Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 26

VSD įspėja: aštrėja „Suverenų“ judėjimo atstovų konfliktai su valstybės institucijomis

Panaikinus per pandemiją įvestus ribojimus vadinamųjų „suverenų“ idėjų populiarumas Lietuvoje sumažėjo ir tikėtina, kad judėjimo narių skaičius Lietuvoje neauga, tačiau kai kurie jų toliau aktyviai konfliktuoja su valstybės institucijomis, trečiadienį paskelbė Valstybės saugumo departamentas (VSD). „Suverenais“ skelbiasi esantys ir savo vaikus iš valstybės laikinos globos pagrobę sutuoktiniai Vilčinskai.
Valstybės saugumo departamentas
Valstybės saugumo departamentas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Vadinamieji „suverenai“, kuriais esantys skelbiasi ir savo vaikus iš valstybės laikinos globos pagrobę sutuoktiniai, vadovaujasi valstybės teisėtumą neigiančia antivalstybine ekstremistine ideologija“, – feisbuke rašo VSD.

Suverenais skelbiasi esantys ir sutuoktinių pora, praėjusią savaitę galimai savavališkai pasiėmę tris savo 5, 7 ir 9 metų amžiaus vaikus iš Kaune esančio vaikų gerovės centro „Pastogė“.

Primename, kad policija tebeieško Ingos ir Mindaugo Vilčinskų, kurie dingo kartu su savo trimis vaikais.

Vaikai iš šeimos buvo paimti birželį. Kaip skelbta, vaikai nelankė mokyklos, nesilankė pas gydytojus, šeima nepriėmė siūlomos pagalbos.

VSD duomenimis, Lietuvoje save su „suverenais“ tapatina keletas šimtų gyventojų, aktyviau veikia keliasdešimt Sovietų sąjungos piliečiais save laikančių „suverenų“, feisbuke trečiadienį informavo departamentas.

„Kai kurie jų viešai reiškia nostalgiją sovietmečiui, pagarbą sovietų kariams skirtiems monumentams, anksčiau bendradarbiavo su prokremliškais propagandistais Lietuvoje, vyko į Baltarusiją „gerinti“ dvišalių santykių ir teigiamai atsiliepė apie šį režimą.

„Suverenai“ Lietuvoje taip pat siekia nutraukti ryšius su valstybės institucijomis ir privačiomis kompanijomis (pvz., uždaro sąskaitas bankuose), gamina savo ir grąžina valstybės išduotus dokumentus ir ženklus (pvz., valstybinius automobilio numerius), aktyviai užsiima „popieriniu terorizmu“. Prasidėjus pandemijai kai kurie save „suverenais“ laikantys asmenys buvo nubausti dėl ribojimų nesilaikymo ir teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymo“, – teigia VSD.

Anot VSD, nuosekliai laikantis „suverenų“ idėjų neįmanoma išvengti konfliktų su valstybės institucijomis, galinčių peraugti į smurtinius susidūrimus, ypač su policijos pareigūnais. Kai kurie „suverenai“ Lietuvoje pasižymi agresyvia retorika, linkę nevykdyti teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų, yra ideologiškai palankūs Rusijos ir Baltarusijos režimams.

VSD pažymi, kad „suverenais“ pasiskelbę asmenys nepripažįsta valstybės institucijų sprendimų ir yra įsitikinę, kad gali nevykdyti teisės aktuose įtvirtintų gyventojų pareigų.

„Suverenų“, taip pat „gyvų žmonių“, „laisvų žmonių“ judėjimas kilo JAV XX amžiaus antrojoje pusėje, vėliau išplito kitose valstybėse.

„Per pandemiją „suverenų“ judėjimas išpopuliarėjo, nes sukėlė iliuziją, kad tampant „suverenais“ galima išvengti pandemijos ribojimų. Panaikinus per pandemiją įvestus ribojimus „suverenų“ idėjų populiarumas sumažėjo, tikėtina, kad judėjimo narių skaičius Lietuvoje neauga, tačiau kai kurie jų toliau aktyviai konfliktuoja su valstybės institucijomis.

Įvairiose valstybėse skirtingas „suverenų“ grupes vienija valstybės institucijų nepripažinimas ir įstatymų atmetimas. Tapę „suverenais“ jie atsisako piliečio pareigų (pvz., mokėti mokesčius) ir valstybės išduotų dokumentų, nutraukia sutartis, nepripažįsta teismų sprendimų (dažnai nemoka baudų) ir taip nesėkmingai bando išvengti laisvės atėmimo bausmių, gamina savo dokumentus ir kitus institucijų išduodamus ženklus (dažnai automobilio valstybinius numerius), neteisėtai užvaldo nenaudojamą žemę ar nekilnojamąjį turtą, bando legaliai ar nelegaliai įsigyti ginklų.

„Suverenai“ dažnai pasižymi agresyviu elgesiu, provokuoja ir įžeidinėja valstybės institucijų atstovus, užsiima „popieriniu terorizmu“ (beprasmiu ir ilgalaikiu susirašinėjimu ar bylinėjimusi su valstybės institucijomis), nevykdo teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų. Agresyvus elgesys kartais virsta „suverenų“ įvykdytais smurtiniais išpuoliais, riaušių sukėlimu ir teroristiniais aktais“, – rašoma VSD pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas