Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 17 /14:57

Vyriausybė apsisprendė dėl galimybių paso: jo reikės nuo 12 metų, galios 7 mėnesius po skiepo

Ministrų kabinetas trečiadienį nusprendė, kad nuo gruodžio 28 dienos galimybių pasas bus išduodamas vaikams nuo 12 metų, jis galios 7 mėnesius po vakcinacijos. Šios „lubos“ nebus taikomos jaunesniems nei 18 metų žmonėms, persirgusiems ar gavusiems sustiprinančiąją dozę. Nuo minėtos dienos bus panaikinta galimybė gauti galimybių pasą atlikus greitąjį antigeno testą.
Vakcinavimas Slovakijoje
Vakcina / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausybė nusprendė, kad galimybių pasas būtų išduodamas pasiskiepijusiam žmogui, jei po skiepo praėjo ne daugiau kaip 7 mėnesiai (210 dienų).

Tačiau šis reikalavimas nebus taikomas asmenims iki 18 metų, paskiepytiems „Comirnaty“, „Spikevax“ vakcinomis, taip pat persirgusiems, kai diagnozė buvo patvirtinta PGR tyrimu.

Galimybių pasas bus išduodamas po sustiprinančiosios, vadinamosios „trečiosios“ dozės.

Posėdyje sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys patvirtino, kad 7 mėnesių termino, kurį galios galimybių pasas, po revakcinacijos, nebus.

Serologinį tyrimą, kurio pagrindu išduodamas galimybių pasas, bus galima atlikti ir po vakcinacijos – tai galios jau nuo gruodžio 1 dienos. Dabar tokį tyrimą galima atlikti tik po ligos.

Pirmasis serologinis tyrimas, anot A.Dulkio, bus apmokamas valstybės.

Premjerė Ingrida Šimonytė posėdyje sakė, kad tai leis žmonėms pasvarstyti ir apsispręsti, ar jie nori vakcinuotis sustiprinančiąja doze.

Vidaus reikalų ministerija (VRM), teikusi Vyriausybei pakeitimų projektą, skelbia, kad šiuo metu, Valstybės duomenų valdysenos informacinės sistemos duomenimis, Lietuvoje jau yra 192 357 asmenys, kuriems po pilnos skiepijimo schemos yra praėję 7 ir daugiau mėnesių, iš jų 121 792 yra nepasiskiepiję sustiprinančiąja vakcinos doze.

Galimybių pasas toliau bus išduodamas ir žmonėms, kurie atliko PGR tyrimą – jis galios nebe 48, o 72 valandas.

Trečiadienį panaikinta galimybė gauti galimybių pasą atlikus greitąjį antigeno testą.

„Greitųjų antigeno testų norint gauti galimybių pasą siūloma atsisakyti, nes jų naudojimas yra tikslingiausias, kai jie atliekami periodiškai, taip sumažinant infekcijos plitimo riziką nuolatinėse veiklos vietose“, – motyvuoja VRM.

Galimybių pasas – vaikams nuo 12 metų

Galimybių paso reikės vaikams nuo 12 metų, dabar jo reikia nuo šešiolikos metų.

Kokioms veikloms jo reikės, dokumente nedetalizuojama, tačiau valdantieji yra sakę, kad jos apims įvairias pramogas.

„Galimybių pasas niekaip nesusijęs su švietimu, ugdymu, su vaikų galėjimu dalyvauti neformaliose veiklose, visose ugdymo veiklose (...) Viskas, kas yra oficialioje programoje, net jei tai yra ėjimas į kiną, galimybių paso žaidimo taisyklės negalioja. Galimybių pasas galioja tada, kai yra pramogos, kai yra individualus sprendimas dėl kažkokių dalykų“, – prieš posėdį kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Jo teigimu, Vyriausybė siekia apsaugoti vaikus, o prašymas leisti to nedaryti lygus prašymui leisti vaikams žaisti su sprogmenimis.

„Tai nepykite, šito daryti mes tikrai negalime“, – pabrėžė jis.

Siūlymai įsigalios nuo gruodžio 28 dienos, kad žmonės spėtų pasirengti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybių paso tikrinimas prekybos centre „Norfa“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybių paso tikrinimas prekybos centre „Norfa“

Į nutarimą taip pat įrašyta, kad nuo gruodžio 1 dienos testai, kuriuos privalo atlikti nesiskiepijantys darbuotojai, apmokami jų pačių arba darbdavio lėšomis.

Šią valdančiųjų užmačią vetavo prezidentas Gitanas Nausėda, tačiau Seimui pavyko jo veto atmesti.

Delta atmaina sparčiai plinta tarp vaikų

VRM parengtame teikime Vyriausybei teigiama, kad epidemiologinė situacija Lietuvoje išlieka nepalanki.

Lietuvos statistikos departamento paskelbtais duomenimis, 14 dienų sergamumo rodiklis siekia 1365 atvejus 100 000 gyventojų.

COVID-19 lovų užimtumas Lietuvos ligoninėse siekia 1843, reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose gydomi 144 pacientai.

Pastarosiomis savaitėmis tarp naujai registruotų COVID-19 ligos atvejų vyravo 10–19 m. amžiaus vaikai ir jaunuoliai bei 30–39 ir 40–49 m. amžiaus asmenys.

Pabrėžiama, kad didelis protrūkių skaičius ugdymo įstaigose gali būti susiję su maža imunizuotų asmenų dalimi vaikų amžiaus grupėse (vaikai ilgą laiką mokėsi nuotoliniu būdu, mažos vakcinacijos aprėptys vyresnių nei 12 m. amžiaus vaikų grupėse).

Iš protrūkių skaičiaus ugdymo įstaigose galime pastebėti, jog delta atmaina vaikų amžiaus grupėse plinta aktyviau nei ankstesnės atmainos, tad, susirgus vaikams, protrūkiai gali išplisti ne tik ugdymo įstaigose, bet ir kitose vietose, kuriose gali lankytis vaikai.

„ Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pateiktame rizikos vertinime nurodyta, kad įrodyta, jog mokyklų uždarymas turi didelį neigiamą poveikį fizinei, psichinei sveikatai ir ugdymuisi, taip pat ekonominį poveikį visuomenei, todėl pirmenybė turėtų būti taikoma kitoms nefarmacinėms priemonėms“, – pažymi VRM.

2021 m. lapkričio 10 dienos Valstybės duomenų valdysenos informacinės sistemos duomenimis, pilnai vakcinuota buvo 27,77 proc. 12–15 m. amžiaus vaikų, vakcinacija nebuvo baigta dar 2,51 proc. tokio amžiaus vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?