Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 26

Vyriausybė spręs dėl Klaipėdos piliavietėje esančio pastato perdavimo kariuomenei

Vyriausybė kitą savaitę spręs dėl Klaipėdos piliavietėje esančio pastato priėmimo valstybės žinion ir perdavimo Lietuvos kariuomenei, čia ateityje įkuriant miesto karininkų ramovę.
Klaipėdos senamiestis
Klaipėdos senamiestis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Klaipėdos taryba išklausiusi Karinių jūrų pajėgų planų dar spalį nusprendė valstybei perduoti jai priklausantį ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus patikėjimo teise valdomą pastatą, esantį Priešpilio gatvėje. Jo plotas siekia beveik1000 kv. metrų. Dabar sprendimą dėl jo perdavimo kariuomenei turi priimti Vyriausybė.

Lietuvos kariuomenė šiame pastate turi planų įrengti Klaipėdos įgulos ramovę ir pritaikyti Lietuvos kariuomenės kapelionų reikmėms.

„Įveiklintas pastatas būtų prieinamas ir atviras kultūrinei veiklai, reprezentacinėms miesto ir Lietuvos kariuomenės funkcijoms ir taptų naujuoju Klaipėdos įgulos ir miesto visuomenės sąlyčio tašku Klaipėdos mieste“, – rašoma projekte.

Numatyta, kad Klaipėdos miesto savivaldybės Mažosios Lietuvos istorijos muziejui šiame pastate būtų suteiktos patalpos panaudos pagrindais. Lietuvos kariuomenė įvertins galimybes pastatą renovuoti, laikantis paveldosaugos reikalavimų.

Rudenį taryboje sumanymą pristatęs Karinių jūrų pajėgų vadas Giedrius Premeneckas teigė, kad skirtingai nei kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, Klaipėdoje tarnybą atliekantys karinių įgulų atstovai iki šiol neturi ramovės, skirtos karių dvasiniam ir kultūriniam ugdymui.

Ribota apimtimi ramovė šiuo metu veikia Klaipėdos regioninio Karo prievolės ir komplektavimo skyriaus patalpose, esančiose Vytauto gatvėje.

G.Premeneckas tarybos nariams teigė, jog šiame paveldui priskirtame pastate ketinama įkurti erdvę, skirtą ne tik kariuomenės poreikiams, bet ir visuomenei.

„Kaune karo muziejus atviras visuomenei, tai būtų kažkas panašaus“, – tuomet sakė vadas.

Politikams karininkas teigė, kad ministerija šio objekto renovacijai yra numačiusi 2,5 mln. eurų. Kiek tiksliai truktų jo įveiklinimas, nežinia, nes formalumus tektų derinti ir su Kultūros paveldo departamentu bei kitomis institucijomis, atlikti viešuosius pirkimus ir kitas procedūras, tačiau, G.Premenecko teigimu, perėmus pastatą procesai būtų pradėti iškart.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas