Prenumerata nuo 0,50 Eur/mėn! Paskutinės akcijos savaitės.
Išbandyti
2021 12 25 /12:55

VSAT: į Lietuvą bandė patekti 7 migrantai, Kabelių užkardoje rastas paeiti negalėjęs siras dar ligoninėje

Nuo penktadienio vidurnakčio iki šeštadienio pasieniečiai draudžiamose vietose iš Baltarusijos į Lietuvą neleido patekti 7 migrantams, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT). Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių ketvirtadienį įleistų užsieniečių nebuvo. VSAT taip pat pateikė daugiau informacijos apie penktadienį Kabelių užkardos teritorijoje rastą vaikščoti negalintį sirą – šis šiuo metu dar ligoninėje.
Spaudos konferencija prie Lietuvos ir Baltarusijos pasienio
Spaudos konferencija prie Lietuvos ir Baltarusijos pasienio / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienio vakarą Kabelių užkardos teritorijoje buvo rastas negalintis vaikščioti siras. Jį aptiko savanoriai, kurie, 15min žiniomis, iškvietė greitąją pagalbą ir apie įvykį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnams.

Kaip šeštadienio rytą pranešė VSAT, įtariama, kad minėti savanoriai slėpė nuo pasieniečių jo buvimo vietą ir galimai laiku nepasirūpino, kad žmogui pagalba būtų suteikta kuo greičiau.

„Sirijos piliečio pasą turintis vyras ketvirtadienį vakarop aptiktas miške Varėnos rajone, pasienio su Baltarusija ruože. Šiose vietose patruliuojantys pasieniečiai galėjo iškart atvykti į šią vietą ir užsieniečiui, jei reikėtų, iškviesti greitąją pagalbą. Taip visuomet daroma esant abejonių dėl VSAT pareigūnų sulaikytų migrantų sveikatos būklės.

Apie žmogaus buvimo vietą žinoję ir neaiškių tikslų siekę savanoriais save vadinantys asmenys panoro patys pirmiau pasiekti nuošalią vietovę Varėnos rajone bei surengti dar vieną, įtariama, parodomąją „gelbėjimo operaciją“. Tik vėliau apie įvykį buvo informuoti pasieniečiai ir medikai.

Pastariesiems po to atvykti į mišką iki užsieniečio, suprantama, irgi reikėjo laiko. Greitoji pagalba sirą išgabeno į ligoninę, ten jis praleido naktį iš penktadienio į šeštadienį ir tebebuvo ryte“, – penktadienį pranešė VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

Vėliau G.Mišutis BNS taip pat patvirtino, kad minėtas Sirijos pilietis yra pervežtas iš Druskininkų ligoninės į Vilnių.

VSAT atstovas šeštadienį pranešė, kad sirą radusiems savanoriams skirtos administracinės baudos po 100 eurų.

„Vieta, kur rastas migrantas, yra pasienio ruožo teritorijoje, kur dėl Baltarusijos režimo organizuoto masinio užsieniečių antplūdžio yra paskelbta nepaprastoji padėtis. Į šį ruožą asmenų patekimas yra negalimas, išskyrus kelias išimtis“, – baudų savanoriams skyrimą aiškino G.Mišutis.

Siras klaidžiojo dvi dienas

„Sienos grupė“ savanorė Rita Škriadaitė BNS patvirtino, kad baudos skirtos šios nevyriausybinės organizacijos savanoriams. Anot jos, organizacija informaciją apie sušalusį migrantą gavo penktadienį ir vietą pasiekė per kiek daugiau nei valandą.

Jos žiniomis, Sirijos pilietis galėjo nušalti galūnes, jis teigė pasienyje klaidžiojęs dvi dienas.

„Jam yra didelės kūno vietos nušalusios ir, turbūt, bus šalinamos. Nežinau, ar jis tikrai būtų gavęs medicininę pagalbą“, – svarstė ji.

Anot jos, organizacija, priešingai, nei VSAT, teikia humanitarinę pagalbą, o šiuo atveju siro būklę įvertino ir medicininį išsilavinimą turintys atstovai.

„Mes vykdydami pirmąsias akcijas visuomet informuodavome VSAT, bet tai baigdavosi tuo, kad mes negalėdavome pasiekti tikslinių grupių ir suteikti pagalbą. O tai yra ir žmonių perrengimas, nusimanome ir apie politinius kontekstus, surenkame duomenis, kad galėtumėme informuoti artimuosius, nes nevyksta jokia identifikacija pasienyje, duodame maisto, su mumis buvo ir medikai“, – sakė R.Škriadaitė.

„Mes pabrėžiame, kad mes nepažeidžiame įstatymų, mes tų žmonių niekur nevežame, nevedame, neduodame krypčių, kaip ir kur judėti, mes tik suteikiame pagalbą“, – pridūrė ji.

Vėl aidėjo šūviai

Penktadienio naktį ties Lazdijų rajonu prie sienos Baltarusijos pusėje buvo iššauti du šūviai.

Ketvirtadienį VSAT pareigūnai apgręžė 5 į Lietuvą bandžiusius patekti užsieniečius, trečiadienį – 8. Antradienį nefiksuotas nė vienas atvejis, kad iš Baltarusijos neteisėtai būtų bandę patekti migrantai. Pirmadienį neįleisti 4 tokie asmenys, sekmadienį – 33, šeštadienį – 13.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai VSAT pareigūnai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių migrantų, jų į Lietuvą nepateko 8041 (vidurnakčio iš penktadienio į šeštadienį duomenys). Tarnybinių ginklų Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą pasienyje panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje tebevykdoma sustiprintu režimu.

Latvijos pasieniečiai penktadienį neįleido 57 iš Baltarusijos bandžiusių patekti migrantų. Ketvirtadienį tokių apgręžtųjų buvo net 103. Latvijoje jau antrą savaitę yra gerokai išaugęs bandymų kirsti sieną iš Baltarusijos skaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – kompiuteriniai žaidimai ir turnyrai, virtualios pramogos ir „OG Version“ koncertas
Reklama
Patirti pelkes miesto širdyje: Vilniaus „Akropolyje“ lankytojai kviečiami į interaktyvų labirintą
Siųsk nuotrauką – laimėk paspirtuką!
Reklama
Parduotuvėse – naujiena loterijų ir gyvūnų mylėtojams