Sportas gyvai

VSD teigia informavusi NSGK dėl E. Vaitkaus pasisakymų, pagrindo tyrimams kol kas nemato

Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Darius Jauniškis teigia su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) komitetu pasidalijęs informacija apie buvusio kandidato į prezidentus Eduardo Vaitkaus retoriką nacionalinio saugumo požiūriu, bet tyrimams pagrindo kol kas nemato.
Darius Jauniškis
Darius Jauniškis / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

„Jeigu būtų fiksuota kokių nors ryšių su Kremliumi, tai tokie veikėjai paprastai turėtų sėdėti kalėjime, bet faktas, kad Lietuva, yra demokratinė valstybė. Kiekvienas turi teisę reikšti savo nuomonę, kokią jisai turi“, – žurnalistams po NSKG posėdžio antradienį teigė D. Jauniškis. 

„Šituo atveju žvalgybos institucijos savo darbą atlieka, bet kai tai jau peržengs tam tikras ribas ir tie dalykai kriminalizuosis, tai tada bus atitinkami kitokie veiksmai“, – pridūrė jis.

Šį mėnesį NSGK kreipėsi į VSD prašydamas įvertinti kandidatų į prezidentus retoriką nacionalinio saugumo požiūriu.

NSGK pirmininkas konservatorius Arvydas Pocius yra teigęs, kad vertinimo prašosi kai kurių kandidatų vieši pasisakymai apie tai, jog Lietuva turėtų išstoti iš NATO ir Europos Sąjungos (ES), glaudžiau bendradarbiauti su Rusija ir panašūs.

Per prezidento rinkimų kampaniją medikas E. Vaitkus pasisakė už aukščiausių politinių kontaktų atnaujinimą su karą Ukrainoje pradėjusia Rusija, taip pat Baltarusija. Jis tvirtino, kad Rusija nekelia grėsmės Lietuvai, kritikavo Lietuvos narystę ES ir NATO.

Per prezidento rinkimus, dalies ekspertų vertinimu, Kremliaus naratyvus reiškęs E. Vaitkus surinko 104 tūkst. rinkėjų balsų ir liko penktoje vietoje. Iš aštuonių kandidatų jis daugiausia balsų gavo Šalčininkų rajone ir Visagine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius