Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 06

VTEK: buvusio komisijos pirmininko R.Valentukevičiaus teiginiai apie dabartinio vadovo paskyrimą neatitinka tikrovės

Prieš pat naujojo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) vadovo Virginijaus Kanapinsko paskyrimą pasipylė abejonių virtinė. V.Kanapinskas jau metus eina šias pareigas kaip laikinasis komisijos pirmininkas, Seimas turėtų nuspręsti, ar jis bus paskirtas nuolatiniu vadovu. Bet buvęs VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius žurnalistams pareiškė, kad V.Kanapinskas laikinuoju vadovu buvo paskirtas posėdyje, kuris nevyko. VTEK tokius teiginius neigia.
Romas Valentukevičius
Romas Valentukevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Naujienų portalas Alfa.lt skelbė, kad V.Kanapinsko paskyrimas laikinuoju vadovu kelia abejonių, nes ant posėdžio protokolo yra buvusio VTEK vadovo R.Valentukevičiaus parašas, dokumentas teigia, kad būtent jis tuo metu pirmininkavo posėdžiui, tačiau dabar R.Valentukevičius aiškina, kad jokio posėdžio tuo metu nevyko arba jis jame nedalyvavo. Po šios žinios liberalas Eugenijus Gentvilas pasiūlė stabdyti laikinojo VTEK vadovo V.Kanapinsko paskyrimą nuolatiniu, kuris Seime turėtų vykti kitą savaitę. Darbotvarkėje numatyta, kad Seimo nariai dėl šio klausimo balsuos slaptai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virginijus Kanapinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virginijus Kanapinskas

Tačiau VTEK išplatintame pranešime neigiami buvusio VTEK vadovo R.Valentukevičiaus žodžiai ir teigiama, kad posėdis vyko, o jam pirmininkavo pats R.Valentukevičius, tai įrodo ir dokumentai su R.Valentukevičiaus parašu.

Primename, kad R.Valentukevičius buvo priverstas trauktis iš VTEK vadovo pareigų. Kritikos R.Valentukevičius sulaukė, kai vienasmeniškai išaiškino, kad tuometinė Seimo narė Greta Kildišienė neprivalėjo deklaruoti, jog naudojasi mamos iš „Agrokoncerno“ nuomojamu automobiliu. Šį klausimą vėliau iš naujo nagrinėjusi VTEK priėmė kitokį sprendimą ir pareiškė, kad nedeklaruodama, jog naudojasi partijos pirmininko Ramūno Karbauskio valdomo koncerno automobiliu, G.Kildišienė pažeidė įstatymą. Dar anksčiau R.Valentukevičius sulaukdavo priekaištų dėl institucijos politizavimo, jis kritikuotas dėl neįžvelgiamų politikų pažeidimų.

VTEK išplatintame pranešime spaudai skelbiama, kad komisija kategoriškai nesutinka su tikrovės neatitinkančiais buvusio VTEK pirmininko R.Valentukevičiaus teiginiais.

„2017 m. kovo 15 d. įvyko VTEK narių susitikimas su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu. Jo metu buvo aptarta, kas turėtų laikinai eiti VTEK pirmininko pareigas nuo 2017 m. kovo 20 d., kai pasibaigs R.Valentukevičiaus įgaliojimai.

Aptarus, kad šias pareigas galėtų eiti VTEK narys Virginijus Kanapinskas, 2017 m. kovo 17 d. 13 val. vykusiame VTEK posėdyje buvo nutarta, kad nuo 2017 m. kovo 20 d. VTEK pirmininko pareigas laikinai eis VTEK narys V.Kanapinskas. Šiame posėdyje dalyvavo tuometinis VTEK pirmininkas R.Valentukevičius, VTEK nariai Saulius Katuoka, V.Kanapinskas ir Dalia Paulauskaitė (pastaroji VTEK narė posėdyje dalyvavo nuotoliniu būdu – su ja buvo kalbama telefonu)“, – rašoma VTEK pranešime.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./VTEK posėdis dėl Petro Gražulio
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./VTEK posėdis dėl Petro Gražulio

VTEK aiškina, kad posėdžio protokolą rengia VTEK sekretorius. Protokolą pasirašo posėdžio pirmininkas ir sekretorius. Todėl atitinkamai buvo įformintas ir 2017 m. kovo 17 d. VTEK posėdis. Pabrėžtina, kad šiam posėdžiui pirmininkavo ir protokolą pasirašė būtent R.Valentukevičius, kurio įgaliojimai tęsėsi iki 2017 m. kovo 20 d. Be kita ko, jis tą pačią kovo 17 d. perdavė V.Kanapinskui įstaigos antspaudą, registravimo pažymėjimą ir teisę naudotis VTEK administracinėmis patalpomis pagrindžiančius dokumentus, pasirašydamas priėmimo-perdavimo aktą.

Taip pat žurnalistų publikacijoje prieš daugiau nei metus įvykęs laikinojo VTEK pirmininko V.Kanapinsko paskyrimas kritikuojamas ir dėl to, kad jis nebuvo vyriausias komisijos narys. Teigiama, kad pagal įstatymą atsistatydinus vadovui, laikinai pareigas eiti turėjo vyriausias komisijos narys, o V.Kanapinskas buvo jauniausias. Tačiau taip pat teigta, kad visi kiti vyresni VTEK nariai atsisakė laikinai vadovauti komisijai, todėl pareigose liko V.Kanapinskas.

„Tai, kad VTEK pirmininkas gali būti skiriamas iš VTEK narių, savaime nereiškia, jog bet kuris iš jų, nedavęs asmeninio sutikimo ir nebūdamas paskirtas pirmininku, atsižvelgiant tik į amžiaus kriterijų, besąlygiškai privalėtų neribotą laiką vykdyti visas laikinojo VTEK pirmininko funkcijas. Šį principą savo sprendime yra akcentavęs ir Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Pabrėžtina, kad 2017 m. pasikeitus VTEK sudėčiai (Seimas paskyrė du naujus VTEK narius – Edmundą Sakalauską ir Antaną Šenavičių), VTEK nariai atitinkamai lapkričio 17 d. ir gruodžio 15 d. susirinko į posėdžius, kuriuose iš naujo sprendė, kas galėtų laikinai eiti VTEK pirmininko pareigas. Abiejuose posėdžiuose nuspręsta šiuos įgaliojimus patikėti pastaruosius metus VTEK laikinai vadovavusiam ir antrai kadencijai į VTEK nario pareigas Seimo paskirtam V.Kanapinskui“, – rašoma VTEK pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas