Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 02

VRM: stiprinamas institucijų pasirengimas ekstremaliosioms situacijoms

Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos parengtam nutarimo projektui, kuriuo siekiama sustiprinti valstybės ir savivaldybių institucijų bei kitų įstaigų atsparumą grėsmėms ir užtikrinti galimybę joms nepertraukiamai vykdyti funkcijas ekstremaliųjų situacijų metu. Vyriausybės nutarimas apima visas gamtinio ar techninio pobūdžio grėsmes, taip pat – ir Astravo atominės elektrinės galimą branduolinę ar radiologinę avariją, rašoma VRM pranešime spaudai.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Scanpix“ nuotr.

Pasak vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, visos institucijos, atsakingos už gyvybiškai svarbių funkcijų vykdymą, turi būti tinkamai pasirengusios ir sukaupusios jų veiklos vykdymui užtikrinti būtinas priemones, kad laiku reaguotų į ekstremaliąją situaciją ir jos metu užtikrintų veiklos tęstinumą nustatytą laiką.

„Pastarųjų metų patirtis akivaizdžiai rodo, kad privalome būti geriau pasirengę bet kokio pobūdžio ir masto grėsmėms ir ekstremaliesiems įvykiams – ar tai būtų pandemija, stichinė nelaimė ar galima energetinė krizė. Šio nutarimo tikslas – užtikrinti, kad kiekviena institucija galėtų netrukus reaguoti į jos veiklai iškilusią grėsmę ir jau nuo pirmųjų grėsmės minučių pasirūpintų, kad įstaigos veikla nenutrūks tam tikrą laiką ir nepriklausys nuo valstybės rezerve sukauptų priemonių“, – sako vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė.

Siekiant užtikrinti nepertraukiamą veiklą nutikus ekstremaliajai situacijai, valstybės ir savivaldybių institucijos privalės kaupti šias būtinas priemones:

1) veiklos vykdymui užtikrinti būtinas priemones – generatorius, prožektorius, elektrinius šildytuvus, ryšio priemones, kurą, geriamąjį vandenį (buteliukuose), maisto davinius, užklotus, durų ir langų sandarinimo priemones, dozimetrinius matuoklius, dozės galios matuoklius ir kt.;

2) asmens apsaugos priemones – kvėpavimo, odos, galvos, akių, taip pat medicinos priemones, tam tikrus vaistų preparatus, dezinfekcijos priemones.

Vyriausybės nutarime numatyta, kad jeigu dingtų elektra, nustatomas terminas turėti elektros rezervą 1 parai, jeigu įvyktų avarija Astravo atominėje elektrinėje – 30 parų, jeigu kiltų kitų grėsmių – 3 paroms.

Ministerijos ir kitos valstybės institucijos, taip pat įstaigos pagal savo kompetenciją atsako už civilinės saugos organizavimą, pasirengimą ir reagavimą ekstremaliosios situacijos metu. Apsaugos priemonių sąrašą, kiekį ir laikotarpį, kuriam sukauptų apsaugos priemonių turi pakakti nepertraukiamai įstaigų veiklai užtikrinti, nustato Vyriausybė ar jos įgaliota institucija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai