Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 26

VSAT: į šalį bandė patekti 14 migrantų, dėl humanitarinių priežasčių įleistas 1

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) nurodo, kad nuo šeštadienio vidurnakčio iki sekmadienio pasieniečiai draudžiamose vietose iš Baltarusijos į Lietuvą neleido patekti 14 migrantų.
Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba
Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių šeštadienį įleistas vienas užsienietis.

Šeštadienį VSAT gavo pranešimą, kad į ligoninę Vilniuje iš Varėnos rajono išvakarėse atvežtas migrantas joje liks mažiausiai iki kitos savaitės.

Penktadienio vakarą Kabelių užkardos teritorijoje buvo rastas negalintis vaikščioti siras. Jį aptiko savanoriai, kurie, 15min žiniomis, iškvietė greitąją pagalbą ir apie įvykį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnams.

VSAT nurodo, kad informaciją apie šio pasienyje su Baltarusija šalusio Sirijos piliečio buvimo vietą savanoriai nuslėpė nuo pasieniečių bei greitosios pagalbos: „Šeštadienį viena iš vadinamųjų savanorių naujienų agentūrai BNS pripažino, kad ...organizacija informaciją apie sušalusį migrantą gavo penktadienį ir vietą pasiekė per kiek daugiau nei valandą“. Pavyzdžiui, žiemą atvažiuoti į šią nuošalią vietovę miške prie Baltarusijos sienos iš Vilniaus reikia iki pustrečios valandos.

Laiku informaciją gavę pasieniečiai čia galėjo būti jau po kelių minučių ir kaip visada, kai kyla abejonių dėl migrantų sveikatos, iškviesti greitąją pagalbą. Dėl to medikai į įvykio vietą būtų atskubėję ir migrantą išgabenę nepalyginamai anksčiau, nei tai įvyko penktadienį. Tikėtina, kad tuomet gerokai pavėluotą žmogaus „gelbėjimo operaciją“ surengusių vadinamųjų savanorių atstovei nebūtų tekę konstatuoti, jog „jam yra didelės kūno vietos nu-šalusios ir turbūt bus šalinamos“.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai pareigūnai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių migrantų, jų į Lietuvą nepateko 8055 (vidurnakčio iš šeštadienio į sekmadienį duomenys).

VSAT nurodo, kad tarnybinių ginklų Lietuvos pasieniečiai ir jiems talkinantys kariai praėjusią parą pasienyje nenaudojo. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje tebevykdoma sustiprintu režimu.

Latvijos pasieniečiai šeštadienį neįleido 68 iš Baltarusijos bandžiusių patekti migrantų, teigia VSAT. Penktadienį tokių apgręžtųjų buvo 57, ketvirtadienį – net 103. Latvijoje jau antrą savaitę yra gerokai išaugęs bandymų kirsti sieną iš Baltarusijos skaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas