Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 06

VTEK tirs Dariaus Gudelio elgesį

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pradėjo tyrimą dėl VšĮ „Krepšinio rytas“ buvusio direktoriaus Dariaus Gudelio elgesio. Pranešime rašoma, kad bus aiškinamasi, ar jis nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo (VPIDVTĮ) reikalavimų laiku ir tinkamai deklaruoti privačius interesus.
Darius Gudelis
Darius Gudelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tyrimas pradėtas gauto pranešimo pagrindu. Esą, D.Gudelis 2017-2018 m. ėjo VšĮ „Krepšinio rytas“ vadovo pareigas, tačiau nedeklaravo privačių interesų, kaip tai numato VPIDVTĮ.

Pagal šį teisės aktą, valstybinėje tarnyboje dirbančiais asmenimis taip pat laikytini administravimo įgaliojimus turintys asmenys, kurie dirba viešosiose įstaigose, gaunančiose lėšų iš Lietuvos valstybės ar savivaldybių biudžetų ir fondų.

2017 m. Vilniaus miesto savivaldybė krepšinio klubui „Rytas“ (VšĮ „Krepšinio rytas“) skyrė per 1 mln. 150 tūkst. eurų, o 2018 m. – daugiau nei 1 mln. 300 tūkst. eurų paramos.

15min publikavo tyrimą, kuris parodė, kad premjeras Saulius Skvernelis nuolat susitikinėja su viešųjų ryšių ekspertu ir verslininku, komunikacijos agentūros „VIP viešosios informacijos partneriai“ akcininku D.Gudeliu. Tačiau jų susitikimai nėra deklaruojami. Vien praėjusiais metais D.Gudeliui buvo išduota 19 leidimų patekti į Vyriausybės rūmus.

Tiek S.Skvernelis, tiek D.Gudelis tikina, jog jų susitikimai nesusiję su pasiruošimu prezidento rinkimams ar viešųjų ryšių konsultacijomis. Vis dėlto D.Gudelis pripažįsta su premjeru bei jo aplinka pasidalinantis savo profesinėmis žiniomis bei turima informacija. Verslininkas ir krepšinio klubo „Rytas“ dalininkas taip pat tvirtino su premjeru pasikalbantis apie krepšinį.

VIDEO: 15min tyrimas: slaptąjį premjero patarėją lydi milijoninė sėkmė

Tuo pat metu D.Gudelio įmonės laimėjo viešųjų pirkimų daugiau nei už 2,5 mln. eurų. Ši suma yra didžiausia tarp viešųjų ryšių agentūrų, taip pat – geriausias paties D.Gudelio verslo rezultatas.

Stambiausią valstybės užsakymą pernai D.Gudelio verslas gavo iš Nacionalinės mokėjimo agentūros. 2018-ųjų vasarą šios agentūros viešųjų pirkimų ekspertu tapo premjero patarėjas Tomas Beržinskas. Po kelių mėnesių D.Gudelio įmonė laimėjo du agentūros konkursus. Bendra jų vertė – beveik 900 tūkst. eurų.

Tyrimui atlikti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymas numato trijų mėnesių terminą. Tyrimo pradėjimas savaime nereiškia pažeidimo nustatymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento