Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 10 /16:25

VRK vadovė sako, kad agitacijos draudimo paisoma, atsiprašo už nesusipratimus per išankstinį balsavimą

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė teigia, kad artėjant Seimo rinkimams agitacijos draudimo Lietuvoje laikomasi iš esmės tvarkingai. Šis draudimas galioja nuo šeštadienio nakties.
Paskutinė išankstinio balsavimo diena
Paskutinė išankstinio balsavimo diena / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rinkimų agitacija tradiciškai draudžiama likus 30 valandų iki rinkimų pradžios ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos, išskyrus išorinę politinę reklamą, iškabintą iki prasidedant šiam rinkimų agitacijos draudimui.

„Situacija pakankamai rami, visi tikrai laikosi agitacijos draudimo. Iki pirmos valandos nakties politinės reklamos dar matėme daug, tačiau dabar visi susilaiko ir neskelbia“, – 15min šeštadienį popiet sakė L.Matjošaitytė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovė Laura Matjošaitytė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vyriausiosios rinkimų komisijos vadovė Laura Matjošaitytė

Pasak jos, VRK sulaukė vos kelių pranešimų dėl netinkamoje vietoje esančių rinkimų plakatų ar įrašų socialiniuose tinkluose.

Agitacijos draudimas galioja ir kandidatams, ir rinkėjams.

Rinkimų agitacijos draudimo pažeidimas šiuo laikotarpiu asmenims užtraukia baudą nuo 140 iki 300 eurų, komisijų nariams, stebėtojams – nuo 300 iki 1150 eurų.

Bauda žiniasklaidai už neleistiną agitaciją draudimo laikotarpiu užtraukia baudą nuo 2700 iki 6 tūkst. eurų.

Atsiprašo už nesusipratimus per išankstinį balsavimą

Šią savaitę taip pat vyko išankstinis balsavimas. Anot L.Matjošaitytės, VRK sulaukė ne vieno pranešimo, kad agituoti už konkrečias partijas ar politikus galėjo vietinių rinkimų komisijų nariai.

Pasak jos, tai vyko tiek išankstinio balsavimo vietose, tiek, pavyzdžiui, globos namuose.

„Buvo ir pranešimų, kad globos namų gyventojai klausdavo, už ką balsuoti, o įstaigos vadovas pasakydavo“, – teigė VRK pirmininkė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paskutinės išankstinio balsavimo dienos žmonių eilė Lukiškių aikštėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paskutinės išankstinio balsavimo dienos žmonių eilė Lukiškių aikštėje

L.Matjošaitytė tvirtino, kad buvo sulaukta ir vieno pranešimo dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo per išankstinį balsavimą netoli Spaudos rūmų Vilniuje, bet jis nepasitvirtino.

Pasak jos, nė vienas nusižengimas nebuvo sistemingas ar piktybinis, todėl į policiją VRK nesikreipė.

VRK vadovė taip pat sakė, kad išankstinio balsavimo vietose pasitaikė nesusipratimų dėl apsauginių kaukių dėvėjimo ir iš to kilusių konfliktų su rinkimų komisijų nariais.

„Tikrai atsiprašau visų rinkėjų už netinkamus komisijų narių veiksmus. Nemanau, kad tai galėjo vykti piktavališkai, matyt, prisidėjo ir nuovargis, ir visa kita“, – kalbėjo ji.

Seimo rinkimai vyks sekmadienį. Juose dalyvauja 17 politinių partijų.

Apsaugos priemonėmis aprūpinti

VRK pranešė, kad Sveikatos apsaugos ministerija iš valstybės rezervo rinkimų komisijoms skyrė daugiau nei milijoną veido kaukių, po beveik 10 tūkst. respiratorių, apsauginių kombinezonų ir apsauginių akinių.

Komisijų nariams taip pat skirti beveik 10,5 tūkst. apsauginių chalatų, beveik 70 tūkst. vienkartinių pirštinių, 13 tūkst. porų avalynės apdangalų, beveik 70 tūkst. vienkartinių pirštinių, 10,2 tūkst. litrų dezinfekcinio skysčio bei beveik 3 tūkst. 250 ml talpos dezinfekcinio skysčio buteliukų.

Dalis šių priemonių jau yra panaudota išankstinio balsavimo dienomis, taip pat – organizuojant balsavimą sveikatos, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, laisvės atėmimo vietose, lankantis pas rinkėjus, turinčius teisę balsuoti namuose bei einant pas saviizoliacijoje esančius rinkėjus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paskutinė išankstinio balsavimo diena
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paskutinė išankstinio balsavimo diena

Kita dalis bus naudojama spalio 11-ąją, pagrindinę rinkimų dieną.

„Suprantame, koks didelis iššūkis rinkimų komisijų nariams tenka organizuojant balsavimą Covid19 pandemijos kontekste, todėl darome viską, kad tiek jie, tiek ir rinkėjai būtų maksimaliai apsaugoti nuo COVID-19 plitimo grėsmės, – kalbėjo VRK vadovė L.Matjošaitytė.

Pasak jos, šiuo metu visoms rinkimų komisijoms iš valstybės rezervo skirtų asmens apsaugos priemonių pakanka, tačiau jau kitą savaitę, pradėjus pasirengimą antrajam rinkimų turui, nepanaudoti asmens apsaugos priemonių kiekiai bus atsakingai peržiūrėti.

Esant poreikiui, bus dar kartą kreiptasi į Sveikatos apsaugos ministeriją dėl papildomo asmens apsaugos priemonių poreikio rinkimų komisijų nariams užtikrinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas