Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 26

Vyno Vilniaus savivaldybės 20 aukšte gali ir nebūti – nuomininkų neatsiranda

Vilniaus miesto savivaldybė dar balandį paskelbė – nuo šiol ji bus atvira ne tik interesantams, bet ir pramogoms. Tam pasiūlyta išsinuomoti 20 dangoraižio aukštą, kuriame galima įrengti kavinę, barą ar tokią kitokią erdvę, kur atsirastų vietos meninei, pramoginei ir poilsio veiklai. Per mėnesį nuo nuomos konkurso pradžios kaina sumažėjo beveik perpus, tačiau norinčių taip ir neatsirado.
Vilniaus savivaldybės pastato 20-as aukštas
Vilniaus savivaldybės pastato 20-as aukštas / Sauliaus Žiūros nuotr.

„Buvo mūsų, dabar Jūsų: matome viziją, kad Vilniaus savivaldybės pastato 20 aukštas bus naujas miestiečių traukos centras. Galbūt dienomis čia gali vykti įvairūs susitikimai, pasitarimai, konferencijos, o vakarais jis virstų naktinio gyvenimo vieta.

Nuomojamas bendrovei nuosavybės teise priklausantis turtas – 243,34 kv. m ploto patalpos Konstitucijos pr. 3, 20-ame aukšte“, – tokia buvo pirmoji Vilniaus miesto savivaldybės žinia apie nuomos konkursą balandžio 21 dieną.

Kaina nuo 20 eurų sumažėjo iki 12-os

Tuomet pranešta, kad „viešas nuomos konkursas skelbiamas meninei, pramoginei ir poilsio organizavimo, kultūros, maitinimo (ar bent vienai iš jų) veiklai vykdyti“, o patalpų pradinė nuomos kaina – 20 eurų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM) už vieną kv. m per mėnesį.

Patalpų nuomos terminas – ne trumpiau nei 5 metai, su galimybe pratęsti iki 10 metų.

Savivaldybės pastato 20 aukšte yra posėdžių salė (139 kv.m), pagalbinių patalpų, trys sanitariniai mazgai, laukiamasis, koridorius.

Apie nuomos konkursą skelbė net didžiulis plakatas ant pačios savivaldybės, nuleistas iš 20 aukšto terasos.

Tiesa, pastaroji nėra nuomojama su kitomis patalpomis.

Sauliaus Žiūros nuotr./Skelbimas apie nuomą
Sauliaus Žiūros nuotr./Skelbimas apie nuomą

„Šiuo konkursu terasa nėra išnuomojama ir nuomos teisė yra perduota kitam nuomininkui, tačiau prieš pradedant vykdyti sutartį, turės būti suderinama tvarka dėl naudojimosi patalpomis tarp nuomininko, nuomotojo ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos, kurioje galės būti aptartas ir naudojimosi terasa klausimas“, – tokia viena iš konkurso sąlygų.

Tačiau po kelių savaičių pasirodė naujas skelbimas – pirmasis konkursas nepavyko, nuomotis garsiai reklamuotas paties mero patalpas niekas neužsimanė.

Tad pasikeitė kaina, kuri sumažėjo vos ne perpus, nuo 20 eurų už kv.m iki 12 eurų.

Buvo pakoreguotas ir vienašališko sutarties nutraukimo terminas iki 12 mėnesių, o remontui ir patalpų pritaikymui skirtas laikas pratęsiamas iki 7 mėnesių.

Niekas nedrįsta

Tik ir šie pagerinimai potencialių nuomininkų nesudomino, paraiškų teikimas baigėsi gegužės 20 dieną, o paraiškų taip ir nesulaukta.

Savivaldybė tikina, kad besidominčių buvo, tačiau 20 aukštas vis dėlto naujų šeimininkų kol kas neturės.

Susidomėjimas buvo nemažas, tačiau verslas signalizuoja, kad koncentruojasi į vasaros sezoną ir lauko terasas.

„Susidomėjimas patalpomis buvo nemažas, tačiau verslas aiškiai signalizuoja, kad neturi lėšų didelėms investicijoms, koncentruojasi į vasaros sezoną ir lauko terasas.

Suprantame padėtį rinkoje, antrą kvietimą, po konsultacijų su rinkos ekspertais, ketiname skelbti vasaros pabaigoje. Iki tol atliksime dar kai kuriuos parengiamuosius darbus – tokius kaip paprastesnio patekimo į 20 a. sutvarkymas“, – tokį komentarą dėl antrą kartą neįvykusio konkurso pateikė Vilniaus miesto savivaldybė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus savivaldybės pastato 20-as aukštas
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus savivaldybės pastato 20-as aukštas

Nuomoja ne pati savivaldybė

Šias patalpas kavinei ar barui nuomoja ne pati savivaldybė, o jos įmonė „Vilniaus vystymo kompanija“.

Jos interneto svetainėje nurodoma, kad tai „viena seniausių Vilniaus miesto savivaldybės valdomų įmonių, kuri jau kelis dešimtmečius atlieka savivaldybei priklausančių viešosios paskirties švietimo, ikimokyklinio ugdymo, socialinių paslaugų, sporto, kultūros, turizmo, sveikatos priežiūros ir viešųjų erdvių objektų projektavimo bei statybų valdymo paslaugas“.

Be to, nurodoma, kad įmonė jau kelerius metus organizuoja apleisto, Vilniaus miesto savivaldybei nereikalingo ir probleminio nekilnojamojo turto realizavimą viešojo elektroninio aukciono būdu.

Pastato nuomotojas yra „Vilniaus vystymo kompanija“, todėl nuomininko 20 a. ieško pats patalpų nuomotojas.

Apie patalpų nuomą bendrajame apraše neužsimenama.

Savivaldybės pastatas formaliai priklauso būtent „Vilniaus vystymo kompanijai“, jį savivaldybės administracija nuomojasi su teise patalpas pernuomoti.

„Vilniaus vystymo kompanija“ yra Vilniaus miesto savivaldybės pastato nuomotojas, savivaldybė gali ieškoti nuomininkų pagal subnuomos sutartį, tačiau ir tokiu atveju yra informuojama „Vilniaus vystymo kompanija“. Ankstesnė nuomos sutartis dėl kavinės pirmajame aukšte buvo sudaryta subnuomos sutartimi, o dabar buvusiose kavinės patalpose įsikūręs „Go Vilnius“.

Kadangi pastato nuomotojas yra „Vilniaus vystymo kompanija“, todėl nuomininko 20 a. ieško pats patalpų nuomotojas“, – taip situaciją aiškina Vilniaus miesto savivaldybė.

Alkoholio bus

Šis konkursas keičia ir dar vieną nuostatą, pastaruosius daugiau nei penkerius metus, rinkimus laimėjus Remigijui Šimašiui, galiojusią Vilniaus savivaldybės pastate.

Pirmajame aukšte veikė kavinė, tačiau joje nebebuvo galimybės pasivaišinti vynu ar alumi, nors anksčiau alkoholiniai gėrimai pardavinėti.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus savivaldybės pastato 20-as aukštas
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus savivaldybės pastato 20-as aukštas

Tačiau 20 a. sąlygos kitos: kaip rašoma, „alkoholio prekybai apribojimai nėra numatyti“.

Anot savivaldybės, alkoholinių gėrimų prekybos licencija gali būti išduota, jei maisto tvarkymo pažymėjime Leidžiamų parduoti produktų asortimente bus alkoholiniai gėrimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas