Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
11:09 /11:38

Oficialu: patvirtinti pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatai, vienoje apygardoje lemtingi galėjo būti sugadinti biuleteniai

Pirmasis Seimo rinkimų turas oficialiai baigtas – Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) patvirtino rezultatus vienmandatėse apygardose. Komisija esminių pažeidimų nenustatė, tačiau pripažino, jog intrigą iki paskutinės akimirkos kėlusioje Panemunės apygardoje Kaune rezultatą galėjo lemti ir netyčia rinkėjų sugadinti biuleteniai.
Lina Petronienė
Lina Petronienė / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

„Turime 8 apygardas, kur neturėtų būti rengiamas pakartotinis balsavimas. Jeigu būtume vertinę pagal seną tvarką, tai dviejose nebūtų reikėję rengti, tačiau matome, kad persvara yra didžiulė, matėm ir vizualiai“, – sekmadienį posėdžio metu teigė VRK pirmininkė Lina Petronienė.

„Kadangi prieštaraujančių nėra, sprendimas priimtas vienbalsiai“, – pridūrė ji.

Lina Petronienė
Lina Petronienė

Išrinkti trys sąrašų lyderiai

Aštuoniose apygardose parlamentarai išrinkti per pirmąjį turą, o 63-ose bus rengiamas antrasis rinkimų turas. Tarp išrinktųjų – du partijų lyderiai ir premjerė Ingrida Šimonytė, rinkimuose vedusi konservatorių sąrašą.

Praėjusį sekmadienį Senamiesčio-Žvėryno apygardoje Vilniuje į naują parlamentą išrinkta dabartinė Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen, surinkusi 44,90 proc. rinkėjų balsų.

Seimo nario mandatą pirmajame ture užsitikrino ir premjerė konservatorė I. Šimonytė. Antakalnio apygardoje Vilniuje už ją balsavo 53,55 proc. rinkėjų.

Jonavos vienmandatėje apygardoje visus konkurentus pirmajame ture įveikė socialdemokratas parlamentaras Eugenijus Sabutis. Už jį balsavo 54,39 proc. rinkėjų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Lietuvoje prasidėjo išankstinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose

Kelmės-Šilalės apygardoje Seimo nario mandatą laimėjo partijos „Nemuno aušra“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis, surinkęs 46,44 proc. balsų.

Kėdainių apygardoje parlamentaru išrinktas iš Darbo partijos pasitraukęs ir savarankiškai rinkimuose dalyvavęs parlamentaras Viktoras Fiodorovas. Už jį balsavo 41,36 proc. rinkėjų.

Žiemgalos vakarinėje apygardoje laimėjo socialdemokratė Vaida Aleknavičienė su 39,55 proc. palaikymu.

Šalčininkų-Vilniaus apygardoje Seimo nariu išrinktas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatas Jaroslavas Narkevičius, gavęs 46,75 proc. balsų. Kita šios partijos kandidatė – Rita Tamašunienė – išrinkta Nemenčinės apygardoje, ji surinko 43,34 proc. balsų.

Pagal Rinkimų kodeksą, vienmandatėje apygardoje išrinktu laikomas daugiausia rinkėjų balsų gavęs kandidatas, bet ne mažiau kaip penktadalį visų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų balsų.

Vienmandatėse apygardose renkamas 71 parlamentaras iš 141.

Antrasis Seimo rinkimų turas vyks spalio 27 dieną.

Praėjusį sekmadienį balsuota ir už partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje. Tokiu būdu renkama 70 Seimo narių. Šio balsavimo rezultatus VRK tvirtins po antrojo turo, lapkričio pradžioje.

Skundai – tik dėl neesminių trūkumų

Tvirtindama rezultatus, komisija aptarė ir pranešimus apie galimus pažeidimus. VRK konstatavo, kad jie nebuvo esminiai, o trūkumai buvo nedelsiant ištaisyti.

Daugiausiai stebėtojai ar kiti asmenys dėmesį atkreipė į netinkamai pateiktą politinę reklamą – kai kur agitacinė medžiaga buvo iškabinta arčiau nei 50 metrų nuo balsavimo vietų, tačiau, pasak VRK narių, į šias pastabas sureaguota operatyviai ir reklama pašalinta.

Taip pat gauta skundų dėl nežymėtos politinės reklamos feisbuke, gauta ir pranešimų dėl galimo balsų pirkimų, tačiau visi jie nepasitvirtino.

VRK teko perskaičiuoti ir balsus keliose rinkimų apygardose, dalyje jų kandidatai antrajame ture pasikeitė. Pavyzdžiui, Utenos apygardoje pradžioje antruoju buvęs socialdemokratas Gintautas Paluckas po balsų perskaičiavimo liko trečias ir į antrąjį rinkimų turą nepateko. Čia susikaus save išsikėlęs Vitalijus Šeršniovas ir konservatorius Edmundas Pupinis.

Vieną didžiausių intrigų kėlė neeilinė situacija Panemunės apygardoje – čia antrajame Seimo rinkimų ture su daugiausiai rinkėjų balsų surinkusia konservatore finansų ministre Gintare Skaiste varžysis socialdemokratas Audrius Radvilavičius.

Iškart po rinkimų VRK fiksavo tris į antrąjį turą patenkančius kandidatus – be G.Skaistės ir A.Radvilavičiaus įrašytas ir „Nemuno Aušros“ kandidatas Edgaras Gudynas, tačiau šios partijos prašymu dukart perskaičiavus balsus paaiškėjo, jog jis nuo A.Radvilavičiaus atsiliko keturiais rinkėjų balsais, todėl rinkimuose nebesivaržys.

Lėmė sugadinti biuleteniai?

VRK pirmininkė Lina Petronienė pripažino, jog dalis biuletenių Panemunės apygardoje buvo sugadinti, t.y. buvo pažymėtas vienas kandidatas, tačiau bandyta taisyti klaidą pažymint kitą. VRK šiuos biuletenius pripažino negaliojančiais.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ balsų skaičiavimas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ balsų skaičiavimas

VRK vadovė pažymėjo, kad tokių biuletenių tarp 19 tūkst. balsų buvo „tikrai nedaug“, taip pat nėra žinoma, už kurį kandidatą šie rinkėjai norėjo balsuoti. Tačiau esant minimaliai persvarai, jie galėjo persverti rezultatą, kas pateks į antrąjį turą.

„Norisi, kad rinkėjai, jei jie suklydo balsuodami, nebandytų biuletenio taisyti, nebandytų kažkaip užtušuoti to vieno skrituliuko ir po to kito žymėti. Jie tikrai gali nueiti pas apylinkės komisijos narį, kuris išdavė biuletenį, ir jiems bus pakeistas biuletenis“, – akcentavo L.Petronienė.

Ji dar kartą informavo, jog rinkėjai turi teisę kreiptis į rinkimų komisijos narius ir pasikeisti biuletenį, jei šį netyčia sugadino – tuomet jis anuliuojamas ir išduodamas naujas.

„Aš pati taip pat vieną kartą esu sugadinusi biuletenį, suklydusi, kai pradėjau ieškoti reitingo balsų, pamačiau, kad ne tą sąrašą pažymėjau, tai tikrai ėjau ir keičiau – ir man pakeitė“, – pasakojo L.Petronienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito