Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 30 /15:19

Vyriausybė pakeitė reikalavimą dėl koronaviruso testo atvykstantiems į Lietuvą

Vyriausybė panaikino reikalavimą užsieniečiams, atvykstantiems į Lietuvą iš labiausiai COVID-19 paveiktų valstybių, turėti ne anksčiau nei prieš 72 valandas iki atvykimo į šalį atliktą tyrimą dėl koronaviruso su neigiamu atsakymu.
Romos oro uoste atliekamas koronaviruso testas
Romos oro uoste atliekamas koronaviruso testas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybės nutarimu iki dabar buvo numatyta, kad užsieniečiai, atvykstantys į Lietuvą, privalo laikytis valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytų izoliavimo sąlygų (išskyrus išimtinius atvejus).

Taip pat – kad privalo turėti ne anksčiau nei prieš 72 valandas iki atvykimo atliktą tyrimą COVID-19 ligai nustatyti bei gautą neigiamą atsakymą, jei atvyksta iš valstybių, kuriose sergamumas COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) per pastarąsias 14 kalendorinių dienų viršija 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Kaip aiškino vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, siūlymas atšaukti minėtą reikalavimą teikiamas, nes praktikoje egzistuoja šių testų patikimumo, padirbinėjimo problema, tad dėl šio reikalavimo taikymo efektyvumo kyla klausimų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

„Šis keitimas aktualus ir pagalbos Baltarusijos Respublikai kontekste – testas reikalingas ir atvykstant iš Baltarusijos Respublikos, o šioje šalyje testą šiuo metu pasidaryti sudėtinga (eilės pora savaičių į priekį), tad testo reikalavimas sudaro kliūtis Baltarusijos Respublikos piliečiams pasinaudoti supaprastintu vizų režimu. Be to, pakeitus izoliavimo taisykles testo reikalavimas neteko prasmės, nes testavimas tapo susietas su išimčių iš izoliacijos taikymu ar trumpinimu (testas šiais atvejais privalomas). Kiti aktualūs testavimo aspektai bus sureguliuoti izoliavimo taisyklėse“, – nurodoma Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtame teikime Vyriausybei.

Palengvinimai specialistams

Taip pat Vyriausybė pritarė VRM siūlymui numatyti papildomas sąlygas dėl paprastesnio aukštos kvalifikacijos darbuotojų, dėstytojų ir tyrėjų atvykimo.

Jų prašymai išduoti leidimus laikinai gyventi Lietuvoje bus nagrinėjami nuotoliniu būdu, o priėmus teigiamą sprendimą tereikės atvykus pateikti dokumentų originalius biometrinius duomenis.

„Lietuvoje trūksta tam tikrų aukštos kvalifikacijos specialistų, turime verslininkų prašymų, todėl nusprendėme pritaikyti išimtis ir leisti atvykti aukštos kvalifikacijos specialistams“, – aiškino R.Tamašunienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Premjero Sauliaus Skvernelio teigimu, minėtų specialistų, kuriems numatyti palengvinimai, poreikis yra didžiulis.

„Kalbant apie Baltarusiją, tam ir daromi specialūs sprendimai, kad aukštų technologijų įmonės, IT įmonės galėtų įsikurti Lietuvoje, būtų kuo lengvesnis persikėlimo mechanizmas: tiek ir pačių įmonių registracija, tiek pačių įmonių darbuotojų šeimos nariams. Tai mes ir tikimės, kad tas verslas, kuris nebegali toliau dirbti Baltarusijoje, kuriantis aukštos vertės pridėtinį produktą, galėtų atsidurti Lietuvoje. Mes tame konkuruojame su mūsų kaimynėmis, norėdami pasiūlyti geresnes ir operatyvesnes sąlygas“, – komentavo Vyriausybės vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas