus terminui, kai įsiteisėja apkaltinamasis teismo nuosprendis.

Iš Seimo rinkimų M.Sinkevičius pašalintas, nes nėra atlikęs baudžiamojo poveikio priemonės – draudimo trejus trejus metus eiti pareigas valstybės institucijose, tarp jų – ir būti meru.

Teismai pripažino, kad 2019–2023 metais būdamas tarybos nariu ir meru M.Sinkevičius savivaldybės administracijai padarė 1487 eurų dydžio turtinės, taip pat neturtinės žalos, pakirto pasitikėjimą mero institucija.

Politikas kaltintas suklastojęs 16 dokumentų, juose įtvirtindamas tikrovės neatitinkančius duomenis apie pirkinius, nesusijusius su tarybos nario veikla.

Prieš teismui atverčiant bylą jis į savivaldybės biudžetą grąžino 4015 eurų. M.Sinkevičius tvirtino, jog „Telia Lietuva“ asmeninės sąskaitos tarnybinėmis lėšomis apmokėtos netyčia ir buvo žmogiška klaida.

Po pateiktų kaltinimų M.Sinkevičius pernai lapkritį sustabdė narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje, tačiau buvo įrašytas į šios partijos spalį vyksiančių Seimo rinkimų sąrašą 141 numeriu.

Jonavos rajono mero pareigas politikas ėjo 2011–2016, 2019–2023 metais, pernai vėl į jas išrinktas. 2016–2017 metais jis buvo ūkio ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas