Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 22

VTEK: komisija yra nepriklausoma, politikams draudžiama daryti įtaką jos sprendimams

Viešojoje erdvėje praėjusią savaitę keltos abejonės, ar Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nepatyrė politikų spaudimo. VTEK žiniasklaidai išplatintame pranešime pažymi, kad atlikdama savo funkcijas ir priimdama sprendimus pagal suteiktą kompetenciją, yra nepriklausoma. Valstybės politikams, pareigūnams, politinėms partijoms, asociacijoms, kitiems juridiniams ar fiziniams asmenims draudžiama daryti įtaką dėl sprendimų priėmimo procedūros ir turinio.
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

VTEK yra kolegiali, iš penkių Seimo paskirtų narių susidedanti institucija, pagal savo funkcijas atliekanti tyrimus ir priimanti teisinių padarinių sukeliančius sprendimus dėl valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų elgesio. Diskutuojant apie VTEK reputaciją, būtina kalbėti apie laikotarpį, kai VTEK vadovavo Romas Valentukevičius. Būtent vienasmeniai jo ir tuometinio Prevencijos skyriaus vedėjo Mindaugo Siaurio sprendimai – pvz., viršijant įgaliojimus pateiktos rekomendacijos, siūlymas įteisinti korupcinį atsidėkojimą medikams pinigais ir kt. – pakenkė VTEK reputacijai. Pasitraukus R.Valentukevičiui, VTEK į savo veiklą sugrąžino kolegialumo principą, išskaidrino sprendimų priėmimų procesą, atvėrė savo posėdžius ir balsavimo rezultatus visuomenei bei žiniasklaidai. VTEK sprendimus tikrinantys teismai iš 185 VTEK pernai metais priimtų sprendimų panaikino tik vieną.

Atkreiptinas dėmesys, kad bandymą daryti įtaką VTEK patyrė 2017 m., tačiau tai darė ne Seimo nariai, o M.Siaurys. Jis darė neteisėtus garso įrašus ir, jais manipuliuodamas, prašė VTEK narių nutraukti jo atžvilgiu pradėtą tarnybinio nusižengimo tyrimą bei leisti jam eiti pareigas, kol jis susiras kitą darbą. Ir šiuo metu M.Siaurys manipuliuoja iš konteksto ištrauktomis neteisėtų garso įrašų frazėmis, taip klaidindamas visuomenę, žiniasklaidą ir Seimo narius.

„VTEK reiškia gilų susirūpinimą, kad dvejonės jos reputacija grindžiamos asmens duomenų teisinę apsaugą pažeidžiančia informacija. 2017 m. galiojusios Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo redakcijos nuostatos (3 ir 5 straipsnis) nurodė asmens duomenų tvarkymo reikalavimus bei nustatė, kokiais atvejais galėjo būti tvarkomi asmens duomenys. Asmens duomenų sąvoka apėmė informaciją bet kokia forma, nepaisant to, kaip ji pateikta – raidėmis, skaičiais, fotografiniu, vaizdu ar garso forma“, – rašoma komisijos pranešime.

Atsižvelgdama į tai, VTEK neturi duomenų, leidžiančių teigti, kad viešojoje erdvėje pasirodęs garso įrašas būtų padarytas laikantis minėtojo įstatymo reikalavimų. Neteisėtu būdu – slaptai, neinformavus pokalbio dalyvių ir negavus jų leidimo – įrašytas pokalbis kelia pagrįstų abejonių dėl jo autentiškumo. Pažymėtina, kad administracinis teismas yra atsisakęs priimti buvusio VTEK Prevencijos skyriaus vedėjo neteisėtu būdu įrašytą pokalbį kaip įrodymą byloje bei pasisakė dėl jo neteisėtumo. Be to, išviešintame garso įraše yra minimi su trečiųjų asmenų sveikata susiję specialiųjų kategorijų asmens duomenys, kuriuos, išskyrus griežtas išimtis, draudžia tvarkyti teisės aktai.

Pažymėtina, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nekvestionavo motyvų, kuriais remiantis M.Siaurys buvo atleistas iš pareigų. VTEK primena, kad Prevencijos skyriaus vedėjas buvo atleistas iš pareigų vadovaujantis tyrimo išvadomis, kurias pateikė 2017 m. spalį sudaryta Tyrimo komisija galimam šio valstybės tarnautojo tarnybiniam nusižengimui tirti. Remiantis tyrimo metu surinktais duomenimis, minėtose išvadose buvo siūloma pripažinti, kad M.Siaurys padarė šiurkštų tarnybinį nusižengimą ir skirti jam tarnybinę nuobaudą – atleidimą iš pareigų. Pažymėtina, kad VTEK posėdžio metu išanalizavo Tyrimo komisijos išvadas ir vienbalsiai nusprendė rekomenduoti VTEK pirmininkui atleisti VTEK Prevencijos skyriaus vedėją iš pareigų.

Taip pat pažymėtina, kad M.Siaurys savo privačių interesų deklaracijos duomenis teikė nesilaikydamas Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatų, todėl 2017-10-20 VTEK sprendimu Nr. KS-165 buvo pripažintas pažeidęs šį teisės aktą. Pabrėžtina, kad VTEK Prevencijos skyrius savo veikloje privalo vadovautis Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymu, kadangi VTEK atlieka šio teisės akto vykdymo priežiūrą.

Praėjusią savaitę naujienų portalui delfi.lt paviešinus VTEK darbuotojo Mindaugo Siaurio atleidimo aplinkybes, valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis žadėjo inicijuoti apkaltą P. rbšiui ir svarstyti Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio atsakomybę. Tuo tarpu M.Siaurio atleidimo istorija dienraštyje „Lietuvos rytas“ buvo aprašyta dar prieš metus.

Ketvirtadienį „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis paviešino slapta įrašytą pokalbį tarp trijų VTEK narių ir tuomečio komisijos Prevencijos skyriaus vedėjo M.Siaurio dėl jo atleidimo iš darbo.

VIDEO: Paviešino garso įrašą, dėl kurio Povilui Urbšiui planuojama rengti apkaltą

Anot „valstiečių“ lyderio, pokalbis rodo, kad P.Urbšys darė įtaką VTEK, todėl nusipelno apkaltos. Nors pokalbyje minimas ir Seimo pirmininkas V.Pranckietis, R.Karbauskis teigia, kad jis minimas kitame kontekste. Susipykęs su R.Karbauskiu, P.Urbšys „valstiečių“ frakciją paliko gegužės mėnesį.

R.Karbauskis taip pat siūlo, kad VTEK nariai atsistatydintų, ir tikina, jog kreipsis į prokuratūrą.

Ketvirtadienį išplatintame VTEK narių V.Kanapinsko, S.Katuokos ir Dalios Paulauskaitės pranešime teigiama, kad R.Karbauskio kaltinimai yra laužti iš piršto.

R.Karbauskio paskelbtame įraše VTEK narys S.Katuoka sako M.Siauriui, kad jei nebūtų pasakyta, kad jo klausimą reikia spręsti greitai, jie galėtų jį tempti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito