Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 07

VRM viceministras: gyventojai turėtų būti ramūs, kad masinio migrantų paleidimo nebus

Daugeliui į Lietuvą iš Baltarusijos patekusių migrantų artimiausiais mėnesiais sueis vieneri metai, kai jie yra sulaikyti apgyvendinimo stovyklose. Dalis jų greičiausiai galės savarankiškai gyventi Lietuvoje, tikimasi, kad Seimas leis ir įsidarbinti. Kitiems gyvenimas Užsieniečių registracijos centre gali prasitęsti ir ilgesniam laikotarpiui, sako vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.
Irako piliečiais prisistačiusi migrantų grupė stovi prie pat Lietuvos valstybinės sienos netoli Piesčių kaimo (Varėnos r.)
Irako piliečiais prisistačiusi migrantų grupė stovi prie pat Lietuvos valstybinės sienos netoli Piesčių kaimo (Varėnos r.) / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Šalies gyventojai turėtų būti ramūs, kad masinio migrantų paleidimo iš apgyvendinimo vietų tikrai nebus“, – pažymėjo viceministras.

Anot jo, Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir policijos ministerija paprašė pateikti visų rizikų vertinimus. Tai ypač aktualu toms vietovėms, kuriose yra apgyvendinimo centrai – joms bus skiriamas ypatingas dėmesys.

A.Abramavičiaus teigimu, šiuo metu Lietuvoje yra 2 672 užsieniečiai, gyvenantys penkiuose registracijos centruose, kuriuos galima išskirti į dvi kategorijas – neteisėtus migrantus ir prieglobsčio prašytojus.

1467 užsieniečiai yra laikomi neteisėtais migrantais – jie arba nesiprašė prieglobsčio, arba jiems valstybės apsauga nebuvo suteikta. Dar 1160 yra prieglobsčio prašytojai – jų prašymai arba tebenagrinėjami, arba dar vyksta teisminiai procesai, kuriuose jie skundžia nepalankius sprendimus.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Arnoldas Abramavičius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Arnoldas Abramavičius

Anot A.Abramavičiaus, Seime šiuo metu yra pateiktos Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisos, kurios šiek tiek liberalizuotų galimybę migrantams įsidarbinti Lietuvoje.

Pernai lapkritį Seimas nutarė, kad į Lietuvą neteisėtai patekę migrantai negalėtų penkerius metus legaliai dirbti šalyje, tačiau dabar, anot vidaus reikalų viceministro, situacija yra pasikeitusi – migracijos krizė apslopusi, o tvora pasienyje su Baltarusija beveik pastatyta.

„Iš to išeinant – šiek tiek tos atgrasymo priemonės galėtų būti liberalesnės“, – sakė jis.

„Tai nepaneigia būtinybės juos išsiųsti į kilmės šalį. VRM pritaria tokios galimybės atsiradimui (...) kad užsienietis galėtų savarankiškai gyventi ir išsilaikyti pats, jei nėra galimybės jo išsiųsti į kilmės šalį“, – pabrėžė A.Abramavičius.

Vidaus reikalų ministerija taip pat siūlo ir nebetaikyti judėjimo apribojimų migrantams, praėjus metams nuo jų registracijos Lietuvoje.

Vis dėlto skirtingą statusą turintiems migrantams po vienerių metų bus taikomos skirtingos priemonės. Prieglobsčio prašytojų atžvilgiu sprendimus priims Migracijos departamentas, tikėtina, kad „dauguma jų bus be judėjimo apribojimų“.

Anot A.Abramavičiaus, departamentas galės priimti sprendimus tiek leisti migrantams gyventi savarankiškai, tiek toliau juos apgyvendinti centruose, su pilnu valstybės išlaikymu.

Tuo metu dėl neteisėtų migrantų statusą turinčių užsieniečių sprendimus priims teismai, į kuriuos kreipsis Valstybės sienos apsaugos tarnyba.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pasienietis saugo sulaikytus migrantus, kurie atėjo į Marcinkonių (Varėnos raj.) parduotuvę nuo sienos nutolusią apie 20 km.
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pasienietis saugo sulaikytus migrantus, kurie atėjo į Marcinkonių (Varėnos raj.) parduotuvę nuo sienos nutolusią apie 20 km.

Pasieniečiai teismų turėtų prašyti arba pratęsti judėjimo apribojimus dar pusei metų, arba skirti alternatyvias priemones, kurių įvardijama mažiausiai trys.

Pirmoji – migrantas gali gyventi savo pasirinktoje vietoje ir nustatytu laiku periodiškai registruotis pasieniečių ar kitoje įstaigoje. Jis tai turėtų daryti atvykdamas į įstaiga arba elektroninio ryšio priemonėmis.

Antroji – migranto priežiūra gali būti patikėta Lietuvos piliečiui arba teisėtai Lietuvoje gyvenančiam užsieniečiui, jei šis įsipareigojo rūpintis migrantu ir jį išlaikyti.

„Trečia alternatyva – užsienietis gali būti apgyvendintas Užsieniečių registracijos centre arba kitoje tam pritaikytoje vietoje, netaikant judėjimo laisvės apribojimų, arba apgyvendintas, nustatant teisę judėti tik apgyvendinimo vietai priklausančioje teritorijoje“, – sakė A.Abramavičius.

Pastaroji priemonė būtų taikoma tik tuomet, kai migrantas kelia grėsmę viešajai tvarkai arba saugumui.

„Manome, kad tokių atveju nebus daug. Kita vertus, realybė yra tokia, kad dalis iš jų yra dalyvavę riaušėse, kurstę tam tikrus neramumus. Tokiu atveju, kreipdamasi į teismą, VSAT numatys tas rizikas“, – pažymėjo viceministras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Migrantų stovykla Medininkuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Migrantų stovykla Medininkuose

Teismai taip pat galės leisti gyventi užsieniečių registracijos centruose ir tuomet, jei migrantas neturi galimybės gyventi savarankiškai.

„Visiems užsieniečiams bus teikiama būtinoji medicinos pagalba, vaikams – švietimo paslaugos“, – teigė A.Abramavičius.

Jis pabrėžė, kad pasieniečiams bus itin svarbu žinoti, kur gyvena konkretus migrantas, nes visų jų atžvilgiu yra arba bus priimti sprendimai dėl išsiutimo į kilmės valstybę, tad visą laiką bus ir toliau bandoma tai padaryti.

„Ar visiems pavyks įvykdyti tuos išsiuntimus, tai čia kitas klausimas. Bet neteisėtų migrantų grąžinimas į kilmės šalis bus aktyviai tęsiamas ir toliau, nepaisant to, kur jie pasirinks gyvenamąją vietą – ar jie gyvens savarankiškai, ar centre, vis tiek sprendimas dėl išsiuntimo galios“, – teigė A.Abramavičius.

VRM nuotr./Iš Vilniaus oro uosto į Iraką savo noru išskrido 98 migrantai
VRM nuotr./Iš Vilniaus oro uosto į Iraką savo noru išskrido 98 migrantai

Jis taip pat patikino, kad ir toliau galios pasiūlymas grįžti į gimtąją šalį savanoriškai. Iki šiol juo pasinaudojo 1075 migrantai, grįžimo namo laukia dar 45. Visiems jiems ministerija skiria 1000 eurų išmoką ir nemokamus skrydžio bilietus.

Absoliuti dauguma grįžusiųjų – irakiečiai, kurių į Lietuvą ir atėjo daugiausiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas