Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 11 /12:10

Saviizoliacijoje esanti politologė galiausiai gavo galimybę atiduoti balsą

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) žada išsiaiškinti visus pranešimus, kai saviizoliacijoje esantys žmonės informavo nesulaukę rinkimų komisijų narių, tačiau tikina, kad tai galėjo būti pavieniai atvejai, o ne sisteminė spraga.
Politologė Rima Urbonaitė
Rima Urbonaitė / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

VRK atstovė žiniasklaidai Indrė Ramanavičienė BNS sekmadienį sakė, kad iki šiol sulaukta šešių tokių pranešimų, visi šie atvejai bus detaliai ištirti.

Pasak VRK atstovės, šiais metais piliečius namuose lankančių rinkimų organizatorių krūvis gerokai išaugo, nes namuose balsuoti užsiregistravo beveik ketvirtadaliu daugiau žmonių nei per Seimo rinkimus 2016 metais.

„Šiemet namuose balsuoti užsiregistravo 22 proc. daugiau rinkėjų nei prieš ketverius metus 2016 metais. Šiemet balsuoti namuose teisę turi 106 842 žmonės, prieš ketverius metus tokių piliečių mes turėjome 87 433“, – BNS teigė rinkimų komisijos atstovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvoje prasidėjo LR Seimo rinkimai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvoje prasidėjo LR Seimo rinkimai

„Krūvis rinkimų komisijoms, kurios vaikšto į namus ir organizuoja balsavimą namuose, yra padidėjęs ir galėjo atsirasti keletas pavienių atvejų, kur rinkimų komisijos neapsilankė“, – teigė ji.

„Manome, kad tai yra pavieniai atvejai. Šiuo metu turime šešis kreipimusis iš žmonių, kurie norėjo balsuoti būdami saviizoliacijoje ir pas kuriuos nebuvo atvykę. Tikslinamės, ar yra daugiau atvejų ir aiškinsimės kiekvieną atvejį konkrečiai“, – sakė I.Ramanavičienė.

Šeštadienį pasirodė pranešimų, kad keli dėl koronaviruso saviizoliacijoje esantys žmonės nesulaukė rinkimų komisijų narių.

Į šiuos pranešimus sureagavo ir rinkimų stebėjimo organizacija „Baltosios pirštinės“.

„Pasibaigus balsavimui namuose „Baltosios pirštinės“ sulaukė daugiau nei 10 pranešimų iš piliečių, kurie yra saviizoliacijoje ir iš anksto registravosi balsavimui namuose pagal VRK tvarką. Rinkėjai teigia, kad gavo patvirtinimus dėl jų balsavimo namuose, tačiau rinkimų komisijos narių taip ir nesulaukė“, – teigiama sekmadienio rytą išplatintame pranešime spaudai.

Man rūpi mano teisė balsuoti.

„Rinkimų stebėjimo organizacija „Baltosios pirštinės“ siekia išsiaiškinti šių rinkėjų teisių pažeidimų mastą ir kviečia visus susidūrusius su panašia situacija dėl balsavimo namuose pranešti specialiu el. pašto adresu pranesk@baltosiospirstines.lt. Prašome trumpai pristatyti atvejį, pateikti apygardą/apylinkę, su kuria bendrauta, bei kontaktinius duomenis“, – raginama pranešime.

Ten pat teigiama, kad atvejus išnagrinės organizacijos teisininkai ir perduos Vyriausiajai rinkimų komisijai. Svarstoma galimybė kreiptis į teismą.

Prarasta teisė balsuoti

Vilniaus mero patarėja Ieva Dirmaitė šeštadienio vakarą pranešė, kad yra tarp tų, kurie registravosi balsuoti esant saviizoliacijoje, tačiau rinkimų komisijos narių taip ir nesulaukė.

Ji 15min pareiškė, kad valstybė neužtikrino jos konstitucinės teisės dalyvauti rinkimuose.

Analogiškoje situacijoje atsidūrė ir muzikantas Martynas Levickis.

Rinkimų komisijos nariai neatvyko ir pas saviizoliacijoje buvusią politologę Rimą Urbonaitę.

Feisbuke apie tai paskelbusi politikos stebėtoja sakė, kad sulaukusi neigiamo COVID-19 testo, paliks saviizoliacijos vietą ir eis balsuoti.

„Ar man įdomu, jog gausiu baudą dėl saviizoliacijos pažeidimo? Įdomu tik tiek, jog ją sumokėčiau su pasididžiavimu ir net įsirėminčiau“, – teigė R.Urbonaitė.

„Sakysite, rizikuoju kitų žmonių sveikata? Kaip manote, kada rizika didesnė – išeiti dešimtą dieną su tik ką gautu neigiamu testu ar išeiti po keturiolikos dienų be jokio testo, nors gali būti besimptomiu atveju? Tie valdantys situaciją mano, kad antras variantas“, – tvirtino ji.

„Bet man jau nerūpi, ką jie mano. MAN RŪPI MANO TEISĖ BALSUOTI“, – rašė politologė.

Kilus ažiotažui, VRK pažadėjo sekmadienį aplankyti apie keliasdešimt žmonių, neturėjusių galimybės balsuoti saviizoliacijoje.

Tiek I.Dirmaitė, tiek R.Urbonaitė pranešė, kad atvykus rinkimų komisijų atstovams savo balsą galiausiai atidavė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas