Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 06 /13:47

VSAT: per kontrolės punktus į Lietuvą neatėjo nė vienas prieglobsčio prašytojas

Kol kas nė vienas užsienietis nepasiprašė prieglobsčio pasienio kontrolės punktuose, 15min penktadienį teigė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Rokas Pukinskas. VSAT vadas Rustamas Liubajevas penktadienį sakė, kad šimtu procentų negalime žinoti, kur atsiduria pasieniečių apgręžti migrantai, tačiau tikėtina, kad jie lieka pasienio ruože Baltarusijos pusėje ir jų ten šiuo metu gali būti pakankamai daug.
Koncertinos statybos Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje
Koncertinos statybos Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pirmadienį leido pasieniečiams apgręžti į Lietuvą vykstančius neteisėtus migrantus ir nukreipti juos į pasienio punktus.

Pagal šį sprendimą, prieglobsčio Lietuvoje norintys prašyti užsieniečiai tai gali padaryti pateikę prašymą Lietuvos pasienio kontrolės punktuose.

„Pletkų nekomentuosime, – penktadienį 15min paklaustas apie sklandančias kalbas, kad per kontrolės punktą į Lietuvą atėjo grupė čečėnų, sakė VSAT Komunikacijos skyriaus vedėjas R.Pukinskas. – Netiesa. Daug gandų aš girdėjau, bet tokių žinių neturime“.

Tarnybos atstovo teigimu, nuo to laiko, kai migrantai nukreipiami į pasienio punktus, per juos patekti į Lietuvą ir paprašyti prieglobsčio mūsų šalyje nepanoro nė vienas užsienietis.

VIDEO: Žvilgsnis iš vidaus: kokiomis sąlygomis konteineriniuose nameliuose gyvens migrantai?

R.Liubajevas: kartais atitraukiame pajėgas

Penktadienį Seime VSAT vadas R.Liubajevas sakė, jog mūsų šalies pasieniečiai girdėjo šūvius.

„Tačiau tie garsai ateidavo ne iš Baltarusijos respublikos teritorijos, tokie šūviai buvo girdėti“, – sakė jis.

R.Liubajevo teigimu, jaučiamas Baltarusijos pareigūnų skaičiaus pasienyje padidėjimas.

„Prie valstybės sienos tie pareigūnai pradėjo taikyti tam tikras atgrasymo priemones. Jie, kaip informuoja mūsų sargybos, turi specialiąsias priemones ir jie irgi šiuo metu yra išsidėstę prie valstybės sienos“, – teigė VSAT vadas. Jis pridūrė, kad baltarusių pareigūnų padaugėjo jautriausiuose taškuose.

Anot tarnybos vado, pasitaikė atvejų, kai Baltarusijos pareigūnai nedavė žmonėms maisto, vandens.

„Ir tie žmonės sudėtingomis oro sąlygomis buvo prie sienos. Tiesiog tokiu atveju mūsų pareigūnai atsitraukdavo nuo valstybės sienos, kad būtų šioks toks signalas tiems žmonėms, kad jie gali atvykti, jeigu yra iš tikrųjų sudėtinga situacija“, – kalbėjo jis.

Tačiau VSAT vadas pabrėžė, kad daugeliu atveju migrantai tiesiog stovi Baltarusijos pusėje.

Penktadienį paklaustas, ar yra žinių, kur pasieniečių apgręžti žmonės atsiduria, R.Liubajevas teigė, kad to visu šimtu procentų žinoti mes negalime.

„Tačiau mes įsivaizduojame, kad jie lieka pasienio ruože ir jų ten šiuo metu gali būti pakankamai daug ir situacija ten irgi yra labai sudėtinga“, – teigė VSAT vadas.

Jis sakė, kad įmanoma, jog tie patys žmonės mėgins pereiti sieną kitoje vietoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rustamas Liubajevas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rustamas Liubajevas

15min ketvirtadienį paskelbė, kad pasitaikė atvejis, kai migrantai Baltarusijos pusėje stovėjo ilgiau nei parą ir nebuvo praleidžiami šios šalies pareigūnų.

„Kalbu būtent apie tas situacijas, kai matydami tokią padėtį tų žmonių, priimdavo sprendimus atitraukti pajėgas nuo valstybės sienos, kad žmonės, jeigu jie matytų poreikį atvykti, atvyktų“, – teigė R.Liubajevas.

Paklaustas, ar būna taip, kad Lietuvos pasieniečiai migrantus nuveža ten, kur nėra baltarusių, ir ten juos apgręžia, VSAT vadas teigė, kad mūsų šalies pareigūnai siūlo migrantams atvykti į kontrolės punktus.

„Kiekvienas mūsų sargybos vyresnysis įgaliotas įvertinti situaciją ir priimti atitinkamą sprendimą vietoje, ir jis turi įvertinti aplinkybių visumą ir priimti atitinkamą sprendimą, ar jis šiuo metu įleidžia, ar jis vis dėl to rekomenduoja atvykti teisėtai“, – pabrėžė jis.

V.Valentinavičiaus įspūdžių nekomentavo

R.Liubajevo teigimu, pareigūnai įpareigoti suteikti informaciją apie teisėtą patekimą į Lietuvą, tačiau daugelis migrantų nekalba nei anglų, nei rusų, o kartais – net arabų kalbomis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Valentinavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Valentinavičius

Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vedėjas Vytautas Valentinavičius penktadienį pasidalijo savo įspūdžiais po nakties Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje.

V.Valentinavičius rašė, kad migrantams nebuvo suteikta informacija apie galimybę į Lietuvą patekti legaliai.

R.Liubajevas teigė V.Valentinavičiaus komentaro dar nespėjęs perskaityti.

„Vis dėl to susilaikyčiau nuo konkrečių komentarų. Vis dėl to kiekvienas žmogus gali turėti vienokią ar kitokią nuomonę. Nežinau, ką jis konkrečiai minėjo savo feisbuko paskyroje, ką jis kalbėjo tikrai nesu susipažinęs, bet manyčiau, kad reikia atsakingai tą informaciją vertinti. situacija prie valstybės sienos yra sudėtinga dėl įvairių priežasčių ir dėl Baltarusijos pareigūnų atitinkamų veiksmų“, – sakė jis.

VSAT atstovas BNS penktadienį teigė, kad turima žinių, jog migrantai, neteisėtai bandantys kirsti Baltarusijos ir Lietuvos sieną, žino, kur yra pasienio kontrolės punktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas