Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkimų komisija priversta neigti gandus, esą rinkėjams užsienyje skirti biuleteniai negalioja

Melagienų apie Seimo rinkimus srautas nesiliauja. Socialiniuose tinkluose aktyviai dalijamasi ne tik patarimais, kaip pareikšti pilietinę valią, bet ir klaidinančiais komentarais apie balsavimą užsienyje. Pavyzdžiui, aiškinama, esą svetur gyvenantiems rinkėjams siunčiami biuleteniai yra suklastoti. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įspėja, kad dėl laiko stokos antrame ture naudojami ne spaustuvėje spausdinti, o tik diplomatinėje atstovybėje antspauduoti biuleteniai.
Balsuojantieji užsienyje gavo ne spaustuvėje spausdintus, bet antspauduotus biuletenius
Balsuojantieji užsienyje gavo ne spaustuvėje spausdintus, bet antspauduotus biuletenius / 15min nuotr.

Kas blogai, nepaaiškino

Prieš pat pirmą rinkimų turą viena „Facebook“ vartotoja savo bičiuliams ir sekėjams pranešė „apie VRK klastojamus biliotenius jų anspaudus (kalba nė vienoje internautės citatoje netaisyta – red. past.)“

„Jokios ambasados negali uždėti anspaudų ant biliotenių“, – tvirtino ji ir dar pridėjo keletą „foto kaip atrodo įvairūs anspaudai iš užsienio“. Nuotraukose matyti keli skirtingi antspauduoti balsavimo daugiamandatėje ir 71-oje vienmandatėje (Pasaulio lietuvių) rinkimų apygardose.

15min nuotr./Vyriausioji rinkimų komisija paneigė internete skleidžiamą informaciją, esą rinkėjams užsienyje išduodami negaliojantys biuleteniai
15min nuotr./Vyriausioji rinkimų komisija paneigė internete skleidžiamą informaciją, esą rinkėjams užsienyje išduodami negaliojantys biuleteniai

Kuo konkrečiai šie biuleteniai ar antspaudai ant jų netinka, moteris nepaaiškino. Patys biuleteniai atspausdinti pagal VRK tinklalapyje skelbiamus pavyzdžius (I turo daugiamandatės ir vienmandatės rinkimų apygardų). Tokius tikrai gavo užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai.

„Facebook“ vartotojos paviešintose nuotraukose galima įžiūrėti nedidelius skirtumus: skiriasi antspaudų rašalo spalva ir juose esantis Vyčio piešinys (skydo forma, žirgo kojos ir pan.). Bet ar būtent tuo remdamasi ji tvirtino, esą ambasados biuletenių negali antspauduoti, neaišku.

Veiksmus diktuoja laikas

VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė jau po I rinkimų turo sureagavo į internete plintančią dezinformaciją apie Pasaulio lietuvių apygardos biuletenių autentiškumą.

„Socialiniuose tinkluose pasirodžius rinkėjų nuogąstavimų, kad Pasaulio lietuvių apygardos rinkėjams paštu iš diplomatinių atstovybių atsiųsti balsavimo biuleteniai yra tikrų biuletenių kopijos, VRK informuoja rinkėjus – taip ir turi būti“, – pabrėžė ji.

15min nuotr./I turo biuleteniai užsienyje buvo tokie patys kaip tie, kuriuos gavo rinkėjai Lietuvoje
15min nuotr./I turo biuleteniai užsienyje buvo tokie patys kaip tie, kuriuos gavo rinkėjai Lietuvoje

Seimo rinkimų II ture Lietuvos diplomatinėse atstovybėse nenaudojami spaustuvėje spausdinti biuleteniai, mat jų pristatymas iš Lietuvos į 52 ambasadas ir konsulatus visame pasaulyje užimtų daug laiko. Dėl to dalis rinkėjų, balsuojančių paštu, biuletenius gautų pavėluotai ir rizikuotų prarasti galimybę balsuoti.

Organizuodama balsavimą II ture, VRK visoms Lietuvos diplomatinėms atstovybėms išsiuntė šios rinkimų apygardos biuletenio formą. Atstovybėse dirbančios balsavimo komisijos organizuoja pakartotinio balsavimo rinkimų biuletenių dauginimą ir antspaudavimą.

Biuleteniai, kuriuos užsienyje paštu balsuojantiems rinkėjams siunčia Lietuvos ambasados ir konsulatai, yra antspauduojami jų antspaudais.

„Tokia tvarka organizuojant balsavimą užsienyje taikoma jau apie 20 metų ir Seimo, ir prezidento rinkimų antrųjų turų metu.

Rinkėjus paštu pasiekiančios Lietuvos diplomatinių atstovybių antspaudais antspauduotos balsavimo biuletenių kopijos yra laikomos teisėtais rinkimų dokumentais.

Todėl rinkėjai raginami nepasiduoti kai kurių asmenų keliamoms abejonėms dėl biuletenių autentiškumo“, – pabrėžė I.Ramanavičienė.

15min verdiktas: iš dalies melas. Netiesa, kad Lietuvos ambasados negali antspauduoti balsavimo biuletenių. I turo biuleteniai buvo tokie patys, kokie buvo išduodami rinkėjams Lietuvoje (su atitinkamų kandidatų vienmandatėse apygardose pavardėmis).

II ture nenaudojami spaustuvėje spausdinti biuleteniai, nes jų pristatymas gerokai užtruktų. Diplomatinės atstovybės, iš VRK gavusios biuletenio formą, pačios pasirūpino juos atspausdinti ir antspauduoti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento