Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VU profesorė G. Tautvaišienė išrinkta Tarptautinės astronomų sąjungos viceprezidente

Vilniaus universiteto (VU) profesorė Gražina Tautvaišienė išrinkta Tarptautinės astronomų sąjungos (TAS) viceprezidente, ketvirtadienį pranešė universitetas.
Vilniaus Universitetas
Vilniaus Universitetas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

G. Tautvaišienė tapo pirmąja viceprezidente iš Baltijos šalių.

Rugpjūčio pradžioje vykusioje TAS Generalinėje Ansamblėjoje sąjungos prezidentu išrinktas Nobelio premijos laureatas Brianas Shmidtas (Brajenas Šmitas) iš Australijos.

„Labai džiaugiuosi, kad per ilgametę TAS istoriją pirmą kartą buvo pastebėta ir Lietuva. Nekantrauju dirbti kartu su žymiausiais pasaulio astronomais. Ypač su Nobelio premijos laureatu prof. B. Schmidtu“, – pranešime sakė G. Tautvaišienė.

Profesorė viceprezidentės pareigas eis šešerius metus. Jai buvo patikėta globalaus antžeminių ir kosminių tyrimų koordinavimo sritis, taip pat Jaunųjų TAS narių darbo grupės veiklos kuravimas.

Ji taip pat deleguota į prestižinio apdovanojimo „Gruber Cosmology Prize“ komiteto narių septynetą.

TAS ir Gruberio fondo įsteigta premija kasmet įteikiama vienam ar keliems bet kurios tautybės mokslininkams, dirbantiems astronomijos, fizikos, matematikos ar mokslo filosofijos srityse, už mokslo pažangą suprantant visatą.

TAS (angl. The International Astronomical Union) –  1919 metais įsteigta tarptautinė astronomų profesionalų organizacija, koordinuojanti astronomijos mokslinių tyrimų gaires ir priimanti pagrindinius su astronomija susijusius sprendimus. Organizacijoje – astronomai iš daugiau kaip 100 pasaulio šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi