Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 08

VRK vadovė: į senelių globos įstaigas rinkimų komisijų narių įsileisti nenori, bet politikai ten patenka

Į senelių namus, socialinės globos įstaigas prieš rinkimus reklamuotis ir agituoti ateina politikai, rinkimų kampanijos dalyviai. Dėl tokių vizitų klausimų kyla Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkei Laurai Matjošaitytei. Pasirodo, net rinkimų komisijos nariams, ateinantiems sudaryti senoliams sąlygų balsuoti, ne visada tai yra lengva padaryti.
COVID-19 patikros punktas Vilniuje
COVID-19 patikros punktas Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Politinė kampanija baigiasi, tačiau aistros dėl jos nerimsta. Pasirodo, net ir COVID-19 grėsmė neatbaido politikų nuo lankymosi socialinės globos įstaigose, kur globojami vyresnio amžiaus, negalias turintys žmonės.

Liberalai aplankė socialinės globos namus

Štai Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis rugsėjo 18-ąją lankėsi Veisiejų socialinės globos namuose. Kaip rašoma šios įstaigos interneto puslapyje, „susitikimo metu Seimo pirmininkas išklausė darbuotojų lūkesčius, diskutavo jiems aktualiais klausimais, pasidalijo darbo Seime rezultatais ir apžvelgė ateinančios sesijos metu numatomus atlikti darbus.

Prie kavos puodelio buvo aptartos socialinės globos namų perspektyvos ir jų reikalingumas, nebuvo išvengta ir artėjančių Seimo rinkimų temos.“

Veisiejų socialinės globos namų nuotr./V.Pranckietis ir P.Malžinskas (sėdi vidury) Veisiejų socialinės globos namuose
Veisiejų socialinės globos namų nuotr./V.Pranckietis ir P.Malžinskas (sėdi vidury) Veisiejų socialinės globos namuose

Tačiau neužsimenama, kad susitikime dalyvavo ir Liberalų sąjūdžio, su kuriuo šiuose Seimo rinkimuose dalyvauja V.Pranckietis, kandidatas Jotvingių apygardoje (jai priklauso ir Veisiejai) Paulius Malžinskas.

Seimo pirmininko atstovas spaudai Paulius Žeimys 15min patvirtino, kad toks vizitas buvo.

Kadangi rinkiminės kampanijos laikotarpis jau buvo prasidėjęs, o V.Pranckietis jau buvo įsiregistravęs politinės kampanijos dalyviu, vertinimas, kad tai buvo agitacinis susitikimas, galėtų būti suprantamas.

„Galime patvirtinti, kad susitikime Veisiejų socialinės globos namuose kartu su Seimo pirmininku dalyvavo p. Paulius Malžinskas. Susitikimas vyko tik su socialinės globos namų personalo atstovais, vienoje globos namų patalpoje, stengiantis kuo mažiau judėti po likusį pastatą. Susitikimo dalyviai laikėsi atstumo vienas tarp kito, dėvėjo apsaugos priemones ir vengė fizinio kontakto.

Kadangi rinkiminės kampanijos laikotarpis jau buvo prasidėjęs, o Viktoras Pranckietis jau buvo įsiregistravęs politinės kampanijos dalyviu, vertinimas, kad tai buvo agitacinis susitikimas, galėtų būti suprantamas. Tačiau turime atkreipti dėmesį į tai, kad Seimo pirmininkas regionuose apsilankydavo dažnai, o vizitų metu susitikdavo su švietimo, sveikatos apsaugos įstaigų atstovais, aplankydavo vietos verslus, susitikdavo su savivaldybių vadovais. Vizito į Lazdijų kraštą metu Seimo pirmininkas taip pat susitiko su savivaldybės mere, aplankė vietos įmonę bei sudalyvavo miesto šventėje“, – komentavo P.Žeimys.

Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikino, kad tokių vizitų panašiose įstaigose prieš šiuos Seimo rinkimus buvo tikrai mažai.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Šitoje kampanijoje galiu atsakyti už savo politinę jėgą, Liberalų sąjūdį, kaip mes organizavome, tai mes stengėmės maksimaliai apriboti tą tiesioginį kontaktą, stengėmės, jeigu kontaktuojame su rinkėjais, tą daryti lauke. O kas eina nuo durų iki durų, jų ne tiek daug yra, tai su visomis apsaugos priemonėmis ir pan.

Tokių vizitų po įstaigas turėjome minimaliai, labai mažai. Visais atvejais tie vizitai buvo su visomis apsaugos priemonėmis ir buvo derinami visų pirma su priimančia puse. Kažkokių neapgalvotų vizitų, mano įsitikinimu, nebuvo ir negalėjo būti, nes mes labai rimtai žiūrime į saugumą, šiuo atveju – žmonių, rinkėjų“, – teigė partijos pirmininkė.

Direktorius: prieš rinkimus važiuoja belenkas

Veisiejų socialinės globos namų direktorius Zigmas Kukučionis, kalbėdamas su 15min, neslėpė, kad vizitų prieš rinkimus padaugėja.

„Iš principo visi, belenkas važiuoja prieš rinkimus, prasideda judėjimas. Tai šiuo atveju mes pasikalbėjome apie mūsų įstaigas, pažiūrėjome, jie susirinkę pakalbėjo, tuo viskas ir baigėsi“, – sakė direktorius.

Vis dėlto jis prisipažino, kad iš anksto nežinojo, jog su Seimo pirmininku atvažiuos ir Liberalų sąjūdžio kandidatas į Seimą jų apygardoje: „Tiktai sakė, kad bus keturi ar penki žmonės.“

Pasirodo, P.Malžinskas nebuvo vienintelis įstaigoje apsilankęs Jotvingių apygardos kandidatas į Seimą – atvažiavęs buvo ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas Vilius Semeška.

Įstaiga, kaip sakė Z.Kukučionis, nėra uždaryta, tad svečius priima – tarėsi dėl to su darbuotojais. „Nei reklamuojamės, nei ką, bet kas nori, tiems įstaiga nėra uždaryta. Jis atvažiavo ir atsivežė“, – teigė direktorius.

Susitiko tik su darbuotojais

V.Semeška 15min sakė, kad lankydamasis įstaigoje susitiko tik su darbuotojais, jokiu būdu ne gyventojais. „Buvo trumpas prisistatymas tik darbuotojams. Laikantis labai didelių atstumų, aptarta, kad galėsiu prisistatyti darbuotojams, padalinti lankstinukus, vos 15 minučių. Jokiu būdu nebuvo lankomasi pas gyventojus“, – tikino kandidatas į Seimo narius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Semeška
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Semeška

Įstaigos darbuotojai, anot V.Semeškos, yra apygardos gyventojai, o dėl gyventojų lankymo esą iš anksto buvo aišku – pavojaus sukelti niekas jiems nenorįs.

Jis neslėpė, kad koronaviruso grėsmė gerokai apsunkino rinkimų kampaniją, nes gyvų susitikimų buvo gerokai mažiau, žmonės baiminasi ateiti.

„Belieka tiktai regioninė žiniasklaida, kas ne visus pasiekia. Feisbukas irgi ne visus pasiekia. Keliauji po pašto dėžutes, bet sudėtinga, žinoma“, – sakė V.Semeška.

Komisijų nariams sunkumų kyla

VRK atstovė Indrė Ramanauskienė 15min sakė, kad dėl politinės agitacijos senelių globos namuose ar globos namuose skundų nėra sulaukta.

Komisijos vadovė L.Matjošaitytė į klausimą apie politinių partijų ar kitų kandidatų vizitus įvairiose socialinės globos įstaigose atsakė paminėdama, kad net patiems rinkimų komisijų nariams ne visada ten pavyksta patekti, o štai politikai sugeba.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovė Laura Matjošaitytė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovė Laura Matjošaitytė

„Politinių partijų, kampanijos dalyvių lankymasis senelių namuose, globos namuose, kitose socialinės globos ir rūpybos įstaigose kelia daugybę klausimų, kaip tokie asmenys patenka į atitinkamas vietas.

Mūsų rinkimų komisijų nariai, vykdami į balsavimus specialiuose punktuose, ruošdamiesi balsavimui susiduria su gausybe reikalavimų, gauname net tokios informacijos, kad kai kur nenorime komisijų narių įleisti, dedame dideles pastangas, kad komisijų nariai būtų įleidžiami. Tai tada labai juokingai atrodo, kuomet kampanijos dalyviai lengvai patenka į atitinkamas patalpas.

Jeigu būtų taip, kad atitinkamose įstaigose – senelių namuose, globos įstaigose ir pan., būtų sudaromos galimybės vienam kampanijos nariui prisistatyti, tos galimybės turėtų būti sudaromos ir kitam kampanijos dalyviui. Visiems kampanijos dalyviams turi būti užtikrintas lygiateisiškumas. Tačiau labai svarbu, kad kampanijos dalyviai elgtųsi saugiai, laikytųsi visų globos namų, socialinės rūpybos įstaigų reikalavimų, nurodymų, dėvėtų asmens apsaugos priemones ir nesukeltų absoliučiai jokios rizikos tų globos namų, senelių namų gyventojams“, – kalbėjo L.Matjošaitytė.

Apsaugos priemonių turi užtekti

Anot pirmininkės, asmens apsaugos priemonių rinkimų komisijų nariams turėtų užtekti. Buvo kreiptasi dėl papildomų priemonių į Sveikatos apsaugos ministeriją, prioriteto tvarka prašoma suteikti tokias asmens apsaugos priemones kaip chalatai, kombinezonai, taip pat antbačiai, kepuraitės, akiniai, respiratoriai ir t.t.

„Prioriteto tvarka taip pat prašome Raseiniams skirti kaip įmanoma skubiau, dar šiandien pat visas jiems reikalingas asmens apsaugos priemones, kadangi žinome, kad ten situacija yra kiekvieną minutę besikeičianti ir prastėjanti. Taip kad tos apaugos priemonės rinkimų komisijas turėtų pasiekti. Kaip žinome, yra operacijų vadovo projektas parengtas, tikimės, jau galbūt ir pasirašytas, komisijos jau netrukus galės į valstybės rezervą atvykti visų asmens apsaugos priemonių pasiimti.

Mes esame pasiruošę prašyti SAM tiek asmens apsaugos priemonių, kiek rinkimų komisijoms jų reikės tam, kad rinkimų komisijų saugus darbas būtų užtikrintas, rinkimų komisijų nariai jaustųsi saugūs, dėvėtų tas asmens apsaugos priemonės, kurios reikalingos būtent konkrečiu atveju einant pas konkrečius rinkėjus. Ir, be jokios abejonės, kad rinkėjai jaustųsi saugūs atvykę į rinkimų apylinkes, nekiltų jokios grėsmės ir neatsirastų joks COVID-19 židinys“, – teigė pirmininkė.

Balsavimas ligoninėse vykdomas pagal konkrečios gydymo įstaigos taisykles, tikino L.Matjošaitytė. Štai Santaros klinikose vadovybės nurodymu įprastuose skyriuose komisijų nariams užtenka medicininių kaukių ar respiratorių, kurie dengtų nosį ir burną, galima, bet neprivaloma, dėvėti ir pirštines, svarbiausia rankas dezinfekuoti.

„Kuomet kalbame apie sudėtingesnius atvejus, infekcinių ligų skyrius, apie skyrius, kur yra pacientai, sergantys COVID-19, tai kiekviena gydymo įstaiga turi savo atskirą tvarką. Dažniausiai siekiant išvengti srautų, susibūrimų, pacientų maišymosi, balsuojama palatose, kai kuriose gydymo įstaigose įrengiama atskira vieta, kur komisijų nariai ateina ir ateina rinkėjai balsuoti.

Kiekviena gydymo įstaiga turi savo tvarką, rinkimų komisijų nariai susisiekia su ta gydymo įstaiga, atstovais, aptaria tvarką, iš anksto žinoma, kokios asmens apsaugos priemonės kokiu atveju reikalingos, kaip dažnai jas keisti“, – teigė L.Matjošaitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas