Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2021 03 24

Vyriausybė ir savivaldybės aptars EBPO siūlymus dėl savivaldos funkcijų

Vyriausybė ir Savivaldybių asociacija trečiadienį aptars Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) siūlymus dėl savivaldos finansų ir funkcijų.
Vilniaus tarybos posėdis ir balsavimas dėl administracijos direktorės
Vilniaus tarybos posėdis ir balsavimas dėl administracijos direktorės / Sauliaus Žiūros nuotr.

EBPO ekspertai, vasarį pristatę rekomendacijas Lietuvai, teigė, kad šalies viešosios investicijos tebėra labai mažos, be to, savivaldybės turi mažai fiskalinio savarankiškumo bei galimybių didinti viešąsias investicijas ir išlaidas, taip pat sutaupyti.

Organizacija rekomenduoja Vyriausybei suvienodinti taisykles, atsisakyti grynojo skolinimosi limito bei atskirti einamąsias ir kapitalo sąskaitas.

Premjerė Ingrida Šimonytė EBPO atliktą analizę įvertino teigiamai.

„Man asmeniškai tie pasiūlymai atrodo labai simpatiški, ten yra daug minčių, kurias buvau sugeneravusi ir savo galvoje kažkada“, – pirmadienį LRT forume sakė I.Šimonytė.

„Savivaldybės galėtų ne tik turto mokesčius ir visus mažus mokestėlius nustatyti, bet ir galbūt galėtų taip pat virš tam tikro sutarto lygmes nustatyti ir gyventojų pajamų mokesčio tam tikrą tarifą, kuris tiesiai atitektų į savivaldybių biudžetus ir būtų naudojamas savivaldybių funkcijoms finansuoti“, – teigė ji.

Pasak Vyriausybės vadovės, vienas iš galimų pakeitimų, kad savivalda galėtų nustatyti dalį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifo.

Atsargiau į EBPO siūlymus žiūri Finansų ministerija – jos Finansų politikos departamento vyresnysis patarėjas Ričardas Kasperavičius vasarį teigė, kad ataskaitoje yra nemažai neteisingų teiginių ir rekomendacijų, kuriomis siūloma didinti investicinį savivaldybių pajėgumą.

Anot jo, jeigu savivaldybės įgyvendintų rekomendacijas, tai būtų neproduktyvu, jos skolintųsi su aukštomis palūkanomis, padidintų bendras savivaldybių išlaidas ir apskritai reikštų mažesnį investicijų lygmenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius