Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė spręs dėl Asmens dokumentų išrašymo centro reorganizavimo

Ministrų kabinetas trečiadienį spręs dėl Asmens dokumentų išrašymo centro reorganizavimo.
Studento pažymėjimas ir asmens tapatybės kortelė
Studento pažymėjimas ir asmens tapatybės kortelė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagal Vidaus reikalų ministerijos parengtą projektą šį centrą siūloma prijungti prie Migracijos departamento. Dabar jis pavaldus tiesiogiai ministerijai.

Reorganizacijos tikslas – optimizuoti biudžetinių įstaigų skaičių, racionaliau panaudoti valstybės išteklius, užtikrinti saugumo reikalavimus asmens dokumentų gamybos, išrašymo ir išdavimo procese.

Tokiu būdu Migracijos departamentas taptų įstaiga, atsakinga už visą dokumentų išdavimo procesą – nuo klientų aptarnavimo iki dokumentų gamybos ir įteikimo.

„Migracijos departamentas galėtų teikti daugiau paslaugų klientams, pavyzdžiui, perkelti kvalifikuotus sertifikatus iš asmens tapatybės kortelės į skaitmeninę erdvę, įgyvendindamas e-wallet (elektroninė piniginė – liet.) ar kitus projektus, prisidėtų prie elektroninės atpažinties politikos įgyvendinimo“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Asmens dokumentų išrašymo centrą reorganizuoti planuojama nuo 2025 metų sausio 1 dienos, tačiau šis procesas būtų baigtas tik tuomet, kai departamentas įgytų kvalifikuoto patikimumo užtikrinimo paslaugų teikėjo statusą.

Pagal planą, Migracijos departamente būtų kuriama nauja sertifikavimo tarnyba, o iki šiol centro išduoti sertifikatai būtų palaikomi iki jų galiojimo pabaigos.

Departamentas perimtų visas 43 Asmens dokumentų išrašymo centre įsteigtas pareigybes ir darbuotojus.

Anksčiau Vidaus reikalų ministerija BNS yra teigusi, kad viena iš priežasčių imtis pokyčių šioje srityje buvo žurnalistų paskelbta informacija, sukėlusi abejonių dėl blankus pasams gaminusios įmonės „Garsų pasaulis“ reputacijos ir patikimumo.

Naujienų portalo „15min“ ir Baltarusių tyrimų centro žurnalistinis tyrimas šių metų pavasarį atskleidė, kad įmonė „Garsų pasaulis“ susijusi su Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos „pinigine“ tituluojamo verslininko Viktoro Ševcovo bei Baltarusijos hologramų monopolininkės „Golografičeskaja industrija“ verslu Lietuvoje.

2011 metais „Garsų pasaulį“ valdžiusi įmonė kartu su V. Ševcovu ir „Golografičeskaja industrija“ įsteigė bendrą įmonę „GP Holographics“. Prasidėjus karui Ukrainoje 2022 metų vasarą „Garsų pasaulis“ turėtas „GP Holographics“ akcijas per tarpininką pardavė V. Ševcovui, kuriam ES šiais metais pritaikė sankcijas – patvirtinta, kad jo valdomas hologramų gamybos verslas gauna naudą iš A. Lukašenkos režimo.

Tyrimas atskleidė, kad „Garsų pasaulį“ ir „GP Holographics“ sieja ne tik bendra praeitis – įmonės Vilniuje iki šiol yra įsikūrę tame pačiame „Garsų pasaulio“ pastate, dalijasi tuo pačiu kontaktu, administratore ir buhalteriu.

Rugsėjo pabaigoje Valstybės saugumo departamentas vieną didžiausių spaustuvių Lietuvoje „Garsų pasaulis“ pripažino nepatikima, o Asmens dokumentų išrašymo centras po šio sprendimo nutraukė su ja sutartį dėl pasų gamybos.

Minėtas centras išrašo asmens dokumentus, tarp jų – Lietuvos piliečių pasus, leidimus nuolat gyventi Lietuvoje, asmens be pilietybės kelionės dokumentus, teisės į Lietuvos pilietybės išsaugojimą pažymėjimus, pabėgėlio kelionės dokumentus, leidimas laikinai apsigyventi Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas